Gulyás Gergely: Az elítéltek jogai nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé

Klíma és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány, amelynek a részleteit a miniszterelnök ismerteti majd vasárnapi évértékelőjében – jelentette be a miniszter.

Csekő Imre, MTI
2020. 02. 13. 12:40
null
Kormányinfó Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint azt a Magyar Nemzet megírta, valóban Nemzeti Konzultáció indításáról született döntés a tegnapi kormányülésen, amelyre az elmúlt másfél-két hónapban komoly társadalmi vitát kiváltó kérdések adnak okot – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy amikor tíz éve kormányra kerültek, a rend helyreállítását is vállalták, a gazdaság rendbetétele mellett. A győri gyermekgyilkosság kapcsán felmerült

szigorú büntető politika, és a feltételes szabadságra bocsájtás kérdése, a börtönbiznisz, és a gyöngyöspatai kártérítés kapcsán előtérbe került szegregáció problémája lesznek a konzultáció témái

– sorolta a kormánypárti politikus.

Vége a bírák érzékenyítésének

Gulyás Gergely megemlítette, hogy az OBH lezárta a bíráknak tartott érzékenyítő tréningek gyakorlatát, amit a kormány helyesnek tart, mert

a magyar igazságszolgáltatásnak a külföldi szervezetek által tartott képzések nem használtak. A miniszter azt is megjegyezte, az elmúlt hónapokban nagy port kavaró ügyekhez is kapcsolódnak ezeknek a legitimáció nélküli szervezeteknek a képzései.

Ezek a szervezetek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.

Környezeti örökség

Klíma és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány, amelynek a részleteit a miniszterelnök ismerteti majd vasárnapi évértékelőjében – jelentette be a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány célja, hogy az állam mindent megtegyen azért, hogy

a jövő generációk környezetvédelmi szempontból is jobb állapotú országot örököljenek,

mint amit 2010-ben a kormányalakításkor ők átvettek.

Németország hazánk fontos partnere

Az Orbán-Merkel találkozó kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, Németországgal a gazdasági kapcsolatok kielégítőek, és a kormányközi kapcsolatok jók. Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, amit az is mutat, hogy a 2018-as választások óta a mostani volt a harmadik kormányfői szintű találkozó – fejtette ki a politikus.

Budapest ostroma

A Magyar Nemzet megkérdezte Gulyás Gergelyt, mit gondol arról, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Budapest Szabad címmel kiállítást nyitott a metróban a főváros 75 évvel ezelőtti ostromának lezárultára emlékezve.

Hazugság, hogy Budapest felszabadult volna az ostrom után, mert az az igazság, hogy a náci megszállással megszűnt a főváros szabadsága,

és csak a rendszerváltáskor, a kommunista diktatúra lezárultával lett újra szabad a főváros – hangsúlyozta a miniszter.

Magyarországon nincs ilyen megbetegedés – mondta Gulyás Gergely. A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni.

Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket.

Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.

Lendvai Ildikó tiltakozásáról

A miniszter kérdésre válaszolva a Nemzeti alaptanterv (Nat) módosítását előrelépésként értékelte a korábbihoz képest. Hozzátette: készek részt venni a széles politikai részvétellel zajló vitában és úgy vélik: a módosított Nat jobb mint a korábbi. Arról, hogy az egyetlen Nobel-díjas magyar írónak, Kertész Imrének bent kellene-e lennie a Natban, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a Klebelsberg Központ vezetője nyilatkozott arról, hogy Kertész Imre része lesz a tanítandó anyagnak.

Arra a felvetésre, hogy Lendvai Ildikó szocialista politikus az egyik vezető alakja a Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozásnak, Gulyás Gergely a rendszerváltás egyik áldásos következményének nevezte azt, hogy „a véleményszabadság jogával a korábbi cenzorok is élhetnek”. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.