Nincs megegyezés a kutatói hálózatról

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése elutasította, hogy a szervezet kutatóhálózata kikerüljön a fennhatóságuk alól. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője így tovább folytathatja a tárgyalásokat Lovász Lászlóval, a köztestület elnökével. A két vezető közös sajtótájékoztatón ismertette, miért nem közeledtek az álláspontok.

Magyar Nemzet
2019. 05. 07. 12:24
LOVÁSZ László
Lovász László ragaszkodik a teljes alapfinanszírozáshoz Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született meglepetés a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyűlésén. A tudós testület – jelentős többséggel – elutasította az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslatát az akadémiai kutatóhálózat átszervezésére, és olyan határozatokat hozott, amelyek csak kis részben egyeznek a tárca elképzeléseivel.

Az ülés után Lovász László a Palkovics László miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, a közgyűlés nem támogatta, hogy a kutatóhálózat kikerüljön a köztestület égisze alól.

Lovász László ismertette: a közgyűlés elfogadta, hogy egy új irányító testület felügyelje a jövőben a kutatóhálózatot, amelynek a vezetőjét az ITM minisztere és az MTA elnöke javaslata alapján a miniszterelnök nevezné ki. Ugyanakkor elutasították, hogy az új grémiumba paritásos alapon delegálják a tagokat, és elfogadtak egy határozatot, amely szerint az Akadémia, a kutatóintézetek és a minisztérium egyaránt egyharmados arányban delegálhatna tagokat a testületbe.

Palkovics László közölte, hogy mindez szembemegy az általa és Lovász László által márciusban aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakkal, és így a kormány számára elfogadhatatlan.

Az MTA elnöke elmondta, továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a kutatóhálózat a teljes „alapfinanszírozását” megkapja. Palkovics László ennek kapcsán tudatta: a kormány – az eddigi álláspontjával összhangban – nem fogadja el, hogy ne legyen beleszólása, milyen kutatásokat finanszíroznak az adófizetők pénzén. A miniszter ugyanakkor hozzátette: a kormány azt a felelősségét, hogy akár tudás, akár kutató el ne vesszen, meg fogja tartani.

Lovász László ragaszkodik a teljes alapfinanszírozáshoz
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lovász László ismertetése szerint a közgyűlés határozatban utasította el azt a kényszerítő magatartást, amit – a testület álláspontja alapján – a minisztérium tanúsított.

Palkovics László újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a kormány nem einstandolni akarja a kutatóhálózatot, és a kutatásfinanszírozásra szánt összeget is jelentősen emelni kívánják. Azt is leszögezte, az MTA ingatlanvagyona teljes egészében a tudós testület tulajdonában marad.

Megkérdeztük Palkovics Lászlót, elképzelhetőnek tartana-e egy kompromisszumot, amely szerint a kormány a minisztérium által kialakított rend szerint döntene azokról az összegekről, amelyekkel a jövőben emelni tervezik az intézetek támogatását, míg az Akadémia oszthatná el a jelenleg is biztosított forrásokat. Válaszában a miniszter úgy fogalmazott: a kérdést komplexen kell kezelni, ezért jelenleg alaptámogatásról és kiegészítő támogatásokról még nem tud beszámolni.

A sajtótájékoztató végén az elnök és a miniszter egybehangzóan úgy nyilatkozott: készek hamarosan folytatni a tárgyalásokat, hogy közös megoldást találjanak. A miniszter ennek kapcsán kijelentette: a kutatóhálózat ügyében mindenképpen törvénymódosítást kell kezdeményezni, és a tárgyalásoktól függ, hogy ez milyen gyorsan történhet meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.