Újabb főigazgatói felmentés az egészségügyben

A járvány elleni küzdelem nem tűri, hogy bárki a betegek ellátását, életét veszélyeztesse.

Magyar Nemzet
2020. 04. 12. 21:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány fokozott felelősségvállalást kíván mindenkitől. Az Operatív Törzs jóváhagyásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai eljárásrendje szerint adja ki a felkészülési utasításokat a járvány elleni védekezésben, betegellátásban résztvevő egészségügyi intézmények, kórházak vezetői részére. Csernavölgyi Istvánnak, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának menesztése után most Cserháti Péternek, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójának vezetői megbízását is megszüntette az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mulasztásai miatt.

Csernavölgyi István esetében a tárca hivatalos indoklása szerint a volt főigazgató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, ami után távoznia kellett. A főigazgató a Fejér Megyei Hírlapnak adott közleményében elismerte, hogy az intézmény elektronikus adatszolgáltatása egy esetben valóban csúszott, de véleménye szerint az adatszolgáltatás adminisztrációs feladat, és nem főigazgatói hatáskör. Arra azonban nem tért ki a főigazgató, hogy milyen mértékben maradt el ez az adatszolgáltatás a szükségestől, és miért követelte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napi jelentést. Lapunk megtudta, hogy hat elhunytról szóló jelentést mulasztott el a főigazgató, ezeket csak napokkal később pótolta a székesfehérvári kórház. A járvány elleni védekezés, a stratégiai tervezés egyik legfontosabb alappillére a szakmai felkészültség mellett a gyors és pontos információáramlás. Minden adat, minden információ különös jelentőséggel bír. A halálozások okainak ismerete elengedhetetlen a járvány megfékezése érdekében. A pontosság a gyors tájékoztatás, ebben a helyzetben életet ment. Nem lehet hat elhunytról megfeledkezni, és pár nap múlva azt mondani, hogy adminisztratív hiba történt.

Az Emmi minisztere azóta Bucsi László, címzetes egyetemi docenst bízta meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói feladatainak ellátásával.

Ma Cserháti Péter főigazgatónak kellett távoznia vezetői beosztásából, miután az általa vezetett Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet nem teljesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként működő Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait – adta hírül közleményében az Emmi. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint kétszáz ágyat kellett volna biztosítania az új koronavírussal megfertőződött betegek számára. Ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt mennyiség tizedét sem ígérte a főigazgató, az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek intézeten belüli kezeléséről, vagy más intézetbe való áthelyezéséről sem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A főigazgató nem végezte el a megfelelő felkészülést, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és a betegellátást.

Az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat és intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan. – emelte ki az Emmi.

A kormány mindig két-három héttel előbbre gondolkodik, készíti fel az egészségügyi intézményeket, kórházakat, az orvosokat és ápolókat. Az időben meghozott döntések, rendeletek életet mentenek.

Ma 1410 fertőzöttet, 118 gyógyultat és 99 elhunyt honfitársunkat tartjuk nyílván, s még nem tetőzött a járvány. Veszélyhelyzet van, ezért az utasítások betartása százszor, ezerszer fontosabb, mint „békeidőben”. Azok a vezetők, akik nem tartják be az utasításokat, a járvány elleni védekezés hatásosságát, és ezen keresztül a betegek életét veszélyeztetik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.