Jókora földbe vájt medencék fogadják az érkezőt a kisbajcsi halászati telepen, bőven elférnének itt a jelenleg nem is nagy számban tartott busák, azok mégis egy kupacba tömörülnek, mintha hálóval kerítették volna el őket a sarokba. – Mindig van, hogy páran a befolyó vízhez gyűlnek, de hogy mind egy helyen nyomorog, az számunkra is új. A busák amúgy is furcsán tudnak viselkedni, egyszer valaki becsapta a kocsi ajtaját a medencéjük mellett, mire az összes hal ugrálni kezdett vagy két méter magasra, de percekig. Elképesztő látványt nyújtottak. Ijedős állatok – kapok ízelítőt a halak – ha nem is titkos, de mindenesetre izgalmas – életéből a Bajcshal igazgató-elnökétől. Szilágyi Gábor az 1954-ben alakult, ám azóta természetesen sok változáson átesett és hivatalosan Győri „Előre” Halászati Termelőszövetkezet nevet viselő cég 7,5 hektáros telephelyén kalauzol minket végig, hogy megmutassa, honnan kerül a magyar konyhákba karácsonykor (és a nagyáruházak elterjedésével mindinkább az év többi részében is) friss vagy éppen fagyasztott hal. A telepen süllőt, szürke harcsát, afrikai harcsát, kecsegét, vágótokot, szibériai tokot, vizát, compót, sügért tenyésztenek, és nagyrészt magyarországi tógazdaságból származó pontyot, busát, amurt tartanak feldolgozásra. Évente 1500 tonna halat dolgoznak fel, ennek 40-50 százaléka ezekből a medencékből, illetve saját, Nagyatád melletti 300 hektáros tógazdaságukból származik, de az egész országból vásárolnak tógazdasági halat.
A busákhoz hasonlóan a halak egy része a föld-, míg más részük már a modernebb betonmedencékben nevelkedik. Utóbbiak közül most éppen pisztrángokat emelnek ki egy méretes hálóval, hogy azután rögtön hatalmas hűtőtartályokba, majd teherautóra rakják. Házigazdánktól megtudjuk, hogy ezek a pisztrángok Olaszországból származnak, mert itthon nem tenyésztenek annyit, amekkora a kereslet.

Fotó: Havran Zoltán
Egy távolabbi földmedencéből darura erősített halászhálóval pontyot emelnek ki mázsaszámra. Nem messze tőlük fotós kollégám furcsa alakú halakra lesz figyelmes, és Szilágyi Gábor már mondja is: amit látunk, az bizony viza. Ez az édesvizekben (is) előforduló halak közül az egyik legnagyobb faj, akár a 4-5 méter hosszúságot és az 1500 kilogrammos súlyt is elérheti, s száz évig is élhet. Kivéve, ha az ember belenyúl a természet dolgába és túlhalássza, merthogy az ikrájából készül a különösen finom és ezért rendkívül értékes beluga kaviár. Vagy ha vízlépcsőket épít, drasztikusan korlátozva ezzel ezeknek a furcsa csontvértet viselő óriás halaknak az életterét, amelyek a korábbi századokban íváskor a Fekete-tengerből egészen Bécsig felúsztak, ahol konkrétan vizamészárszékek működtek; vagy Angyalföldig, ahol egy városrész viseli e halfaj nevét. Itt, Kisbajcson manapság már csak 50-60 kilósra engedik megnőni a vizát, amit döntően visszatelepítési célból nevelnek, bár a tervek között szerepel az is, hogy a kaviárjával is megpróbálkoznak. (Hogy ez miért is nem olyan egyszerű feladat, arról bővebben a keretes írásunkban olvashatnak.)