Komoly döntés előtt a nyolcadikosok

Két hetük van felkészülni a középiskolába készülő diákoknak a központi írásbeli felvételire, a kiszemelt tanintézmények közül azonban ráérnek a vizsga után is választani. Gimnáziumi képzéssel csaknem 550 intézmény várja a jelentkezőket országszerte, technikumi képzést feleennyi iskola kínál. A szakképzésben megújul a tananyag és minden tanuló ösztöndíjat kap.

Csókás Adrienn
2020. 01. 02. 6:24
Mátyus Viktória
Január 18-án kell megírniuk a központi felvételit Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg a középiskolai felvételi, a nyolcadikosoknak, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éveseknek január 18-án kell megír­niuk a központi írásbeli vizsgát matematikából és magyarból. A 2020-as tanévre gimnáziumi képzést 546, technikumit 236, szakképző iskolai képzést pedig 168 intézmény hirdet országszerte. Budapesten csaknem kétszáz középfokú intézmény várja a jelentkezőket, vidéken Pest megyében és Borsodban van a legtöbb középiskola, a legszűkebb választék pedig Nógrádban érhető el.

A megjelölhető iskolák kétharmada szervez írásbeli vizsgát, ám a szabályok szerint csak a gimnáziumok és a technikumok követelhetnek meg felvételit, a hároméves szakképzésbe pedig az általános iskolai jegyek alapján lehet bekerülni. Fontos, hogy az írásbelire való jelentkezés nem egyenlő a kiválasztott iskolákba való jelentkezéssel, amelynek majd csak február 19. lesz a határideje. A népszerűbb intézmények szóbeli meghallgatásokat is tartanak, ezekre február 24. és március 13. között kell számítani.

Bár a megújított Nemzeti alaptanterv még nem nyilvános, a kormány tervei szerint a kezdő évfolyamokon szeptembertől életbe lép, a gimnáziumok 9. osztályában így várhatóan változni fog a tananyag az ideihez képest, és módosulhatnak az óraszámok is.

A szakképzésbe jelentkező fiatalokat viszont már biztos, hogy teljesen átszabott tananyag várja, a szakgimnáziumokból alakuló technikumokban 98, a szakközépiskolák helyébe lépő szakképző iskolákban 76 alapszakmát hirdetnek. Ezek nem fedik az idei kínálatot, több szakma eltűnt, vannak összevonások és új szakmák is létesültek, amelyekről az innovációs tárca és az iparkamara közös kiadványából lehet tájékozódni.

Január 18-án kell megírniuk a központi felvételit
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján (www.ikk.hu) online elérhető, valamint az iskolákba szétküldött tájékoztató füzet részletesen tartalmazza, hogy a választható 174 szakma miről szól, milyen szakirányai vannak, kiknek érdemes választani és mi mindenhez fog érteni az, aki elvégzi a képzést.

Újdonság, hogy a szakképzésben 2020-tól minden tanuló ösztöndíjat kap. A most felvételiző diákoknak az alapozási szakaszban – tehát amíg a gyakorlat meg nem kezdődik – a technikumban havi hétezer, a szakképző iskolában pedig 14 ezer forint jár majd. Ezt az ösztöndíjat a képzés duá­lis időszakában munkabér fogja váltani, ami a teljesítménytől függően a minimálbér 25–60 százaléka, sőt a tanulmányok utolsó évében akár annak száz százaléka is lehet. A technikusi, illetve a mestervizsga megszerzésekor ezenfelül 150–300 ezer forint egyszeri pályakezdési juttatást kapnak a végzősök.

Azoknak, akik a legszínvonalasabb képzéseket és a legjobb hírű gimná­ziumokat keresik, érdemes ellátogatniuk a Legjobbiskola.hu honlapra, ahol az érettségi vizsgák és a kompetenciamérések eredményei alapján összeállított rangsorok segíthetik a döntést. Ez alapján a veszprémi Lovassy László Gimnázium az ország legjobbja, míg a több szempont alapján komplexen értékelő HVG 2020-as listáját a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti. Az írásbeli vizsgákra való felkészülés során érdemes böngészni az Oktatási Hivatal honlapját is, ahol elérhetők a korábbi évek vizsgafeladatai. A hivatal oldalán szintén fellelhető egy keresőfelület, ahol városok, képzéstípusok és tagozatok szerint szűrhetik a felvételizők a környékükön elérhető iskolákat.

Tavaly összesen 95 ezren jelentkeztek középiskolába. A legutóbbi felvételi újdonsága volt, hogy tíz év után először többen választották a szakképzést, mint a hagyományos gimnáziumokat. A legtöbb nyolcadikos (több mint 31 ezer fiatal) az érettségi mellett szakmai képesítést is adó iskolatípust választotta. Az idei felvételi eredményei április végére lesznek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.