időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Schiffer szerint Donáth Anna rosszul látja nagyapja '56 előtti szerepét

Magyar Nemzet
2020.10.23. 17:20
Schiffer szerint Donáth Anna rosszul látja nagyapja '56 előtti szerepét

Schiffer András, az LMP korábbi elnöke hosszú Facebook-posztban kritizálta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőjének egyik állítását. A kritika kiindulópontja Donáth mai Facebook-posztja, amelyben megemlékezett nagyapja, Donáth Ferenc 1956-os szerepvállalásáról. – Donáth Ferenc ugyanis megjárta Horthy börtönét „antifasiszta szervezkedés” miatt. Lecsukta Rákosi is, amikor a másik szélsőséggel szállt szembe – írta a Facebookon a képviselőnő.

Schiffer András főként azt kifogásolva, hogy Donáth Anna úgy állítja be a nagyapját, mintha az szembeszállt volna Rákosival. – Na most akkor valamit tegyünk rendbe. Donáth Ferencet 1951 februárjában tartóztatják le, egészen addig a Főtitkársági Iroda (értsd: Rákosi-titkárság) vezetője és a Központi Vezetőség tagja volt. Akkor és ott nem szállt szembe semmivel és legkevésbé sem értékelte elvtársait „szélsőségnek” (főként miután ez a kifejezés a rendszerváltás után jött divatba) – fejtette ki Schiffer.

Az én nagyapámat, Schiffer Pált 1950 áprilisában tartóztatták le, három évig volt siralomházban, sorozatos éhségsztrájkjai miatt 1955 novemberében szakították félbe börtönbüntetését. Ugyan 1949 nyarán a Központi Vezetőség tagjai közül egyedüliként közli Kádár belügyminiszterrel, hogy nem képes elhinni azt, amit a Rajk-perben hallott, mégsem gondolta soha, hogy szembe szállt volna Rákosiékkal – emelte ki a korábbi politikus, aki megosztott egy hosszabb részletet a nagyapjával készült interjúból.

Az a felelősség volt a legnehezebb számomra, amely a politikai múltamért terhelt, mert a jóhiszeműségben fel se tételeztem, hogy az is, akivel kezet fogok és az is, akivel egy egységes megállapodásra törekszünk, nem ugyanolyan becsületesen a népért, az osztályért, a jövőért dolgozik, éppúgy, mint én, meg a másik, a tizedik vagy a századik – vélekedett Schiffer Pál 1986-ban. Hozzátette: a börtönben úgy határozott, hogy ha valaha kiszabadul, amire akkor nem sok esély látszott, akkor nem vállal többé politikai pozíciót.

1948 után az MDP vezetőségi tagja, Békés országgyűlési képviselője voltam. És, ha tudtam is dolgokat, amivel nem értettem egyet, nem azzal a szenvedéllyel verekedtem, ami kötelességem lett volna, hanem legfeljebb szóvá tettem Rákosinak vagy Péter Gábornak, mint annak, aki bizonyára éppúgy nem helyesli, mint ahogy én nem helyeseltem. Később tudtam meg, hogy ők csinálták – mondta Schiffer Pál.

Nagyapja szavait úgy magyarázta Schiffer András, hogy „akik ott ültek az uralkodó párt vezérkarában, vakon hittek az „eszme”, a „rendszer” nagyszerűségében”. Hozzátette: Mindez semmit nem von le Donáth Ferenc '56-os, illetve a nyolcvanas évek ellenzéki ébredésében szerzett történelmi érdemeiből. – Nem kell hozzá történelmet sem hamisítani – fejezte be Schiffer a posztját. (Érdemes megjegyezni: Donáth Ferenc 1958-ban a forradalomban vállalt szerepe miatt a Nagy Imre-per másodrendű vádlottja lett.)

A teljes bejegyzést itt tudja elolvasni:

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.