Nem számít a valóság

A World Solidarity Forum nevű szervezet egy brüsszeli háttérbeszélgetésén elhangzott: Európában nincs és nem is volt migrációs válság.

Judi Tamara
2019. 04. 27. 7:24
Migrants stand in line as French police evacuate hundreds of migrants living in makeshift camp set up under the Porte de la Chapelle ring bridge in Paris
Rendőri akció Belgiumban. Nem sikertörténet az integráció Fotó: Benoit Tessier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges teljesen megállítani a migrációt? Van-e bevándorlási válság Európában? Miért is olyan népszerűek a jobboldali politikusok? – többek között ezeket a kérdéseket boncolgatták szakértők a World Solidarity Forum nevű szervezet egy brüsszeli háttérbeszélgetésén, amelynek fő következtetése az volt, hogy az ENSZ – többek között Magyarország, Ausztria, Ausztrália és az Egyesült Államok által elutasított – migrációs csomagja alapvető fontosságú a globális bevándorlási folyamatok kezeléséhez.

Elhangzott az is: Európában nincs és nem is volt migrációs válság, az pedig lehet kifejezetten jó dolog, ha egy olaszországi kisváros népessége hirtelen – a menedékkérőknek köszönhetően – növekszik a hétszeresére. – A migráció a globalizált világ velejárója – vélekedett a francia Colombe Cahen-Salvador, aki mind-amellett, hogy két évvel ezelőtt páneurópai pártot alapított, a májusi európai parlamenti választásokon is megméreti magát. Arra a felvetésre, hogy Nyugat-Európában problémát jelent az arabok tömeges integrációja, a beszélgetés tagjai elmondták: olyan nincs, hogy valaki ne akarna integrálódni, legfeljebb az adott ország nem biztosít megfelelő feltételeket a folyamathoz. Abban is egyetértés mutatkozott, hogy Közép-Európában – kiváltképp Magyarországon és Lengyelországban – a migrációs vita „nem kiegyensúlyozott”, tehát nem hallgattatnak meg a bevándorlók sikertörténetei úgy, ahogy számos nyugati országban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a vitatott ENSZ-csomag épp a háttérbeszélgetésnek helyet adó Belgiumban robbantott ki utcai tüntetéseket és kormányválságot, megingatva a liberális Charles Michel miniszterelnök hatalmát. Akárcsak a kontinens számos pontján, az utóbbi időben Európa szívé­ben is a zöld pártok erősödtek meg, míg Flandriában továbbra is a bevándorlásellenes és nacionalista hangok erősek. Utóbbiért javarészt az emlegetett integrációs kérdések okolhatók.

Rendőri akció Belgiumban. Nem sikertörténet az integráció
Fotó: Reuters

Egy kirívó példa: az Antwerpen mellett található Ranst egy menekültszállóján nemrég elraboltak majd meggyilkoltak egy ott élő palesztin fiút. A kilencéves gyermek meggyilkolása nyomán öt embert tartóztattak le, közülük hárman biztosan a szállón laktak. Az esettel kapcsolatban a helyi sajtó megjegyezte: az sem biztos, hogy a tényleges gyilkosokat tartóztatták le, a befogadóállomáson ugyanis akkora káosz uralkodik.

A múlt év végén flamand nyomásra elérték, hogy a jövőben a belga fővárosba és annak közvetlen körzetébe érkezők kötelező jelleggel vegyenek részt integrációs kurzusokon. A részvételre nem hajlandó személyek pedig akár 2500 eurós bírságban is részesülhetnek majd. A szomszédos Hollandia egyébként hasonló intézkedéseket tervez: a hágai kormány egy szóvivője korábban épp lapunknak beszélt arról, hogy a párhuzamos társadalmak kialakulásának megfékezése érdekében a mostaninál kevésbé liberális eszközök és gondolatok kellenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.