Vírusgazdák lehetnek-e a házi kedvencek?

A napokban elpusztult az a kutya, amelyet egy hongkongi kórházban kezeltek enyhe koronavírusos tünetekkel. A szakértők szerint azonban jelenleg nem bizonyított, hogy a házi kedvencek is elkaphatják a koronavírust, így nem lehetnek vírusgazdák, vagyis nem jelentenek többletkockázatot.

2020. 03. 18. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem veszélytelen az érintkezés a háziállatokkal, de egyelőre nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a kutyák és a macskák megfertőződhetnek a koronavírussal – közölték lapunkkal állatvédő szakértők. Az állatvédőket annak kapcsán kérdeztük meg, hogy a napokban egyre jobban elterjedt a hír, a háziállatok is elkaphatják a betegséget és lehetnek vírusgazdák. Az szakemberek szerint azonban a házi kedvencek is csak úgy közvetíthetik a vírust, mint bármilyen „felület”, amely néhány óráig átadhatja a fertőzést. Magyarán az állatok simogatása, a velük való érintkezés után azonnal kezet kell mosnunk, főleg, ha olyan házi kedvencet tartunk, amely nincs állandóan velünk a lakásban. Jelenleg a szakértők úgy tartják, hogy az ilyen megfertőződésnek az esélye is elenyésző. A WHO és a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) is azt állítja, hogy a kutyáknak nincs szerepük a vírus aktív terjedésében, és nem is fertőződnek meg.

Ennek némileg ellentmond, hogy a napokban elpusztult az a pomerániai kutya, amelyet egy hongkongi kórházban kezeltek enyhe koronavírusos tünetekkel. A South China Morning Post információi szerint a kutyus 17 éves volt, a vírust nagy valószínűséggel gazdájától kapta el, akinél szintén kimutatták. A pomerániai két nappal azt követően halt meg, hogy kiengedték a kórházból, a kutyánál az utolsó tesztek már negatív eredményeket hoztak. Azt nem lehet tudni, pontosan mi okozta a kutya halálát, mivel a gazdája nem engedett további vizsgálatokat.

Úgy tudjuk, a háziállatok nem fertőződhetnek meg a COVID-19-cel, de közvetve elősegíthetik a vírus emberek közötti terjedését – közölte lapunkkal Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa. Az állatvédő szerint azonban nem lehet baj a velük való érintkezés után, ha betartjuk a higiéniai szabályokat. A jelenlegi tudásunk szerint a kutyák és a macskák ugyanis nem vírusgazdák. Ha viszont egy koronavírussal fertőzött személy tüsszentéssel vagy egyéb módon szennyezi az állatot, majd egy másik személy megsimogatja azt a házi kedvencet, ő is megfertőződhet. A legutolsó információk szerint ugyanis a vírus bizonyos felületeken akár 48 órán át is életképes marad. Az ilyesfajta terjedés kockázata azonban alacsony, nem gyakoribb, mintha bármilyen tárgyat megfognánk, ami fertőzött. Ennek ellenére azokat a háziállatokat, akik beteg egyénekkel élnek együtt, tanácsos elkülöníteni más emberektől és állatoktól, ahogyan az a fertőzésgyanús személyek esetében megkívánt.

A koronavírus egy másik fajtáját egyébként már korábban kimutatták macskákon, és ebbe az állatok gyakran bele is pusztultak, de ez nem azonos a mostani COVID19 vírussal, nem terjedt emberekre és kutyákra sem.

- A háziállatok a mostani ismereteink szerint nem terjesztik a koronavírust, legfeljebb csak úgy, mint egy kilincs, vagy bankjegy, vagy postai küldemény, amit megfogunk, és fertőzött – erősített meg Deák Ferenc a HEROSZ Állatotthon szentesi telepének vezetője. Éppen ezért nem számítanak egyelőre arra, hogy tömegesen felkeresnék őket olyanok, akik leadnák a kutyájukat vagy a macskájukat a fertőzésveszély miatt, bár sajnos voltak már ilyen esetek – tette hozzá az állatvédő.

A szakértők figyelmeztetnek ugyanakkor arra is: sok esetben emberek akarják magukat teszteltetni úgy, hogy piaci alapon a háziállatok vírus tesztjét végzik el a saját nyálmintáikon, például az Állatorvostudományi Egyetem Járványügyi tanszékén. Rusvai Miklós virológus a Népszavának erről úgy nyilatkozott: a háziállatok tesztje viszont félrevezető lehet, hiszen nem erre a most járványt okozó COVID 19-re specifikus, hanem azt mutatja meg, hogy a minta általánosságban tartalmaz-e koronavírust. Miután állati mintákat vizsgálnak, nem kérdezik a leadásakor, hogy az kié. A vizsgálathoz elegendő, ha a gazda egy fültisztító pálcikával mintát vesz az orrlyukból, vagy a garatból, majd ezt egy kis nejlonba úgy becsomagolja, hogy ne az száradjon ki, és leadja. A vizsgálati eredmény azonban egyáltalán nem lesz releváns az új koronavírus fertőzésre nézve. Veszélyezteti viszont a laborost és járvány tovább terjedéséhez is hozzájárulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.