Hatszázezer kidobott karácsonyfa kerül a kazánokba Budapesten

Hétfőn megkezdődött a kidobott karácsonyfák összegyűjtése. Az FKF Zrt. a következő másfél hónapban megközelítőleg hatszázezer fenyőfát szállít el, amelyek a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy ­van-e arra lehetőség, hogy a faanyagot szervezetten eljuttathassa a rászorulóknak az, aki esetleg ezt szeretné. Budapesten jelenleg nem találtunk ilyen lehetőséget, de egyes vidéki városokban szerveznek hasonló gyűjtéseket. A fővárosi önkormányzatot arról kérdeztük, hogy nincs-e ellentmondás a klímavészhelyzet kihirdetése és a több százezer fa elégetése között, hiszen a fenyőket más módon is lehetne hasznosítani.

2020. 01. 10. 12:06
null
Vízkereszt után mindenhol szomorú és sokszor haszontalan sorsra jutnak az ünnep díszei Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január és a február a leghidegebb hónapoknak számítanak az évben. Budapesten és országszerte is több ezer olyan háztartás van, amelynek nem jut elég tüzelő ebben az időszakban. Számos olvasónk jelezte, hogy akár csak a kidobott karácsonyfáját is szívesen eljuttatná a rászoruló családoknak. Ezért kérdésekkel fordultunk az FKF Zrt.-hez, amely vízkereszt után másfél hónap alatt megközelítőleg hatszázezer kidobott tűlevelűt juttat el a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba, hogy azok fűtési hőt és villamos áramot állítsanak elő. Arra voltunk ­kíváncsiak, hogy ha valaki nem a fővárosi hulladékhasznosítónak adná oda az elszáradt karácsonyfáját, hanem, mondjuk, rászoruló családokhoz juttatná el, akkor van-e erre valamilyen lehetőség, esetleg egy gyűjtőpont, ahonnan a megfelelő helyre kerülhetnek a fák. – A hatályos törvényi szabályozás értelmében a lakossági kommunális hulladék, a lom és a fenyőfák is a közterületre történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koor­dináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerülnek – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az FKF Zrt. Hozzátették: ezért a begyűjtést végző közszolgáltatóknak nincs lehetőségük azokat a rászorulóknak átadni, vagyis Budapesten jelenleg az állami vagy önkormányzati szervek nem biztosítanak erre lehetőséget.

Két segélyszervezetet is megkerestünk, hogy rajtuk keresztül van-e lehetőség eljuttatni a fákat a rászoruló családoknak. A Katolikus Karitász kiemelte, hogy a tűlevelűeket a magas gyantatartalom miatt kevésbé javasolt kis teljesítményű kályhákban, kandallókban felhasználni, márpedig a rászorulók többnyire ilyen eszközzel fűtenek, ezért sem vállalkozott arra a szervezet, hogy hasonló akciót bonyolítson le. – A családok téli krízishelyzeti támogatását más programjainkon keresztül valósítjuk meg – közölte Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese. A Magyar Vöröskereszt válaszában arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szervezet központilag nem foglalkozik a karácsonyfák összegyűjtésével, viszont egyes megyei és területi szervezetek önállóan gyűjthetnek kidobott karácsonyfát. – A témának utánajárva úgy találtuk, hogy általában nem is az egyes háztartások karácsonyfáit, hanem a települések közterületi karácsonyfáit szokták ilyen célra hasznosítani – írta válaszában Somody Zoltán, a szervezet kommunikációs vezetője. A kidobott karácsonyfák egy részét eltüzelik, mint például Budapesten is, de egyes helyeken mulccsá aprítják, amit kiszórnak a kerti utakon – közölte lapunkkal Somody, ez utóbbira példaként pedig Szegedet említette. – A téli időszakban elsősorban tartós élelmiszer, ruhanemű és egyéb adományok osztásában tevékeny a Magyar Vöröskereszt – hangsúlyozta lapunknak a kommunikációs vezető.

Vízkereszt után mindenhol szomorú és sokszor haszontalan sorsra jutnak az ünnep díszei
Fotó: Bach Máté

2014 óta országszerte találkozni lehet tűzifából felépített, karácsonyfa alakú installációkkal az ünnepek környékén, amely az adott település, kerület karácsonyfájaként is funkcionál, majd az ünnepek után az építmény faanyagát szétosztják a rászorulók között. 2017-ben például hasonló installáció jelent meg Budapest X. kerületében, Kőbányán, amelynek képe bejárta a világsajtót. Azóta minden évben, így 2019 decemberében is hasonló karácsonyfa került felállításra a kerületben, amelynek farönkjei hamarosan szétosztásra kerülnek. Az installációkat a Hello Wood csapata építi fel, a magyar építészekből álló alkotói műhely már szánkókból, faládákból is készített ünnepi fákat a világ több nagyvárosában. Az ilyen installációkat jellemzően szintén január 6-a után bontják el. A megfelelő tűzifa sok helyen környezetvédelmi szempontból is fontos, mert a minőségi tüzelő hiá­nyában a rászorulók olyan anyagokat égetnek el, például műanyagokat, rongyokat és más hulladékot, amelyek füstje sokkal nagyobb környezetszennyező hatással bír, mintha fát vagy szenet égetnének el. Korábban egyébként volt rá példa, hogy a kidobott tűlevelűeket rászoruló családoknak juttatták el Miskolcon. Ózdon pedig a helyi iskola szokott kapni a karácsonyfa-maradványokból, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket.

Várjuk a választ

A kidobott karácsonyfák elégetésével kapcsolatban kérdéssel fordultunk a budapesti Főpolgármester Hivatalhoz. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mennyire összeegyeztethető hatszázezer fa elégetése a klímavészhelyzet budapesti kihirdetése után, hiszen a növényeket komposztálni is lehetne. Lapunk azzal kapcsolatban is kérdéseket intézett a városházához, hogy Karácsony Gergely a kampányában megígérte: a rászoruló nyugdíjasok és nagycsaládosok fűtési szezononként húszezer forintos támogatást kapnának a fővárostól. Egyelőre azonban nem túl kommunikatív a főpolgármester és csapata, kérdéseinkre hétfő óta hiába várjuk a választ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.