Zalaegerszegen készülnek majd a világ legmodernebb páncélosai

Zalaegerszegen fogják legyártani a Magyar Honvédség új gyalogsági harcjárműveit. A 700 milliárdos beszerzési programon belül mintegy 60 milliárd forintból épül meg a harcjárműveket gyártó üzem és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el, a világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

Magyar Nemzet
2020. 09. 10. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zalaegerszegen épül fel a Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem. A mintegy 700 milliárd forintos program keretében felépülő üzem német-magyar vegyesvállalati beruházásban épül fel. A gazdasági, azon belül is hadiipari mérföldkőnek számító projektet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Balaicz Zoltán polgármester társaságában csütörtökön jelentették be a zalaegerszegi Zala Zone járműipari tesztpályán. A programon belül mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg a harcjárműveket gyártó üzem, és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el, évi 45 darab járművet fog kibocsátani. – A világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd – jelentette be Palkovics László.

A világ egyik legmodernebb lánctalpas gyalogsági harcjárművét kifejlesztő Rheinmetall vezérigazgatója a sajtótájékoztatón a legkorszerűbb harcjármű gyár felépítését ígérte meg. Egyben kitért arra is, hogy az épülő tesztpálya miatt mesterséges intelligencia, digitalizáció és robotikai kutatások is csatlakoznak a beruházáshoz.

Korábban lapunk arról írt, hogy a győri Rábára is számít a német cég a magyar harcjármű projekt megvalósításában. A Rheinmetall és a magyar állami járműgyártó katonai teherautók gyártásában működik együtt.

Maróth Gáspár, Armin Papperger és Palkovics László a Rheinmetall Lynx harcjármű előtt
Fotó: Kormánybiztosi Titkárság

Mint azt megírtuk: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében Lynx harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést szerdán írta alá Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke Budapesten. A több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet szerez be a honvédség. A harcjárművek tornyában a fő fegyverzet egy 30 milliméteres nehézgépágyú lesz amelyet irányított és párhuzamosított géppuskák illetve páncéltörő rakéták egészítenek ki. Az eszközök túlnyomó többségét, 172-t Magyarországon állítják elő a Rheinmetall és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében létrehozandó vegyesvállalat üzemében. A megrendelésben szereplő első 46-ot Németországban gyártják le, ami egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek teljeskörű felkészítését szolgálja. A német céggel kötött szerződés része a megfelelő kiképzés, szimulátorok, karbantartás biztosítása is. A program keretében kilenc darab Büffel (Bivaly) – Leopard 2-es alvázra épített – műszaki harcjárművet is beszerez a Magyar Honvédség.

Magyarország hosszas piackutatást követően az első NATO- és EU-tagország, mely a düsseldorfi székhelyű német cég új fejlesztésű termékével modernizálja haderejét. A folyamatban lévő honvédelmi és haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése a Lynxek rendszeresítése. A magyar katonák a BMP-1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta ugyanis nélkülözni voltak kénytelenek a nehézlövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket.

A mostani beruházás fontos mérföldkő a NATO-nak tett vállalások teljesítésében, ugyanis Magyarország helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke értékelése szerint „jövőbe tekintő döntésükkel Magyarország legfelsőbb politikai és katonai tisztségviselői igazi vezetői kvalitásokról tettek tanúbizonyságot”. A német cég vezetője szerint „Nemcsak az európai haditechnika élvonalába emelik Magyarországot, hanem a magyar kormányzat elkötelezettségét is megerősítik a tekintetben, hogy NATO-szövetségeseik megbízható és katonailag hatékonyabb partnerei kívánnak lenni”.

A Lynx vagy magyarul Hiúz az ausztrál, az amerikai és a cseh hadsereg gyalogsági harcjármű pályázatán is részt vesz, a csúcstechnológiát jelentő fegyverrendszer iránt Katar is érdeklődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.