A Semmelweis Egyetem klinikáin is alkalmazzák a remdesivirt

Hét Covid–19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban – olvasható az intézmény hétfőn megjelent közleményében. Hozzáteszik: az egyetem a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használja, eddig tizenöt beteget kezeltek ezzel. A klinikákon alkalmazott magas színvonalú komplex terápia része a vérplazmakezelés is, amelyben eddig ötvenheten részesültek a Semmelweis Egyetemen.

Munkatársunktól
Forrás: Semmelweis Egyetem2020. 10. 19. 9:13
null
Essen, 2020. július 3. Remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullák az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény Covid–19 betegeket ellátó osztályára – közölte Müller Veronika, a klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen hét beteg kapja a magyar koronavírus-gyógyszert,

az ezzel kapcsolatos vizsgálatban az egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás (AITK), valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika.

A remdesivir nevű hatóanyag amerikai változatát már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. Augusztus 8. óta az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid–19 beteg ezt a hatóanyagot is kapja a komplex terápia részeként – tájékoztatott Gál János klinikaigazgató. Azóta a három egyetemi ellátóhelyen tizenöt beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően öt, esetenként tíz napon át.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

A Semmelweis Egyetem klinikáin a koronavírus-betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazma-terápia is. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig ötvenhét beteg kapta meg. Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. A klinikákon az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák ezt a Covid-betegeknél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.