Mesterséges intelligencia gyorsíthatja a gyógyulást

Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátása egy mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően.

Szilágyi Anna
2020. 01. 17. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátása egy mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amelyet fél évig használtak ingyenesen a neurológiai klinikán – számolt be a Semmelweis Egyetem a honlapján. A szoftver szerepe azért jelentős, mert stroke esetén minden perc számít, így a gyorsabb diagnózis jobb gyógyulási esélyeket is biztosít. A klinika a későbbiekben szeretne pályázni a szoftver használatára, a mindennapos ellátás mellett a kutatómunkában is.

Gunda Bence adjunktus a projekt hátteréről elmondta: a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája évek óta kiemelkedően szerepel az európai stroke-osztályok önkéntes minőség-ellenőrzésén, ezért lehetőségük nyílt hét hónapig ingyen kipróbálni a stroke-ellátást segítő mesterséges intelligencia alapú szoftvert, amely tovább javította a betegellátást. Gunda Bence hangsúlyozta, a stroke esetén nagyon gyorsan kell komplex és nehéz döntéseket hozni, több szakma és ellátóhely közreműködésével.

– A beteg kórházba érkezésétől számított 30-60 perc alatt meg kell születnie a megfelelő terápiás döntésnek – tette hozzá. – Minél több idő telik el a tünetek kezdetétől számítva, annál kisebb esélye van a betegnek a gyógyulásra – hangsúlyozta. Ebben a helyzetben, ahol sürgősségi orvosnak, neurológusnak, radiológusnak, intervenciós szakembernek, illetve idegsebésznek kell együttműködve döntést hoznia, sokat jelent, ha van egy mesterséges intelligencia alapú rendszer, amely nem mond diag­nózist, de az orvos keze alá dolgozik: segítségével gyorsabb és magabiztosabb döntést lehet hozni.

A szoftver úgy működik, hogy miután elkészült a beteg CT-vizsgálata (vagyis számítógépes tomográfiája), a program harminc másodpercen belül megmutatja, pontosan hol van a károsodás, milyen kiterjedésű, hol van érelzáródás, annak milyen keringési következményei vannak, mennyi a még megmenthető agyszövet. Ezt egy neurológus vagy radiológus nagyjából tíz perc alatt tudná kiértékelni – mutatott rá Gunda Bence neurológus.

Az adjunktus további előnyként említette, hogy mindez azonnal megosztható webes felületen vagy épp okostelefonon, így a társszakma más intézményben lévő képviselői is azonnal látják a kiértékelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.