Milliárdokból újultak meg az óvodák

2015 és 2019 között 14 ezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma, amely mostanra jócskán meghaladja a gyereklétszámot – tájékoztatott Rétvári Bence államtitkár. Az óvodások évek óta egyre többen vannak, jelenleg 330 ezer gyerekre 384 ezer hely jut.

Csókás Adrienn
2020. 04. 21. 7:46
null
Egyre többen vesznek részt a köznevelésben Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosak az óvodabővítések az országban, miután az intézményekbe évről évre több gyermeket iratnak be. Ahogy azt nemrég megírtuk, a kisgyermekkori nevelés terén tett kormányzati erőfeszítéseket az OECD oktatási jelentése is méltatta. Itthon ugyanis a hároméves korosztályban 99 százalékos a bölcsődei és óvodai lefedettség, vagyis a korosztályból szinte mindenki részt vesz a köznevelésben. Ez pedig húsz százalékkal magasabb az OECD-átlagnál.

A mostani nevelési évben 330 500 óvodás vesz részt, ami négyezerrel több a tavalyi létszámnál. Egy óvónőre átlagosan 12 gyermek jut, ami szintén kedvező a 15 fős uniós, valamint a 16 fős OECD-átlaghoz képest. De lépést tud-e tartani a létszámnövekedéssel az intézményi kapacitás?

Rétvári Bence a napokban a jobbikos Magyar Zoltán képviselő írásbeli kérdésére válaszolva jelezte: a 2019/20-as tanévben 384 ezer óvodai hely van, a férőhelyek számát pedig összesen 14 ezerrel sikerült bővíteni 2010 és 2019 között. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a férőhelyek létrehozását országosan öt különböző felhívás támogatta 2015 óta, több mint 43 milliárd forint keretösszeggel. Nemcsak önkormányzatok, de egyházak, nonprofit gazdasági társaságok, alapítványok, civil szervezetek is jelentkezhettek a pályázatokra. A pénzből 396 projekt valósult meg, amelyek között bővítés, felújítás, új ingatlan építése és eszközbeszerzés is volt.

Egyre többen vesznek részt a köznevelésben
Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Emlékeztetett, hogy a kormány már 2015-ben és 2016-ban is elkülönített e célokra 2,5-2,5 milliárd forintot a költségvetésben. Az óvodafejlesztési program 2017. évi folytatásában pedig több mint hétmilliárd forintra nyújthattak be igényt a Pest megyei önkormányzatok. A felhívás eredményeként negyven óvoda nyerhetett támogatást. E pályázati programon felül a települési önkormányzatok 3,5 milliárd forintot kaptak óvodafejlesztési projektekre költségvetési forrásból 2017-ben, amely fejlesztések 2019-re befejeződtek – sorolta a törekvéseket az államtitkár, jelezve, hogy a tavaly elkezdődött Magyar falu programon belül is rendelkezésre állt mintegy tízmilliárd forint, ami kifejezetten az óvodafejlesztéseket célozta.

Ez a program az idén folytatódik, így további lehetőségeket ad. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos éppen tegnap jelentette be, hogy újabb kétmilliárd forintos kerettel hirdetnek pályázatot óvodai játszóudvarok bővítésére, kültéri játékok vásárlására. Egy-egy fejlesztésre maximum ötmillió forint támogatási összeg igényelhető.

Mint ismert, a hároméves kori óvodakezdés 2015 óta van érvényben, az intézkedés a hátrányos helyzetű gyermekek lemaradásának mérséklését szolgálja. Elmondható, hogy most átlagosan tíz százalékkal jár több hároméves óvodába, mint a korhatár leszállítása előtt. Hogy ez a korai kezdés valóban csökkenti-e a hátrányokat és ezzel a későbbi iskolai lemorzsolódást, azt a minisztérium számításai szerint 2024 körül lehet majd először érdemben lemérni, ekkor jut el ugyanis az első kompetenciamérésig az a korosztály, amely 2015-ben háromévesen kezdte meg az óvodát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.