Vidnyánszky Attila: Egy végtelenül zárt rendszeren akartunk változtatni

Interjút adott a Népszavának Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartói kuratóriumának elnöke. A rendező szerint a mostani SZFE gyakorlatilag a Katona József Színház iskolájaként működött, és ez nem életszerű, nem demokratikus és nem is etikus. Az SZFE ügyéről tegnap nyilatkozott az ATV-ben L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának alelnöke is, aki visszautasította és nonszensznek nevezte Rónai Egon műsorvezető azon állítását, hogy az Állami Számvevőszék kormánymegrendelésre készített jelentést.

2020. 09. 10. 10:54
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidnyánszky Attila szerint egy évtizedes, lappangó konfliktus áll a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos események hátterében. „Nekünk pedig abban van az igazságunk lényege, hogy egy végtelenül zárt rendszeren akartunk változtatni” – közölte a Nemzeti Színház igazgatója a Népszavának adott interjújában.

„A mostani SZFE gyakorlatilag a Katona József Színház iskolájaként működött. Az nem életszerű, sőt nem demokratikus és nem is etikus, hogy egyetlen – kétségtelenül színvonalas és fontos – szellemi műhely ennyire egyeduralkodó legyen egy képzőintézményben, amely az adófizetők pénzéből működik. Meg kell találni a módját annak, hogy a képzés sokszínű legyen, és tükrözze a társadalom sokszínűségét is” – vélekedett Vidnyánszky Attila, aki szerint az események hátterében évtizedes lappangó konfliktus áll.

„Nekem annyi a felelősségem, hogy én, illetve mi, meg mertük lépni azt, amit eddig senki”

– tette hozzá.

Vidnyánszky szerint az SZFE vezetői és diákjai egyszerűen nem akarnak szembesülni az egyetemüket évtizedek óta gúzsba kötő problémákkal, és úgy gondolja: nem a kormány, hanem az SZFE vezetői és diákjai viselkednek agresszívan, ők nem akarnak egyeztetni, helyette inkább elbarikádozzák magukat. Hozzátette: ha csak az utóbbi két hónapot nézzük, szerinte van, amiben a SZFE-nek igaza van, „de ez a folyamat jóval korábban kezdődött”.

Azzal kapcsolatban, hogy világszerte neves művészek csatlakoznak az SZFE mozgalmához, a Népszavának elmondta: sajnálja, hogy eddig fajultak a dolgok, nem hatotta meg különösebben a nemzetközi tiltakozás sem. „[…] legalább ilyen illusztris aláíráslista született, amikor idejöttem a Nemzetibe. Ha most először történne ez meg velem, akkor a szívemhez kapnék” – fogalmazott.

A kuratórium elnöke sajnálja, hogy a Nemzeti Színház neves színészei és rendezői is tiltakoznak a történtek miatt, de nincs mit tenni, nekik is szívük joga tiltakozni. A kuratóriumi elnök bánja azt is, hogy olyan nagyra becsült tanárok távoztak az egyetemről, mint Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Ascher Tamás és Máté Gábor.

„Egyikőjüket sem küldte el a kuratórium. Sehol nem mondtam róluk egy rossz mondatot sem. Mindannyian megkerülhetetlen figurái az elmúlt évtizedek magyar színházi életének.

Az oktatásban rájuk is szükség volna”

– szögezte le a rendező.

L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában foglalta össze a kormány álláspontját az SZFE körüli botrányról. L. Simon azt is elmondta, hogy jogi értelemben fölösleges a kuratórium visszalépéséről beszélni.

„Ez egy politikai vita” – kezdte L. Simon, és hozzátette, hogy az egyetem diákjai és tanárai is tisztában voltak azzal, hogy milyen problémák vannak az intézményben, sőt számos oktató beismerte a struktúraváltás szükségességét. „Időszerű volt a változás” – mondta.

„Fogadjuk el, hogy az egyetem vezetői maguk előtt tolják élő pajzsként a diákokat” – szögezte le az országgyűlési képviselő, és szerinte ezt onnan lehet tudni, hogy tevékenyen részt vesznek a folyamatok alakításában.

L. Simon László mérhetetlenül nagy felelőtlenségnek tartja, hogy Upor László úgy döntött, nem kezdődik meg az oktatás, noha vannak diákok, akik tanulni szeretnének. A fideszes politikus emlékeztetett mindenkit, hogy egy szóval sem mondta senki az egyetem vezetésének, hogy mondjanak le, vagy a tanároknak, hogy lépjenek ki. Mindenki folytathatta volna abban az osztályban a tanulmányait, akinél elkezdte.

Kijelentette: az állam, a fenntartó és a kormányzat joga eldönteni, hogy kik ülhetnek a kuratóriumban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem vezetői nem mentek el a rektori konferenciára, illetve a hallgatói önkormányzatok ülésén sem vett részt az SZFE HÖK vezetője.

„Milyen vitakultúra az, hogy odaállunk az ajtóba, azt mondjuk, hogy nem engedünk be senkit, tárgyalni nem tárgyalunk senkivel, miközben a másikat vádoljuk meg azzal, hogy nem akar tárgyalni, és megzsaroljuk a kormányt, hogy hívja vissza a kuratóriumot?! – tette fel a kérdést a képviselő.

A beszélgetés egy pontján

Rónai Egon műsorvezető, aki alig engedte szóhoz jutni az interjúalanyt, azt állította, hogy az Állami Számvevőszék kormánymegrendelésre adta ki most az SZFE szabálytalan gazdálkodásáról szóló jelentését.

Ezt L. Simon László határozottan visszautasította és nonszensznek nevezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindenkori kormánytól függetlenül tevékenykedő ÁSZ éveket átfogó jelentése alapján az egyetem régóta szabálytalanul gazdálkodik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.