Nagyon kevesen akarnak jövőre otthon tanulni

Valamivel több mint négyezer diák nyújtott be eddig kérelmet az Oktatási Hivatalhoz, hogy egyéni munkarendben, otthon tanulhasson a következő tanévben – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a szaktárca. Mindazokat pedig, akik már korábban felmentést kaptak a tanórák látogatása alól, szeptember elsejéig megkeresi a hivatal, hogy felülvizsgálja a jogviszonyukat.

Csókás Adrienn
2020. 07. 29. 7:47
null
Félévkor és év végén osztályozó vizsgát kell tennie Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 15-ig nyújthatták be az egyéni munkarend iránti kérelmeiket azok, akik a tankötelezettségüket nem iskolába járással, hanem otthoni tanulással szeretnék teljesíteni a 2020/21-es tanévben. Ismert, az egyéni tanrend a korábbi magántanulói státust váltotta, miután tavaly átalakították a szabályozást. Míg korábban az iskolaigazgatók saját hatáskörben dönthettek arról, kinek és miért engedélyezik az otthoni tanulást, most már kizárólag az Oktatási Hivatal (OH) adhat felmentést az iskolába járás alól.

A köznevelési törvény eme módosítása nagy visszhangot váltott ki, a tanári érdekképviseletek úgy vélték, hogy a lépés korlátozza a szülők jogait, ellehetetlenítve azokat a családokat, akik menekítenék gyerekeiket az állami iskolarendszerből. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor szó sincs az otthoni és alternatív tanulási lehetőségek szűkítéséről, a cél inkább az egységes szabályozás.

Félévkor és év végén osztályozóvizsgát kell tenni
Fotó: Katona Vanda

Az intézményvezetők ugyanis rendkívül eltérő joggyakorlatot követtek, és sokszor magántanulóvá minősítéssel igyekeztek megszabadulni a kezelhetetlen, agresszív, az osztály közös munkáját ellehetetlenítő gyerekektől. Az OH-nak a témában készült országos jelentése is rámutatott, hogy különösen sok olyan diák van az otthon tanulók között, aki hátrányos helyzetű, illetve akivel az iskolában magatartási vagy beilleszkedési gondok miatt nem tudtak mit kezdeni. Az ilyen magántanulók között azonban nagy a lemorzsolódás veszélye, szükséges volt tehát a jogi keretek tisztázása.

A tanórák alóli felmentést egyébként eddig sem kérték túl sokan: az általános és középiskolákban tanuló 1,2 millió diák közül csupán 7-8 ezren. Az Emmitől úgy tudjuk, hogy a következő tanévre a megadott határidőig 4078 kérelem érkezett az OH-hoz. Ezek közül 2770 kérelmet elfogadtak, 967 esetben még zajlik a feldolgozás, 341 igénylést pedig elutasítottak. A tárca felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a júniusi határidő nem jogvesztő, vagyis ha valakinek megváltoznak a körülményei, például elnyer egy külföldi ösztöndíjat, akkor bármikor kérheti az egyéni munkarendet.

Azoknak a diákoknak nincs tennivalójuk, akik korábban, még a régi rendszer szerint engedélyt kaptak a tankötelezettség iskolán kívüli teljesítésére, szeptember elsejéig azonban minden érintettet felkeres az OH, hogy felülvizsgálja a jogviszonyukat és döntsön arról, hogy az új szabályok szerint is indokolt-e az egyéni munkarendes státus. Továbbra sem kell iskolába járniuk az élsportoló, a ­kiemelkedően tehetséges művész, a tartósan beteg vagy időszakosan külföldre költözött tanulóknak, illetve mindazoknak, akiknek az adottsága, sajátos helyzete valóban indokolja a felmentést, és ez a fejlődés, a tanulmányok eredményes folytatása és befejezése szempontjából egyaránt előnyös.

Sajátos nevelési igényű diákok esetén szakértői bizottság véleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolás számít. Aki otthon tanul, annak félévkor és tanév végén minden tantárgyból osztályozóvizsgát kell tennie, ez alól a külföldön élő fiatalok kivételek, nekik elegendő lesz mostantól évente egyszer számot adni a tudásukról. Fontos azonban, hogy részleges egyéni munkarend nem adható, tehát arra nincs mód, hogy valaki csak bizonyos tanórák látogatása alól kapjon felmentést a hivataltól.

Időjárás-előrejelzést is elemeznek majd

A következő tanévtől a népesedési problémák, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés témái is erőteljes hangsúlyt kapnak a földrajzoktatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.