Tények cáfolják Ungár Pétert

Többen kapnak támogatást szeretteik otthoni ápolására, mint tavaly, és az erre fordított összeg is jelentősen emelkedett 2010 óta – tájékoztatott Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár.

Csekő Imre
2019. 07. 17. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztettek az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) bevezetése kapcsán és az autizmussal élők szempontjait figyelembe véve kiegészítették az állapotfelmérési és -értékelési rendszert – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden délelőtt tartott fővárosi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár azt hangsúlyozta: az ellenzék vádjaival szemben a kormány elkötelezett a fogyatékkal élők támogatása mellett, amit a számok is igazolnak, hiszen amíg 2010-ben még 15 milliárd forintot költött az állam otthonápolásra, addig idén már 45 milliárdot különítettek el erre a célra, a 2020-as költségvetésben pedig 55 milliárd forint szerepel.

– A kormány két év alatt duplájára emelte az otthonápolásra szánt összeget, ezért igaztalanok azoknak az ellenzéki képviselőknek a vádjai, akik a parlamentben sem az otthonápolási díj emelését, sem a gyod bevezetését nem szavazták meg – emlékeztetett a politikus. Ismertetése szerit az új szempontrendszer bevezetése óta 3300-zal többen jogosultak a támogatásokra, így idén már 54 ezren kapnak segítséget szeretteik otthoni ápolásához.

– A tények cáfolják Ungár Pétert, hiszen az ellenzéki képviselő azt mondta, ezrek esnek majd ki az ellátó rendszerből, ezzel szemben viszont többen kapnak most ápolási díjat, és gyod-ot, mint korábban – fogalmazott az államtitkár, aki lapunk kérdésre reagált az LMP politikusának állításaira. Szavai szerint az elmúlt fél évben nem érkezett panasz sem az AOSZ-hoz, sem az államtitkársághoz az állapot felmérési értékelési rendszerrel kapcsolatban.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke – aki autizmussal élő gyermeke révén maga is személyesen érintett – arról tájékoztatott: egy online kérdőív segítségével felmérték, hogy a szülők véleménye szerint milyen speciális szempontok figyelembe vételére volna szükség az elbíráláskor, és ezt az állapotfelmérési és -értékelési rendszer kiegészítésénél – amely kifejezetten az autistákat érinti – figyelembe vették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.