A tanárok és a diákok is segítették az érettségi lebonyolítását

Elenyésző az érettségitől visszalépő diákok száma, a Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó összes iskolában eddig – tantárgyaktól függően – mindössze 20-90 olyan tanuló volt, aki előzetes bejelentés nélkül nem jelent meg a vizsgán – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Hajnal Gabriella. Az állami iskolafenntartó elnöke a rendkívüli körülmények között megtartott érettségi első hetét értékelve kiemelte: nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy nem lesz elég felügyelő pedagógus, az egészségvédelmi előírások betartására pedig rendkívül ötletes megoldásokat alkalmaznak az iskolák. Szerinte az érettségi miatt nem fog megugrani a koronavírus-fertőzések száma.

Csókás Adrienn
2020. 05. 11. 6:24
null
Hajnal Gabriella: Nem igazolódtak be a félelmek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem számítok arra, hogy az érettségi vizsgák miatt megugrik a koronavírus-fertőzések száma, mert tapasztalataim szerint az iskolák fegyelmezetten betartják az óvintézkedéseket, mindenhol nagyon szigorúan odafigyelnek arra, hogy egyetlen diák és pedagógus egészsége se kerüljön veszélybe – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke. Szerinte az érettségi levezénylésére kidolgozott forgatókönyv jó, megfelel a járványügyi szakértők javaslatainak, és találkozik a végzős diákok, tanárok akaratával is.

– Rengeteg egyeztetést folytattunk az érettségi időpontjáról és menetrendjéről. A kiválasztott időpont minden érintett szerint alkalmas, jelen helyzetben a legjobb választásnak bizonyult. Nemcsak járványügyi szempontból, hanem mert maguk a tanulók is szerettek volna mielőbb túllenni a megméretésen – fogalmazott a KK elnöke, hozzátéve: nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy nem lesz elég pedagógus, aki felügyelné az érettségit.

Teljes a létszám

– Nagyon büszke vagyok a vezetőkre és a kollégákra is. A tankerületekhez tartozó iskolákban kivétel nélkül mindenhol megvan a kellő számú pedagógus, megfeszített tempóban dolgoznak a takarító munkatársak, az egészségvédelmi előírások betartására pedig a központi ajánlás alapján rendkívül ötletes megoldásokat alkalmaztak. A csoportosulás elkerüléséért mindenhol több kapun engedik be a diákokat a vizsgák reggelén az épületekbe, sőt némelyik iskola már az utcán kijelöli ragasztószalagokkal vagy krétával felcsíkozva, hogy kinek hol kell várakoznia. Máshol beengedik a gyerekeket az iskola aulájába, de ott nem állhatnak össze beszélgetni, hanem egymástól megfelelő távolságra elhelyezett, névre szóló székeken kell várakozniuk, amíg elfoglalhatják helyüket az osztályteremben. Bevett gyakorlat az is, hogy minden mosdónál áll egy külön takarító, ő nyitja ki az ajtót, hogy még a kilincset se kelljen megfogni, és minden egyes belépő után elvégzi a fertőtlenítést. A külsős vagy külföldről érkező vizsgázókat pedig kivétel nélkül mindenhol elkülönítik – sorolta a példákat Hajnal Gabriella.

A védőfelszerelések mennyiségéről elmondta: az idén mintegy 350 ezer érettségivizsga-esemény zajlik, de a köznevelési intézményekbe ennél jóval több, mintegy 420 ezer maszkot szállítottak ki a vizsgázók részére, továbbá 147 ezer tanári maszkot és ugyanennyi pár kesztyűt is kaptak az iskolák. Félliteres kézfertőtlenítő folyadékból húszezer flakont juttattak el a vizsgahelyszínekre. Az állam biztosította minden tanuló és pedagógus részére a védőfelszereléseket és a fertőtlenítőszereket, ezenfelül a tankerületek egy része saját forrásból is vásárolt még további eszközöket. Sok iskolába érkeztek egyéb felajánlások is, a Hungaropharma Zrt. például 1200 liter kézfertőtlenítőt adományozott az intézményeknek.

Hajnal Gabriella: Nem igazolódtak be a félelmek
Fotó: Bach Máté

Hajnal Gabriella kitért arra is, hogy a hatvan éven felüli, illetve a valamilyen krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat nem osztották be a vizsgák felügyeletére, ám az érintettek közül rengetegen jelentkeztek önként, hogy a veszélyeztetettségük ellenére mégis jönnek segíteni, emellett sok általános iskolai pedagógus is bekapcsolódott a munkába. – Mivel a diákokat kis létszámú csoportokban külön termekbe, sőt lehetőség szerint másik folyosóra vagy emeletre szétültetik, sokkal több tanárra van szükség, mint a korábbi években. A vizsgák felügyeletét naponta sokezres nagyságrendben látják el pedagógusok. Az igazgatók természetesen arra is figyelnek, hogy ne legyen mindenki minden vizsganapra beosztva – húzta alá a szakember.

Félelem nélkül

A Klebelsberg Központ vezetője a diá­kok hozzáállásáról is pozitívan szólt, mint mondta, nagyon fegyelmezetten viselkednek. – Azt látjuk a gyerekeken, nagyon örülnek egymásnak, jókedvűen érkeznek és nincs bennük különösebb félelem amiatt, hogy esetleg megfertőződhetnek. Ennek ellenére eddig kimondottan higgadtan viselkedtek és megállták, hogy ne boruljanak egymás nyakába. Semmilyen rendbontásról vagy fennakadásról nem kaptunk hírt, rendben zajlanak az érettségi vizsgák – hangsúlyozta.

A vizsgáktól való visszalépési lehetőség kapcsán az elnök kiemelte: bár a rendkívüli helyzetre tekintettel most nem kötelező a részvétel, elenyésző azok száma, akik az érettségi elhalasztása mellett döntöttek. – A 350 ezer vizsgaesemény közül előzetesen 3500 vizsgát mondtak le, ez mindössze egyszázalékos arány. És persze a valóságban ennél is kevesebb emberről van szó, hiszen egy fő több tantárgyból is vizsgázik. Országosan 3200 középszintű és 1400 emelt szintű vizsga törlődött, de ezek között sok olyan van, amikor a diák nem visszalépett, csak szintet váltott. Azok száma pedig, akik nem jelezték a megadott határidőig a visszalépést, de végül mégsem jelentek meg, még ennél is sokkal kevesebb. A Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó összes iskolában eddig tantárgyaktól függően ­20-90 fő nem jelent meg a vizsgán – számolt be róla Hajnal Gabriella. Kitért arra is, hogy az érettségi első hetében lezajlott írásbeli dolgozatokat sem a diá­kok, sem a szakemberek nem tartották nehéznek.

Kreatív ballagások

A járvány miatt elmaradt ballagások kapcsán a KK elnöke rámutatott: számos iskola a virtuális térbe költöztette az ünnepséget. – Rendkívül kreatív megoldások születtek, az iskolák igyekeztek az online ballagásokon is ünnepélyes hangulatot varázsolni. Megható búcsúztató kisfilmeket forgattak, és sok helyen azzal is kedveskedtek a végzősöknek, hogy az érettségi vizsgák idejére lufikkal, virágokkal díszítették fel az osztálytermeket vagy logózott maszkokkal lepték meg őket – sorolta.

Kérdésünkre Hajnal Gabriella azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy júniusban, az utolsó két hétre visszatérhetnek-e az intézményekbe a tanulók. Köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, akik a rendkívüli helyzetben is maximális felelősségtudattal segítették az érettségi vizsgák első szakaszának sikeres lebonyolítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.