A közösség szolgálata érték az államnak

Világszerte egyre inkább felértékelődik a biztonság – hangsúlyozta tegnap a miniszterelnök a rendőrség megalapításának 100. évfordulóján. A kormányfő szerint fontos a rendőrök munkája, amely szerepet játszott abban, hogy Magyarország erős világgazdasági és diplomáciai pozíciókat vívott ki az elmúlt években.

Csekő Imre
2020. 03. 07. 7:47
ORBÁN Viktor
A kormányfő méltatta a száz éve fennálló testületet Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar rendőrség mindenkori tagjait a szolgálatban való helytállás köti össze, és büszkén vallhatják magukat egy nagyszerű, nemzeti teljesítményt nyújtó testület tagjainak – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a százéves magyar rendőrség ünnepélyes állománygyűlésén az Országházban. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma a bűnüldözés kérdésében is megfigyelhető egy, a közösségek szerepéről szóló nemzetközi szintű vita. Az a kérdés, ­léteznek-e közösségek és helyes-e azokat akár rendőri eszközökkel védeni, van-e az egyén érdekét megelőző közösségi érdek, amit védeni kell – fejtette ki a kormányfő, és kijelentette, az ezekre a kérdésekre adott választól függ, miként tekintünk a rendőrségre, és azt a közös élet biztonságát garantáló testületnek vagy az egyéni kibontakozást korlátozó erőszakszervezetnek tartjuk-e.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar alkotmányos rend a hagyományos ember- és kultúrafelfogás talaján áll, miszerint az embert kettősség jellemzi: képes a legnemesebb értékek felé törekedni, de vannak állatias ösztönei is. A magyar állam ezért értéknek tartja, ha valaki alázatos, önuralmat tanúsít, és a közösség szolgálatába állítja erejét – jelentette ki a kormányfő, kiemelve, hogy a rendőrség munkája azért nélkülözhetetlen, mert megfékezi rosszabbik énünket, és az igazságszolgáltatás elé állítja azt, aki a közösséget védeni hivatott szabályokkal szembefordul.

Akik a közösségi érdeket és a védelmező jogszabályokat az egyén szükségtelen korlátainak tartják, általában támogatják a migrációt, a kábítószer liberalizálását, a bűnözők érdekeit részesítik előnyben az áldozatok jogai helyett, és korlátoznák a fegyveres testületek munkáját. – Mi azonban, az egyén és a közösség egyensúlyának vagyunk a hívei. Számunkra a közösségeink, például a család és a nemzet, nem nyűgöt, nem korlátot, hanem a jó és szép élet lehetőségét jelentik – hangsúlyozta a miniszterelnök, kifejtve, hogy a kormány a bűncselekmények áldozatainak oldalán áll, felszámolja a börtönbizniszt, gátolja a migrációt és támogatja a rendőrséget.

A kormányfő méltatta a száz éve fennálló testületet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor kifejtette, hogy hamarosan elérkezik a kijózanodás kora, ami már az Európában is változó, egyre keményebb migrációs politikából, a koronavírus elleni erőteljes állami fellépésből és az állami szervek általános európai megerősítéséből is látszik.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a magyar rendőrség teljesítménye komoly szerepet játszik a nemzetközi életben is, hiszen a biztonság napjainkban világszerte kimagaslóan értékesnek számít. Magyarország mára kivívott erős világgazdasági és diplomáciai ­pozíciói annak is köszönhetők, hogy az ország rendezett és biztonságos körülmények között működhet, a gazdaság pedig ilyen körülmények között teljesíthet – hangoztatta Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.