Gyűlölni nagyon tudnak, szeretni nem annyira

Amikor szeretetről kellene tanúbizonyságot tenni, a színházi szakma túlnyomó része mélyen hallgat.

Forrás: KARC FM2020. 04. 22. 17:36
null
"Ne múljon el nyomtalanul, hogy sunyin beleforgattak egy filmbe, majd megpróbálnak lejáratni" Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezetője a Karc FM-en arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkájukat elveszítő színészek számára létrehozott Színházi Szolidaritási Alapba a korábban az átszervezések ellen demonstráló, nagy hangon összefogást sürgető színházvezetők részéről semmilyen felajánlás nem érkezett.

Rámutatott: a “szabadúszó” színészek ma sokkal komolyabb problémával szembesülnek, mint az élő szerződéssel bíró kollégáik, hiszen egyik napról a másikra élnek, ha pedig nincs előadás, fizetést sem kapnak.

Elmondta: a Szolidaritási Alapba eddig 22 millió forintnyi adomány gyűlt össze, a Thálián kívül csak a Játékszín és a Madách Színház részéről Szirtes Tamás nyújtott komoly anyagi segítséget. Ebből az összegből nagyjából 120 bajba jutott színészen tudnak segíteni.

Kálomista Gábor felidézte: márciusban Schell Judittal, a Thália Színház művészeti vezetőjével közösen hozta létre ezt az alapot és 15 millió forintot azonnal a független színészek rendelkezésére bocsájtottak. Sajnálatos jelenségként értékelte azt, hogy ha egy színházi vezetőt meg kell “lincselni”, akkor hatalmas erők tudnak összefogni, ám amikor szeretetről kellene tanúbizonyságot tenni, a színházi szakma túlnyomó része mélyen hallgat és nem cselekszik. Gyűlölni nagyon tudnak, szeretni nem annyira – fogalmazott Kálomista Gábor, majd jelezte: a Színházi Szolidaritási Alapba a felajánlásokat a szinhaziszolidaritasialap.hu oldalon lehet megtenni.

A teljes beszélgetés IDE kattintva érhető el.

Több száz szabadúszó színész kért segítséget

A Thália Színház művészeti vezetője, Schell Judit és a színház ügyvezetője, Kálomista Gábor magánemberként létrehozta a Színházi Szolidaritási Alapot, amely a minimálbér összegének megfelelő adómentes támogatásban részesíti az anyagi nehézségekkel küzdő szabadúszó színészeket és színházi szakembereket. Már több mint hatszáz színész jelezte, hogy élne a lehetőséggel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.