Szijjártó Péter: Az európai polgároknak joguk van tudni az EB titkos terveiről

Az Európai Unió polgárainak joguk van tudni, hogy az Európai Bizottság a hátuk mögött milyen titkos terveket készít, hogy még inkább aláássa a kontinens biztonságát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Forrás: MTI2019. 03. 11. 9:40
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. július 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülést követõen sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2018. július 18-án. Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomag elfogadási folyamatából - jelentette be a miniszter. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Mindent megpróbálnak megtenni, hogy jogilag kötelezővé tegyék a migrációs csomagot mindenki számára
  • A magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy világossá tegyék, nem akarnak bevándorló országban élni
  • Hazánk több mint 7 milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztény közösségeket abban, hogy ne kelljen elvándorolniuk
  • Szijjártó Pétert arról a dokumentumról kérdezték, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített az ENSZ decemberben elfogadott migrációs jogi csomagjának következményeiről. „Ez Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága migrációügyben” – erősítette meg korábbi kijelentését a tárcavezető.

    Bejelentette, kezdeményezte, hogy az uniós külügyminiszterek következő, jövő heti tanácskozásán rendkívüli napirendi pontban tárgyaljanak arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, azoknak mi a céljuk, továbbá hozzák azokat nyilvánosságra és fejezzék be a tervkészítést.

    Szijjártó Péter úgy fogalmazott,

    köztudott volt Brüsszel azon szándéka, hogy minden európai ország torkán le akarja nyomni az ENSZ globális migrációs csomagját.

    Az ENSZ-ben tavaly szinte minden vita erről a csomagról szólt, amelyet Magyarország az első uniós országként utasított el, majd végül nyolc másik európai ország is így döntött – mondta. Hangsúlyozta, Brüsszel a szavazás előtt folyamatosan azzal próbált altatni, hogy nem kell a készülő csomag ellen tiltakozni, mert az jogilag nem lesz kötelező, az elfogadott paktumban végül mégis 80 alkalommal szerepel a kötelezettség szó.

    A külügyminiszter szerint

    New Yorkban és Brüsszelben is azon dolgoznak, hogy „részenként, a hátsó kiskapun keresztül”, különböző nemzetközi szervezetek tanácskozásain, deklarációiban hivatkozási alappá tegyék a globális migrációs csomagot.

    Felidézte, hogy az előkészítő fázisban Magyarországot végig kötelezettségszegési eljárásokkal fenyegették, hogy ne gátolja a közös európai álláspontot. „Most pedig mindent megpróbálnak megtenni, hogy jogilag kötelezővé tegyék a csomagot mindenki számára” – jelentette ki.

    Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogi szolgálatának anyaga hamis hivatkozásokat tartalmaz, mivel a migrációs politika nemzeti hatáskörbe tartozik. Kiemelte, az ENSZ globális migrációs csomagja „semmi mást nem tesz, minthogy az illegális migrációt legalizálja és definíció szerint kinyilatkoztatja, hogy a világ minden országának részt kell venni a migrációban”. Hangsúlyozta,

    a magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy világossá tegyék, nem akarnak bevándorló országban élni, és nem gondolják, hogy a migráció alapvető emberi jog lenne.

    Szijjártó Péter szerint azért veszélyes az Európai Bizottság törekvése, mert ha kötelezővé tennék a globális csomagot, akkor például a migránsoknak ugyanolyan szolgáltatásokat kellene nyújtani, mint az ország területén jogszerűen élő, ott adót fizető embereknek. Ez pedig tovább inspirálná a migrációs folyamatokat, ami tovább növelné a terrorveszélyt – tette hozzá.

    A külügyminiszter megerősítette, Magyarország továbbra is úgy gondolja, a humanitárius segítséget oda kell vinni, ahol baj van. Példaként említette erre a törekvésre a Hungary Helps programot, amelyben Magyarország több mint 7 milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztény közösségeket abban, hogy ne kelljen elvándorolniuk.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.