Orbán Viktor: Nehéz lesz az előttünk álló időszak, de talpra fogunk állni

Kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális, minden koronavírus-gyanúval bevitt személy azonnal sebészi maszkot kap – jelentette be tegnap a kormányfő, aki szerint gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé. Az egészségügyi dolgozók munkáját külön is megköszönő Orbán Viktor azt mondta, minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni.

Szilágyi Anna
2020. 03. 24. 9:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Várakozás helyett mi felvettük a küzdelmet, a kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, négy harctéren kell egy időben helytállnunk: van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági védekezés – kezdte bejelentéseit tegnap Orbán Viktor az operatív törzs ülése után. Azt mondta, a csoportos fertőzések szakaszából gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé. Közölte, jelenleg 167 azonosított fertőzött van az országban. Arról azonban, hogy ténylegesen hány ember hordozza a vírust, csak becslések vannak, azok viszont túl tág határok között mozognak. A ténylegesen megfertőződöttek száma azonban nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint 167 – tette hozzá. A 167 ember közül 108 úgynevezett hordozó, bennük van a vírus, de nem betegek. 27-en tüneteket is mutatnak, ők azok, akik nagy valószínűséggel meg­gyógyulnak a betegségből. Kilencen nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. A halottak száma hét. Az elhunytak átlagéletkora 69 év – ismertette (estére 8-ra nőtt a halálos áldozatok száma, viszont a gyógyultak száma is nőtt: már 21-en távozhattak gyógyultan a kórházból – a szerk.)

A kormányfői bejelentés fontos része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos, ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, az azonnal sebészi maszkot kap. Mivel hosszú védekezésre kell számítani, a miniszterelnök fegyelmezett készletgazdálkodást kért. Az egészségügyi adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy orvosi maszkból másfél millió darab van, most naponta 25 ezret gyártanak, de ez a héten felfut napi 80 ezerre. Speciális maszkból 129 ezer darab, gumikesztyűből húszmillió pár, védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből pedig 2560 van.

Eszközöket beszerezni Keleten lehet, az ország óriási tételeket kötött le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint tíz repülőgép-szállítmányt várnak – mondta, és felsorolta a kórházi kapacitásokat is: kórházi ágyak száma 66 906, a 65 év alatti orvosok száma 19 431, a bevethető rezidenseké 4312, az utolsó éves orvostanhallgatóké pedig 900, így 24 ­643-an láthatnak el orvosi szolgálatot. A 65 évesnél fiatalabb egészségügyi szakdolgozók 105 ezren vannak. A kormányfő egyúttal megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, mint mondta, az elmúlt hetekben kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor emlékeztetett: a rendőrség lezárta a határokat a személyforgalom elől, csak magyarok léphetnek be az országba, illetve azok, akik erre külön engedélyt kaptak. A kormányfő úgy fogalmazott, ­rendőreink feladatai napról napra növekednek, mert új és új területek irányítását kell átven­niük, ahogy a helyzet súlyosbodik. Rendfenntartásra összesen – a rendőrökkel és az önkéntesekkel együtt – 139 684 főt tud a kormány igénybe venni. Hozzátette, nekik kell elvégezniük a házi karanténok ellenőrzését, és ha szükség lesz rá, akkor a szigorúbb kijárási tilalmat is ők tartatják majd be. Ezenfelül 23 950 hivatásos katonánk van, több mint kilencezer tartalékos, és több mint tízezer olyan ember van, aki öt éven belül szerelt le, ők szintén bevethetők.

– Talpra fogunk állni – zárta bejelentését Orbán Viktor, hozzátéve: az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván majd, de vállalni kell őket, mert „emberéleteket menthetünk most meg. […] Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki nem tud megoldani.”

Az országos tiszti főorvos mindehhez hozzátette, hogy nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet, s hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan, hatványozottan nőni fog. Müller Cecília azonban azt hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy az egészségügyben készülnek a lehető legmagasabb esetszámra, és folytatódnak a kutatótevékenységek is.

Adománygyűjtés kérdőjelekkel

Elindult az 1357-es adományvonal és a 11711711-22222222-es számlaszám, illetve a https://segitunkegymasnak.hu/ weboldal, előbbieken pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani. A pénzfelajánlással a karitatív szervezetek munkáját lehet segíteni, ezek a támogatások nem az egészségügyi ellátást fogják szolgálni, mert arra a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. A karitatív szervezeteknek együtt kell ­működniük az önkormányzatokkal, és ajánlott csak helyben segíteniük, utazgatás nélkül. Több helyen gyűjtenek adományokat az önkormányzatok is, de Egerben például kérdőjelek kísérik a kezdeményezést. Az Eger Hírek arról írt: komoly adatvédelmi és pénzügyi aggályokat vet fel, hogy a Mirkóczki Ádám (Jobbik) vezette város nem az önkormányzat, hanem az Egységben a Városért Egyesület számlaszámára várja a koronavírus elleni adományokat az egriektől. Fontos tudni, hogy a pártokból verbuvált szervezet elnöke Mirkóczki Zita, az MSZP helyi elnöke, a város alpolgármestere, a polgármester rokona. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.