Szivárványlisták több megyében

Várhatóan közös megyei listát állítanak az ellenzéki pártok az őszi választásokra. Információink szerint Heves és Komárom-Esztergom megyében biztosra vehető a közös lista, ami előrevetíthet egy hasonló összefogást 2022-ben. Farkas Örs elemző szerint egyes pártoknak a külön indulás garantált veszteséget jelent, ugyanakkor nem kizárt, hogy a vegyes felállás nagyobb kárt okoz.

2019. 08. 31. 7:44
HORVÁTH Béla; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Imre; VADAI Ágnes
Sopronban Kunhalmi Ágnes mutatta be az MSZP jelöltjeit. Mögöttük a teljes ellenzék Fotó: MTI/Nyikos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az ország kisebb településein, nagyobb városaiban álltak össze az ellenzéki pártok az önkormányzati választásra, de közös megyei listát is terveznek – értesült lapunk több forrásból. Információink szerint Heves és Komárom-Esztergom megyében biztosan összellenzéki közös lista lesz, ami azt jelenti, hogy a megyei közgyűlésekben egymással szövetséget kötve igyekszik minél több helyet szerezni az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum. A közös listát támogatja a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is, melynek egyik alapítója lapunknak úgy fogalmazott: teljesen természetes, hogy bizonyos helyeken megyei szinten is létrejön az összefogás, hiszen ha a településeken közösen lépnek fel az ellenzéki pártok, adja magát, hogy a megyében is összefogjanak. Lukácsi Katalin hozzátette: az MMM törekszik arra, hogy közös megyei lista legyen.

– Jelenleg úgy tűnik, Vas megyében ez nem sikerül, ott a pártok külön-külön indulnak, de máshol sikeres lehet a megyei szintű összefogás – mondta az MMM tagja. Arra kérdésre, hogy mindez előrevetíthet-e egy teljes körű összefogást a 2022-es országgyűlési választásra, Lukácsi Katalin azt mondta, az őszi választáson a területi többséget csak így, együtt tudják elnyerni, ahogy a polgármesteri címekre is egy az egy ellen van esély, mindez pedig óhatatlanul is előrevetíthet egy hasonló összefogást 2022-ben.

Sopronban Kunhalmi Ágnes mutatta be az MSZP jelöltjeit. Mögöttük a teljes ellenzék
Fotó: MTI/Nyikos Péter

Farkas Örs politikai elemző, az Oeco­nomus igazgatója szerint a közös megyei lista elsősorban az alacsony támogatottságú pártoknak kedvez. – Az LMP, a Momentum vagy a Párbeszéd, azaz azok a pártok, melyek országosan öt százalék alatt vannak, szeretnének mandátumot szerezni, így nekik mindenképpen megéri a közös megyei listán szerepelni – fogalmazott Farkas Örs, aki szerint a külön-külön indulás országosan garantált veszteséget eredményezne. A kérdés ugyanakkor, hogy összességé­ben nem okoz-e nagyobb kárt a vegyes felállás, hiszen így egészen biztosan lesz olyan politikai közösség, amelyet a választók elutasítanak, és inkább más listát választanak vagy egyáltalán nem adnak le szavazatot a közgyűlésekre.

Tudvalevő, az önkormányzati választáson az a párt, illetve pártszövetség állíthat listát, amely a megyei lakosság 0,5 százalékának megfelelő ajánlást össze tud gyűjteni. Ugyanakkor csak azok a pártok kapnak mandátumot, amelyek a szavazatok öt százalékát elérték. Fontos, hogy közös lista esetén az abban szereplő pártok számától függően 10-15 százalék a mandátumküszöb. Farkas Örs hozzátette, közös megyei lista állítása esetén a szavazólapokon az összes jelölőszervezetet fel kell tüntetni, így itt már nem lehet a függetlenség álcája mögé bújni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.