Csend a lelke mindennek

A Gyurcsány-párt frusztrációját, gyűlöletét lényegében az olthatatlan hatalomvágy táplálja.

Kruppa Géza
2020. 05. 07. 12:44
Dobrev Klra; Gyurcsny Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelõ beszéde után 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A börtönlakók kicsattannak az egészségtől, egyetlen koronavírussal fertőzött sincs a dutyiban ülők között – derül ki a Büntetés-végrehajtási Parancsnokság legfrissebb jelentéséből. Az örvendetes hírből azonban elhamarkodott lenne levonni a tanulságot, hogy a járvány kerüli az erény útjáról eltévelyedett embert. Inkább újabb bizonyság: érdemes komolyan venni a „Maradj otthon!” – vagy a négy fal között – felhívást. A bezártság olykor jót tesz az egészségnek, és alkalmat teremt az elmélyült gondolkodásra.

Viszont van, aki a szabad levegőn is fogságban vergődik, a gyűlölet érzésének fogságában. Mint Gyurcsányné Dobrev Klára asszony. Aki legutóbb az Isztambuli Egyezményt elutasító parlamenti döntéstől kezdett toporzékolni. „A Fidesz ósdi szemléletű, és mérhetetlenül ostoba”– fakadt ki a perszóna, amiért az Országgyűlés nem fogadta el azt a dokumentumot, amely bizonyos feltételek mellett akár kiskaput nyithatna az illegálisan Európába özönlő migránsoknak. Vajon a felvilágosult, csupa szív politikus hány tüsszögő, sáros bakancsban beeső ismeretlen embert tessékelne át szemlőhegyi villája küszöbén? Hány nyelven írná nekik le a házirendet a gyakori kézmosással, és a másfél méter betartandó távolsággal? Persze, nagyon udvarias megfogalmazásban, nehogy még érzéketlenségért valamelyik „civil” szervezet megrója.

A fogcsikorgató hatalmi játékban Dobrev Klára, és a világot behatárolt gondolatrendszerben értelmező követői, az ország vezetését megpróbálják az egyezmény elutasítása ürügyén nőgyűlölettel, a családon belüli erőszak iránti közömbösséggel vádolni. De valahogy ez sem jön össze. Például két talpraesett hölgy miniszter is jól muzsikál a kormányban, a szóvivő pedig éppenséggel egy szeretettel körülvett igazi bájos szépség. Ugyanakkor a családon belüli erőszak visszaszorítására már évekkel ezelőtt az isztambuli dokumentuménál is szigorúbb jogszabályok léptek életbe. És a sajnálatosan előforduló riasztó példák sem lohasztják le a szerelmespárok egymás iránti vonzalmát. A családbarát politika támogatásával ugyanis a KSH adatai szerint növekszik a házasságkötések, és csökken a válások száma.

A Gyurcsány-pár frusztrációját, gyűlöletét lényegében az olthatatlan hatalomvágy táplálja. A hatalommánia pedig a kisebbrendűségi érzés, a belső üresség megnyilvánulása, amikor valaki eltávolodva önmagától állandó nyughatatlanságban vergődik. Balzac szerint: „a rossz mindig feltűnő hangon beszél, bámulattal tölti el a közönséges embert, viszont a jó néma csendben dolgozik.” A világjárvány idején ez a fajta jóság szinte járványszerűen árad szét a mentális egészségét mégiscsak megőrző társadalomban. Sokakból hozza ki az emberben szunnyadó jót, a bajban a másokon segíteni akaró szándékot. Legutóbbi ilyen példa a Marriott Hotel által egymillió forint értékben felajánlott 130 új lepedő a koronavírusos betegeket szállító mentőautókba.

Dobrev Klára – elreszelve a mérgező gonoszság börtönének rácsát – ilyen lepedőkből font kötélhágcsón szökhetne meg a gyűlölet fogságából. A friss levegőn meglelhetné magában a békét, élvezhetné villájában a családi tűzhely melegét, és megszabadulna a „boldogtalanságtól ordítani tudnék” életérzéstől. A megnyugtató csend egészen Brüsszelig elhallatszana.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.