Az Elios fényt vitt a fény városába is, hosszú távra eladósítva a települést

Mátészalka hatalmas banki hitelből finanszírozta a közvilágítás megújítását.

Vég Márton
2018. 03. 02. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevált recepten ne változtass – ez lehetett a jelszó Mátészalkán, ahol még 2017 decemberében is remekül működött az Elios–Sistrade-tandem a szabolcsi város közvilágítási közbeszerzésén.

A Magyar Nemzet kiderítette: a fideszes vezetésű Mátészalka lehetett az utolsó város, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatában kulcsszerepet játszó, korábban Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető két cég „sikeresen” bonyolított le közvilágításilámpa-cserét. Bár ezt a fejlesztést is jellemezte, hogy a pályázat előkészítői és későbbi kivitelezői között átfedés van, az OLAF a tendert nem vizsgálhatta, mert uniós forrásokat nem vontak be az üzletbe. Mátészalka ugyanis hatalmas banki hitelből finanszírozta a beruházást, a város tehát hosszú távra eladósította magát. A településen egyébként előfordultak lakossági panaszok is, amelyek arról szóltak, hogy az új lámpák gyengébben világítanak a korábbi fénytesteknél. Jó hír viszont, hogy a leszerelt eszközöket bárki megveheti 4–7 ezer forintos darabáron.

A szereposztás a szokásos volt az Elios és a Sistrade között. Az utóbbi cég – tulajdonosa Hamar Endre, Tiborcz István barátja és üzlettársa – még 2016 decemberében készítette el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendertervet.

Abban 2373 darab lámpatest cseréjét javasolta a városnak. Hanusi Péter polgármester indítványára 2017 márciusában a képviselő-testület elfogadta, hogy az önkormányzat 350 millió forint keretösszegű, hosszú lejáratú hitelt vegyen fel a projekt finanszírozására. Az önkormányzati hitel felvételéhez a kormány hozzájárulása is kellett.

Tavaly májusban írták ki a tendert, az eredményt augusztusban hirdették ki. Öt ajánlat érkezett, ezek közül négy cég 265 millió forintos ajánlatot nyújtott be, míg az Elios Innovatív Zrt. 262 millió forintos árat tartott reálisnak. Nyilván a 3 millió forintos különbségnek köszönhetően Tiborcz István, a kormányfő vejének volt cége nyerte el a közbeszerzést.

A drágább ajánlatokat beadott társaságok mindegyike végzett már nagyobb beruházásokat olyan településeken, mint Felcsút, Mezőkövesd vagy Karcag, a negyedik vállalkozás pedig Mészáros Lőrinc egyik cégével közösen nyert meg egy vasúti tendert. A Roneko Tállai András adóhatósági elnök, volt mezőkövesdi polgármester városában a stadion világításának kiépítését végezte, a U Light Kft. Felcsúton szerelt fel lámpákat, a Zöld F. Kft. pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter városában, Karcagon korszerűsítette a közvilágítást. Szintén 265 millió forintos ajánlatot tett le Mátészalka asztalára a Fehérvill-Ám Kft., amely 2015-ben a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft.-vel közösen indulva nyerte meg a GYSEV Zrt. 236 millió forintos nyílt tenderét.

Mátészalka fideszes polgármestere, Hanusi Péter elégedett a közbeszerzéssel, amiről egy 2017. november 30-ai képviselő-testületi jegyzőkönyv is tanúskodik. – Büszke vagyok a beruházásra. A közbeszerzés jól sikerült, hiszen a 350 millió forintos keretösszeget ki sem használta az önkormányzat – örvendezett az ülésen a polgármester. Hozzátette: a közbeszerzés kiírásánál ragaszkodtak a „legjobb minőségű Tungsram” lámpatestekhez.

Az már korábban kiderült, hogy a Tungsram-Schréder Zrt. és az Elios régi jó üzleti partnerek. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram–Schréder – a cég 2017 októberében már megkapta az OLAF jelentésének tervezetét – ugyanis például a jászberényi közvilágítás 2015-ös felújításakor 60 millió forinttal drágábban szállította volna ugyanazokat a lámpákat a konkurenciának, mint az Eliosnak.

Tiborcz István egykori cége 2010-ben nyerte el az első közvilágítási közbeszerzést, még Hódmezővásárhelyen, ahol a Tungsram-Schréder az alvállalkozója lett. Tehát OLAF-vizsgálat ide vagy oda, még 2017 végén is működött a Sistrade–Elios–Tungsram-Schréder-együttműködés Mátészalkán, a „fény városában”. Az elnevezés arra emlékeztet, hogy 1888-ban Magyarországon másodszor – New Yorkkal egy időben – itt gyulladt fel a villanyfény.

Az OLAF csak 2014-ig vizsgálta az Elios ténykedését. Az uniós hivatal jelentése szerint az akkor még Tiborcz István tulajdonában lévő céghez kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.