Népszerűbb lesz az otthoni munka

A munkavállalók mellett a munkáltatók is kezdik belátni, hogy szükség van az otthoni munkavégzés engedélyezésére – nyilatkozta lapunknak Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak a munka és a család egyensúlyát előmozdítani kívánó Balansz programjának vezetője, aki szerint nehezebb helyzetben vannak azok a cégek, amelyeknek a járvány okozta kényszer hatására hirtelen kellett megkezdeniük az otthoni munkavégzés bevezetését. Ujváry Enikő hangsúlyozta: álláskereséskor a fiatalok számára egyre fontosabb a rugalmas munkarend lehetősége.

Csekő Imre
2020. 04. 02. 9:27
null
A munkavégzés feltételeiről szóló előírások otthon is érvényesek Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején, még a koronavírus-járvány itthoni kitörése előtt publikálta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Munka is, család is című kutatása eredményeit, amelyekből kiderült, a munkaadóknak és a munkavállalóknak is kiemelten fontos a rugalmas munkaszervezés és az otthoni munkavégzés lehetősége. – Mindkét oldal látja, hogy erre szükség van – mondta lapunknak Ujvári Enikő alelnök, a mozgalom Balansz programjának vezetője, és elmondta, a tapasztalat a mostani krízis előtt az volt, hogy rendszerszinten még kevés helyen volt jelen, de egyéni élethelyzetek megoldására gyakrabban előfordult már az otthoni munkavégzés hazánkban. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2012-ben indította el Balansz programját, és ezzel egy időben kezdtek el rendszeres, a jó gyakorlatot megosztó találkozók keretében közösséget szervezni a családbarát vállalatokból. Az évek során pedig egyre gyarapodott a vállalati kapcsolatrendszerük, és jelenleg már négyszáznál is több céggel állnak kapcsolatban.

Ujváry Enikő szerint a mostani vírushelyzet sok szempontból katalizátora volt olyan folyamatoknak a munkaerőpiacon, amelyek ugyan korábban megkezdődtek már, de sok vállalat még halogatta a konkrét lépéseket. – Nem biztos, hogy a hozzáállás egy csapásra változott a vezetőknél, mert aki eddig nem mert rugalmasan dolgoztatni, most sem szívesen teszi, de kénytelen. Ráadásul nekik azért nehéz most, mert nincs arra lehetőségük, hogy lassan, fokozatosan vezessék be, teszteljék, finomhangolják a távoli munkavégzést, hanem egyszerre kellett tömegesen elkezdeni mindenkinél, tehát olyan munkavállalóknál is, akik maguk sem szívesen dolgoznak ebben a formában – fejtette ki lapunknak a programvezető.

Felvetésünkre, hogy a kisgyerme­keseknek nem lehet könnyű otthonról dolgozni és megteremteni a nyugodt munkafeltételeket, Ujvári Enikő elismerte, ez most komoly kihívás, amit maga is tapasztal, hiszen otthonról dolgozik általános iskolás korú gyermekei mellett. – Van ennek jó oldala is. Az otthonukban dolgozó szülők mellett mintát és lényeges benyomásokat kapnak a gyerekek. A szülőknek persze komoly kihívás ez, hiszen az ­online órák, a gyerek által egyedül feldolgozandó anyagok sokkal több szülői jelenlétet igényelnek, mint amit megszoktunk. Viszont a generációk egymás iránti megértését és kölcsönös tiszteletét elősegítheti.

A kényszerű korlátozásoknak előnye is van: a jövőben felgyorsulhat az áttérés a home office-ra
Fotó: Éberling András

Ujvári Enikő elmondta: több olyan online megbeszélésen vett részt, ahol egy-egy munkatárs technikai problémáját a gyereke oldotta meg pár kattintással.

Kérdésünkre, miszerint bizonyára nem minden cégnél oldható meg az otthoni munkavégzés, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke úgy reagált, hogy természetesen az irodai, adminisztratív munkakörökben sokkal egyszerűbb a home office megoldása, de az adatbiztonság kérdése például ezeknél is komoly kérdéseket vethet föl. – A gyártásban dolgozók esetében sokkal nehezebb a helyzet, ott nincsen home office, és így kell a járványhelyzetben biztonsági intézkedéseket hozni – mondta Ujvári Enikő, és példaként említette, hogy van olyan nagy magyar gyártó vállalat, ahol az állomány kétharmada jár be dolgozni, ennek megfelelően átalakították a műszakos rendet, és sok egyéb biztonsági intézkedést hoztak a fertőzések elkerülése érdekében.

Ujvári Enikő arról is beszélt lapunknak, hogy egyre inkább követelmény a munkaerőpiacra érkezők részéről az otthoni munkavégzés lehetősége. – A fiataloknak a rugalmasság az egyik legfontosabb szempont. Ők nagyon jól tudják, hogy mire képes a technológia, és nem fér a fejükbe, miért ne lehetne használni az előnyeit a munkában. Nemcsak ezt a fajta rugalmasságot várják el egyébként, hanem azt is, hogy lehessen gyermeket vállalni, alkotói szabadságra menni vagy tanulni, és utána rugalmasan visszatérni. Azt szeretnék, hogy legyenek projektmunkák, amibe részmunkaidőben is be lehet kapcsolódni, legyen részmunkaidő, legyen törzsidő, ami mellett a többi idejüket ők maguk oszthatják be – sorolta a megváltozott elvárásokat a Balansz program vezetője.

– Az otthoni munkavégzés előnye, hogy az egyén érezheti a felhatalmazást, a bizalmat, ezek erősen motiváló tényezők. Viszont nemcsak előnye, de hátránya is lehet az ilyen munkavégzésnek, hogy a munka és a magánélet közötti harmónia kialakítása ebben az esetben a munkatárson múlik, ami komoly felelősség. Úgy kell saját munkatervet és napirendet készítenie, hogy tudja tartani a határidőket – vélekedik Ujvári Enikő. A szakember tapasztalatai szerint nem jó, ha 24 órássá válik a munkaidő, és nem lehet elvárás az állandó, azonnali válaszadás sem a vezetők részéről, akiknek figyelniük kell arra, hogy ne támasszanak irreális követelményeket. Ujvári Enikő arra is felhívta a figyelmet, hogy kombinálni kell az otthoni munkavégzést a személyes – adott esetben online – megbeszélésekkel, hogy ne magányosodjanak el a munkavállalók.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyien dolgozhattak eddig otthonról hazánkban, mert sok helyen nem szabályozottan történt ez, és ezért mérések sincsenek. – Ha olyan a helyzet, egy-egy vezető megengedi az otthoni munkavégzést akkor is, ha nincsen leírva sehol, hogy ez lehetséges – ismertette lapunknak Ujvári Enikő, aki arról is beszámolt, hogy hazánkban a felnőttek döntő többsége szerint a magyar munkahelyeket családbarát hozzáállás jellemzi. Egy, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által megrendelt kutatás szerint 46 százalék azok aránya, akik szerint nagyon családbarát a cég, ahol jelenleg dolgoznak, és a válaszadók ötös skálán átlagosan 3,91-re értékelték a magyarországi munkáltatókat családbarátság szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.