MVM ZENERGIA – játék és ragyogás (x)

Amikor Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt- és Prima-díjas érdemes művész augusztus 31-én a Szent István-bazilika előtti téren játszani kezdte Liszt 2. magyar rapszódiáját, a jelenlévők közül talán sokan felidézték, hogy amikor a művész évekkel ezelőtt ugyanitt ugyanígy egy szál zongorán Liszt-darabokat játszott, tízezer ember gyűlt ide, igazi katartikus találkozással példázva a zene erejét. Azóta már a negyedik MVM ZENERGIA koncertre gyűltek össze a zenerajongók, hogy hasonlóan felemelő pillanatokat élhessenek át.

2019. 09. 09. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zenét az épület homlokzatára vetített fényfestés kísérte, újra és újra felépült előttünk fényekből a templom, a zene lüktető sodrására változtatta az arcait, ragyogtatta fel újabb és újabb szépségét. Aztán Gyémánt Bálint Fonogram-díjas gitárművész, dalszerző, valamint Sárközy Lajos Junior Prima-díjas prímás és zenekara is színpadra lépett, és Balázs Jánossal együtt a rapszódia műfajánál maradva könnyűzenével folytatták. A Queen Bohemian Rapsodyját hallva az ámuló közönség is a ragyogás egyik forrása lett, ez a nyitány ugyanis előrevetítette, hogy az idei MVM ZENERGIA koncert milyen játékos párosítással hív egy színpadra klasszikus és könnyűzenét, valamint a különböző műfajok sztárjaiként ismert előadókat. Nagy találkozások zajlottak a színpadon, de a nézőtéren is. Több ezren érkeztek a koncertre, de sokan ottmaradtak azok közül is, akik csak épp arra járva úgy gondolták, átvágnak a téren. Ilyen erejű produkcióba „botlani” azonban különös kegyelem, nem ereszti csak úgy el, akit megérintett.

Az MVM ZENERGIA koncert ereje azonban nemcsak abban áll, hogy széles közönség számára teszi elérhetővé a zene örömét és a legnagyobb művészeink előadásainak erejét, hanem jótékonysági rendezvény is egyben, a segítségnyújtás és az egymásra figyelés szimbóluma is a templom elé sereglett jóemberek sokasága és a fény, mely szétárad innen.

Internetes szavazáson választották ki, hogy idén ki kapja a koncert bevételét. Olyan tiszteletreméltó munkát végző szervezetek közül lehetett választani, mint „A zene mindenkié” Egyesület, amely 1997 óta foglalkozik értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok zenei nevelésével egy speciális „színes kotta” módszer segítségével, az óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, amely 1992 óta segíti a III. kerületben élőket és a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, EGYMI és Kollégium, ahol több mint kétszáz mozgáskorlátozott gyermeket nevelnek, oktatnak és fejlesztenek segítve a tanulók önállóságának kialakítását.

A több mint kétezer szavazat alapján a Mozgásjavító Óvoda és Iskola képviseletében a koncert elején Locsmándi Alajos igazgató vehette át az adományt, ezt az országos beiskolázású intézmény vezetője eszközvásárlásra szándékozik fordítani. A koncert üzenetével is szépen összecseng Locsmándi Alajos az intézmény honlapján közzétett bemutatásában megfogalmazott, ars poetica-szerű vallomása: „Hisszük, hogy tevékenységeink folyamatos megújításával a mozgáskorlátozott gyermekek, fiatalok társadalmi beilleszkedését kell szolgálnunk – hiszen mindannyian valljuk: »Ha meg akarod váltani a világot, fogadd el olyannak, amilyen« (Goethe).”

„Az MVM Csoport számára a sokszínűség érték. Társaságcsoportunk tevékenysége igen sokrétű, közel hatvan tagvállalatának hatékony együttműködése, fúziója eredményességünk alapja. Ezért is gondoltuk, hogy a mostani ZENERGIA-n különböző zenei műfajok fúziójával valami újat alkotunk” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az MVM ZENERGIA már hagyományosnak nevezhető szabadtéri koncertje megtestesíti mindazon alapértékeket, amelyek az MVM-csoport társadalmi tevékenységét jellemzik: a fiatal tehetségek, a hátrányos helyzetűek, a kultúra támogatását, az innovációt, illetve az értékteremtést” – tette hozzá Jákó Eszter, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója.

A szabadtéri koncert másik hívószava a fúzió volt – a közönség láthatta hogyan nyit távlatokba vezető asszociációs utakat, ha egymást követően csendülnek fel Liszt Ferenc, a Queen, Mozart, Edith Piaf, a Margaret Island, Piazzolla vagy éppen Paganini művei. Ráadásul úgy, hogy a legkiválóbb művészeink tolmácsolják őket: az esten az eddig említettek mellett fellépett Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas operaénekesnő, Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Harcsa Veronika Fonogram-díjas énekesnő, dalszerző, Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész; Devich Gergely Junior Prima-díjas gordonkaművész és Pálfalvi Tamás Junior Prima-díjas trombitaművész.

Sok réteg épült egymásra ebben a különleges produkcióban, a zenei virtuozitás méltó kísérője volt a jól komponált fényjáték, mely nemcsak vibráló intenzitást közvetített, hanem gondolati síkon is segítette a közönség kapcsolódását, például a bazilika falán fényből rajzolt tollak hulltak alá, miközben Saint-Saëns A hattyúját hallhattuk, vagy Piaf La vie en rose című sanzonja alatt a fényfestők rózsával futtatták be a falakat. Másik izgalmas réteg az előadók és a művek kapcsolata volt: többször sajátos kapcsolódási pontokat fedezhetett fel a közönség az emblematikus alakítások és az eddig sosem látott, új kísérletek váltakozásában. Kicsit mindenki a saját történetét is a színpadra hozta, mint például Vigh Andrea, amikor Hasselmans A forrás című darabját játszotta. A műsorvezető, Bősze Ádám, a Bartók rádióból jól ismert zenei antikvárius fel is hívta a figyelmet arra, hogy a kamarazene egyik megújuló törekvése szintén a forrás szimbólumhoz kötődik: 1993-ban Vigh Andrea kilenc fiatal muzsikussal megalakította a Forrás Kamarazenei Műhelyt, mellyel a következő években kiemelkedő sikereket értek el. Izgalmas fúzió volt J. Strauss A denevér című operettjének Kacagó áriája Miklósa Erika előadásában, Balázs János zongorakíséretével, majd ahogy a koloratúrszoprán a Margaret Island rádióból is ismert slágerét, a Ringatót énekelte el zongora-, cimbalom-, nagybőgő- és hegedűkísérettel, miután Sárközy Lajos és zenekara is csatlakozott hozzájuk.

Meglepetésként az esten szereplő kiválóságok egyszerre léptek színpadra, és a több ezres közönséget is éneklésre késztetve adták elő a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt.

„A ZENERGIA-koncertek sikere évről évre bizonyítja, hogy a komolyzene éppen úgy megállja a helyét, mint tette azt akár évszázadokkal ezelőtt. Az idei koncert tematikája a modern és a klasszikus művek ötvözéséből egy új zenei élmény létrehozása volt, amely hatalmas sikert aratott, ismét elkápráztatta a közönséget” – mondta Balázs János, ennek a ravasz koncepcióval és nagy játékos kedvvel összeállított zenei műsornak a megálmodója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.