Timmermansszal lobbiznak Jávorék

A holland szocialisták uniós bizottsági alelnöke, hazánk talán legkeményebb bírálója, Frans Timmermans lesz a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat egyik legfontosabb brüsszeli partnere Jávor Benedek szerint. Karácsony párttársa az év elején foglalja el pozícióját a főváros brüsszeli irodájának élén, s a havi közel egymillió forintos, közpénzből kapott fizetéséből többek között lobbizhat – a kormány megkerülésével – uniós forrásokért.

2019. 12. 21. 7:50
null
A főváros brüsszeli képviseletének új vezetője a Sargentini-jelentést is támogatta Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke lesz Karácsony Gergely főpolgármesternek és szövetségeseinek egyik legfontosabb partnere abban a lobbitevékenységükben, hogy az önkormányzatok számára közvetlenül lehívhatók legyenek az uniós támogatások – jelentette ki lapunknak Jávor Benedek (Párbeszéd), aki január elsején foglalja el pozícióját a főváros brüsszeli irodájának élén. Figyelemre méltó, hogy Jávor elmondta: bár a jogállamisági vita Brüsszel és a magyar kormány disputája, amennyiben irodavezetői minőségében erről kérdeznék a különböző fórumokon, nem rejtené véka alá a nemzeti kormánnyal szemben közismerten kritikus véleményét.

Jávor irodavezetői tevékenységét közpénzből finanszírozzák – szavai szerint 900 ezer forint lesz a bruttó fizetése –, ám ennek a nemzeti érdek szempontjából tekintett hasznossága azért is megkérdőjelezhető, mert megbízatása szerint Jávornak az unió Régiók Bizottságánál kell lobbiznia, ám a testület nem köteles figyelembe venni a delegátusok véleményét. Így erősen kérdéses, megtérül-e valaha az a pénz, amit Karácsony a párttársára és irodájára költ. (A fizetésen felül hasonló pozíciókban jár költségtérítés és napidíj is, ami feltehetően a 900 ezer fontnál nagyobb összeg – a szerk.)

Pozíciója azonban – ahogy fentebb említettük – lehetőséget teremt arra, hogy a magyar kormány lejáratásán dolgozzon. A strukturális alapoknak a helyhatósági szint javára történő újraelosztása a nemzetállamok szuverenitását sérti és az elképzelés politikai-ideológiai töltetét mutatja: először abban a kontextusban vetődött fel, hogy a migránsok letelepítése fejében kapnának forrásokat az önkormányzatok.

A főváros brüsszeli képviseletének új vezetője a Sargentini-jelentést is támogatta
Fotó: Európai Parlament

Várhatóan Timmermans sem pusztán szakmai szinten fogja segíteni Jávorékat célkitűzéseik megvalósításában, hiszen a holland politikus – aki az európai szocialisták csúcsjelöltje is volt – hazánkat több alkalommal is keményen bírálta, egyebek mellett a 7-es cikkely szerinti eljárás során, valamint azt megelőzően, a Sargentini-jelentés elfogadása mellett kampányolva.

Ráadásul Jávor azt is elismerte, hogy lakossági képviselettel nem foglalkoznak. Mint mondta, az „egyéni problémák kezelésére” nem lenne kapacitásuk, mivel mindössze két asszisztens segíti majd a tevékenységében. Az egykori LMP-s honatya arra is kitért, hogy a főváros mellett a többségé­ben balliberális vezetésű kerületekkel próbálnak kialakítani „jó együttműködést”. Ennek részeként – folytatta – a különböző uniós pályázatok kiírásáról tájékoztatnák a polgármestereket, akiket így pénzhez, valamint hasznos információkhoz juttatnának az uniós jogalkotással kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.