Nézőpont Intézet: Csődközelben a Jobbik

Míg a Jobbik a vesztese az idei évnek, hiszen a párt negyedmillió szavazót veszített tavaly nyár óta, addig a kormánypártok őrzik a támogatottságukat — derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített kutatásából. A lapunknak nyilatkozó politológus a Jobbik csődközeli állapotáról beszélt.

Forrás: MN2019. 02. 06. 7:01
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék nem volt képes a maga hasznára fordítani a múlt decemberi tüntetéseket, a baloldali pártok továbbra sem tudtak új szimpatizánsokat megszólítani az utcai megmozdulásokkal – olvasható a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára országosan, reprezentatív mintán készített felméréséből. Mint írták, az új év vesztesének a Jobbik bizonyult, mert negyedmil­lióan elfordultak a bomladozó ellenzéki párttól. Ráadásul a Sneider Tamás által vezetett alakulat ott veszített társadalmi támogatottságából, ahol korábban a legerősebb volt: a fiatal, 18–29 évesek körében nyolc, a szakmunkásvégzettségűek között pedig hét százalékkal kevesebben szavaznának most a pártra, mint tavaly augusztusban.

A demonstrációk ezzel szemben nem ártottak a kormánypártok társadalmi támogatottságának, hiszen az 5000 fő személyes megkérdezésével készült kutatás alapján a Fidesz–KDNP-vel szimpatizál a felnőtt-társadalom 39 százaléka.

Egy most tartandó választáson a kormánypártok 54 százalékot szereznének, a Jobbik pedig a szavazatok 13, az MSZP–Párbeszéd szövetség tíz, a DK hét, az LMP öt, a Momentum Mozgalom négy, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3-3 százalékot gyűjtene be.

Ha most lenne az EP-választás, a Fidesz–KDNP pártszövetség szerezné meg a kiosztható mandátumok kétharmadát – 14-et a 21-ből –, az ellenzéki pártok közül három helyet szerezne a Jobbik, kettőt az MSZP–Párbeszéd és egy-egy mandátum jutna a DK-nak, valamint az LMP-nek. Utóbbi párt esetében továbbra is kérdéses, hogy a mandátumszerzéshez szükséges ötszázalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban.

A felmérés eredményeit értékelve Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezérigazgatója lapunknak kijelentette: nem válságban, hanem csődközelben van a Jobbik. – Szemben az egykori szélsőjobboldali, majd nemzeti radikális, ma már a baloldal felé tolódó párt által sugalltakkal, nem anyagi nehézségeik vannak – csak idén közel 1,4 milliárd forint közpénzt kap a párt, a frakció és az alapítvány –, hanem politikai problémáik. Egy Gyurcsány Ferenc ellenében létrejött párt ugyanis nem lehet Gyurcsány Ferenc szövetségese, illetve ha ebbe a gyanúba keveredik, ne lepődjön meg, ha elfordulnak egykori szavazói – fejtette ki az elemző.

A kutatás szerint – folytatta – az augusztus óta a Vona Gábor által is elhagyott párttól eltávolodott 250 ezer szavazó elsősorban azon nemzeti radikálisok közül került ki, akik még tavaly áprilisban is bíztak a Jobbikban. – Ők inkább a Fideszben és a három százalékra növekedett Mi Hazánk Mozgalomban bíznak.

A posztfasiszta Jobbiknak pedig megmaradtak a kiábrándult baloldali értékrendű szavazók, és sokszor tűnik úgy, hogy a pártvezetés olajjal oltja a tüzet. Sneider Tamás botrányról botrányra bukdácsol, az LMP és a Jobbik közös listájának a terve pedig klasszikus kockáspapír-hadműveletnek tűnik, amely két bajban lévő pártból egy hasonló pártszövetséget akar kreálni – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: a kutatás szerint a két formáció teljes támogatása is kevesebb már, mint a 2018-as áprilisi Jobbik-eredmény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.