Közösségként küzd a vírussal a XVI. kerület

Az önkormányzat hatékony intézkedéseinek, valamint a helyi lakosok – köztük a nemzetiségiek – összefogásának eredményeként valódi közösségként képes kezelni a koronavírusjárvány-helyzetet a XVI. kerület. A rászorulók széles köréről gondoskodnak, így az idősek mellett az alkalmazottakról és a bajban lévő vállalkozókról is.

2020. 04. 07. 19:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány a közösségek összetartó erejét is teszteli, és az önkormányzatok közül is azok képesek hatékonyan kezelni a válsághelyzetet, ahol a lakosok is felelősséget vállalnak egymásért. A fideszes Kovács Péter vezette XVI. kerület a hatékony önkormányzati intézkedések és a civil kezdeményezések mellett a különböző nemzetiségek közötti összefogásra is jó példa. – Az önkormányzatiság alapja – ellentétben a rendszerváltozás előtti tanácsrendszerével – a társadalmi együttműködés. Polgármesterségem megkezdése, 2006 óta a kerületben számos döntés előkészítésébe bevonjuk az itt élő embereket, akárcsak a civil szervezeteket és a gazdasági társaságokat – jelentette ki lapunknak Kovács Péter.

Az önkormányzat közösségteremtő törekvéseinek – folytatta – meg is lett az eredménye, hiszen pillanatok alatt körülbelül százötven önkéntes jelentkezett a felhívásunkra, hogy idős embereknek nyújtson segítséget, emellett számos kerületi vállalkozó kérés és ellentételezés nélkül ajánlott fel egyebek mellett tartós élelmiszert, tisztítószereket és egészségügyi maszkokat. A hetven éven felüliek ellátásán túl az önkormányzat veszélyhelyzeti támogatást ad azoknak a kerületi lakóknak, akik alkalmazottként elvesztik a munkájukat. Szavai szerint a támogatást az egy főre jutó nettó jövedelemtől függően lehet igényelni, a felső határa a nyugdíjminimum duplája, vagyis 57 ezer forint.

– Június végéig pedig a teljes bérleti díját elengedtük az önkormányzattól helyiséget bérlő vállalkozók közül azoknak, akiknek a kormányhatározatok alapján be kell zárniuk, a korlátozott nyitvatartással üzemelők pedig 50 százalékos kedvezményt kaptak – fogalmazott. Az adományokat küldő magánszemélyek közül Kirsner Erika volt válogatott kézilabdázót és Nagy József volt önkormányzati képviselőt emelte ki, akik ötszáz, illetve ezer orvosi maszkot ajándékoztak az önkormányzatnak a védekezésben résztvevőknek. Mások mellett Svoboda Borbála helyi vállalkozótól és a Graficomp cégtől érkezett pénzadomány a védekezésre, 800 ezer, illetve százezer forint.

– A XVI. kerületi önkormányzat nagyon jó kapcsolatot ápol a kerületben élő nemzetiségekkel is, akik közül a vietnámiak alapvető élelmiszert és védőeszközöket – köztük kétezer orvosi maszkot és kétezer kesztyűt – ajánlottak fel, és pénzadományt is gyűjtenek. Az Ikarus gyár új kínai tulajdonosa pedig harmincezer orvosi maszkot ajándékozott az önkormányzatnak és mintegy ötezret szétosztott a lakosság között – sorolta a polgármester. Kovács Péter azt is elrendelte, hogy nem lehet senkit elbocsátani a polgármesteri hivataltól, sem az intézménytől, vagy az önkormányzati cégektől, és a fizetéseket sem lehet csökkenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.