Vona Gábor: Az emberek pártpolitika helyett megoldásokat akarnak

Visszaszorítaná a közéletet eluraló politikát, és szakértői kormányzásra készül – erről beszélt a Jobbik elnöke a Lánchíd Rádióban.

MN
2018. 03. 19. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Acsarkodás helyett gyakorlati célokra és megoldásokra koncentráló kormányzást tervez a Jobbik, ha megnyerik a választásokat; túl sok a politika és a lojalitás alapján kiosztott pozíció, ezen változtatni kell – vélte Vona Gábor, aki hétfőn reggel, a Lánchíd Rádió műsorában beszélt a párt távlati céljairól.

Vona pártkatonák helyett szakértőket képzel el egy esetleges Jobbik-kormány miniszteri pozícióiban – hogy kiket, azt a kampányharcra hivatkozva nem árulta el, de sejtette, hogy hazai és nemzetközi színtéren is elismert nevekről van szó.

Hozzátette, a Jobbik 11+1 minisztérium felállításában gondolkodik, vagyis visszaállítanák a korábban összevont tárcák – így az oktatási, kulturális, egészségügyi minisztériumok – önálló működését.

A mostani monolit építmény arra utal, hogy az Orbán-kabinet nem becsüli a nagy társadalmi alrendszereket. Balog Zoltán például most egyszerre ért az egészségügyhöz és az oktatáshoz – jegyezte meg Vona, aki a valódi szakértői vezetés fontosságát hangsúlyozta. A Jobbik kormányfőjelöltje ígérete szerint a tervezésbe bevonná a civil szférát és az ellenzéket is, mert konstruktív országvezetésre készülnek.

Vona Gábor a beszélgetés során többször is hangsúlyozta: nem akarja politikával fertőzni a közéletet: „A társadalom arra vár, hogy visszavegyünk a pártpolitikából ( ) sok emberrel beszélgettem, akik inkább eredményeket, megoldásokat szeretnének, nem pedig újabb létrehozott problémákat.”

Változást tervez a párt a miniszterelnöki hivatal felépítésében is: ezt nem kancelláriaminiszter irányítaná, hanem egy hivatalvezető, a kormányfő felügyelete alatt.

A miniszterelnöknek két helyettese lenne, egy általános és egy európai uniós ügyekkel foglalkozó helyettes; utóbbi Vona szerint azért fontos, mert helyre kell hozni az utóbbi időben elmérgesedő EU-s viszonyt. „Aki veszekedik, az elszigetelődik, mi viszont lobbizással, szövetségesek keresésével képviselnénk a magyar érdekeket” – mondta a pártelnök. Tervei szerint ez a hivatal képviselné a korrupcióellenes harcot is – ami erős utalás az Orbán-kormány korrupciógyanús ügyeire.

Vona Gábor újságírói kérdésre válaszolva mereven elzárkózott a baloldali pártokkal való közös jelöltállítás lehetőségétől; mint mondta, az LMP felé nyitottak az ajtók – Szél Bernadett-tel hétfőn fog találkozni –, de úgy érzi, bármelyik baloldali szövetségkötéssel elárulnák a Jobbik híveit, ez pedig komoly szavazatvesztességgel is járna a párt számára. Ezért sem mentek el a DK, az MSZP–Párbeszéd és az LMP vasárnapi, egyébként  eredménytelenül záruló megbeszélésére.

A pártelnök így a koordinált jelöltállítás helyett a választói aktivitás fontosságát emelte ki: a 70 százalékos választói részvétellel szerinte már megtörténhet a kormányváltás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.