Jogerős ítélet a Bunge-perben

Jogerősen két év, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték az amerikai kitiltási botrányhoz vezető Bunge-ügyben Tábor Viktor András informatikai vállalkozót. Az ügy koronatanúja, Torba Tamás robbantotta ki az emlékezetes kitiltási botrányt, ami a vádhatóság szerint nagyon sokat ártott az országnak, ezért az egyetlen vádlottat letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta volna – hiába.

2019. 12. 03. 5:50
Goodfriend, M. André
André Goodfriend élen járt a lejárató akcióban Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a fellebbviteli főügyészség letöltendő szabadságvesztést tartott indokoltnak Tábor Viktor András esetében, mivel az ügy nagyon sokat ártott az országnak, ám az informatikai vállalkozót az első fokon kétszer is meghozott, két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztés jóváhagyásával ítélte el jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.

Tábort 2016. június 7-én, majd a megismételt elsőfokú eljárásban idén március 13-án is két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

André Goodfriend élen járt a lejárató akcióban
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ítéleti tényállás szerint Tábor vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedést követett el azzal, hogy 2014 májusában saját, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is dolgozó cége rendezvényén azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, Torba Tamásnak: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, és a vetélytársának számító Glencore áfa-visszaigénylését visszatartsa a NAV. Az ajánlat színlelt volt, ám a terhelt valós érdekeket képviselt, megbízója azonban ismeretlen maradt az eljárásban.

A per során kiderült, hogy Tábor és a Bunge-val szerződésben álló cég munkatársa, vagyis lobbistája, a per koronatanúja, Torba Tamás jó barátok voltak. Az ítélet indoklása szerint a vádlott tisztában volt azzal, hogy barátja akkor már régóta sokat tett az áfacsalások visszaszorításáért, az őt foglalkoztató cég is ennek érdekében szerződött az étolajipari társasággal.

Ennek ellenére – a tanú vallomása szerint – a céges rendezvényen hangzott el az ajánlat, amely úgy szólt, hogy a kétmilliárd forintot több számla ellenében „a Századvég-csoporthoz tartozóan kellene kifizetni”, a vádlott pedig konkrétan megnevezte Heim Pétert, aki akkoriban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt. A perben egyébként igazolódott, hogy Heim és Tábor között semmilyen kapcsolat nem volt.

A lobbista, koronatanú Torba Tamás, a Magyar Nemzet, illetve az Echo TV egykori munkatársa annak ellenére kezdte ellenőrizni a Tábor által mondottakat és kezdeményezett találkozót a Bunge képviselőjével, hogy biztosra vette, a cég vissza fogja utasítani az ajánlatot. Az üzenet hallatán a Bunge Zrt. vezetője felháborodva elzárkózott az ajánlattól, és közölte, korrupcióban nem vesz részt a cég. Ezt követően Torba elment az amerikai nagykövetségre, és velük is közölte az ajánlatot, ami aztán kirobbantotta 2014 októberében a kitiltási botrányt.

Emlékezetes: az André Goodfriend által ideiglenesen vezetett amerikai nagykövetség és az ellenzék hónapokig zajló korrupciógyanús ügyet generált a kormány körül, aminek közvetlen következménye az állítólag szintén kitiltott Vida Ildikó NAV-elnök lemondása volt. Arról ma sincs hitelt érdemlő információ, hogy ki az a hat személy, akit állítólag kitiltottak az Amerikai Egyesült Államokból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.