Helyeslik a szigorításokat a tanárok, további intézkedéseket is sürgetnek

Nemcsak az állami, hanem az egyházi és magánintézmények pedagógusait is tesztelik koronavírusra – válaszolta lapunknak a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Az oktatást érintő járványügyi intézkedésekhez újabb javaslatokat fogalmaztak meg a tanári szervezetek: többek közt védőfelszereléseket és veszélyességi pótlékot kérnek.

Csókás Adrienn
2020. 11. 13. 7:45
Karnok Csaba
Már készülnek a pedagógusok heti tesztelésére Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november 11-től bevezetett rendkívüli intézkedések megszüntették a személyes oktatást a középiskolákban és az egyetemeken, nyolcadik osztály felett digitális tanrendre álltak át az intézmények. Az őszi szóbeli érettségiket, a szakmai vizsgákat, valamint a központi írásbeli felvételi vizsgákat a hagyományos módon tartják meg, de betiltották a szalagavató ünnepségeket, és átmenetileg felfüggesztik a pedagógusok I. és II. életpálya-fokozatra irányuló minősítő eljárásait.

A szigorítások kapcsán újabb és újabb javaslatokkal állnak elő a szakmai szervezetek is. A Nemzeti Pedagóguskar (NPK) tegnapi állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodákban és általános iskolákban folytatódó jelenléti nevelés-oktatás sikerességéhez nagyban hozzájárulhat, ha megfelelő munkaruhát (maszkot, gumikesztyűt, védőpajzsot) kapnak az alkalmazottak, valamint megbízható tesztelési eljárás keretében célzott szűrést végeznek a dolgozók körében.

Még a konyhás nénit is

A tanárok heti rendszerességgel beígért koronavírustesztje kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón lapunk kérdésére egyértelművé tette, hogy az intézkedés nemcsak az állami fenntartású intézményekre, hanem valamennyi iskolai dolgozóra vonatkozik, beleértve az egyházi, alapítványi, magánintézmények alkalmazottait is.

A pedagóguskar azt javasolja, első körben mindenképpen a hatvan év felettieket, a valamilyen alapbetegséggel küzdőket, valamint a gyógypedagógiai intézményekben dolgozók fertőzöttségét kell ellenőrizni, utóbbiakat elsősorban a fogyatékosság mellett különböző betegségekkel is küzdő gyermekek védelme érdekében (például Down-szindróma, szív- és keringési problémák).

Sürgetik az utazó, áttanító pedagógusok, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tanító kollégák, valamint a gyakorlati oktatók szűrését is, emellett kiemelik, hogy az óvodákban az egyéb alkalmazottak (például konyhai dolgozó, óvodatitkár, gondnok) tesztelése is fontos.

Százszázalékos táppénz

A szervezet üdvözli, hogy nem maradnak el a szóbeli érettségik, a tanulmányi versenyek, és megmarad a kiscsoportos konzultációk lehetősége, ami a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok szempontjából fontos. Örülnek annak is, hogy a mesterpedagógusi és kutatótanári minősítések szintén lefolytathatók, bár hozzáteszik: ezek ­online formában is megoldhatók lennének.

Javasolják ugyanakkor, hogy a karanténba kerülő, de nem beteg tanárok otthonról küldhessenek tananyagot, vagy online órát tarthassanak. Kiemelik: a Covid-fertőzést elkapó alkalmazottak számára országosan egységes eljárást kell létrehozni, hogy az érintettek a többszöri bejelentés után tényleg megkaphassák a százszázalékos táppénztérítést.

– Kérünk minden kollégát, diákot és szülőt, az egész magyar pedagógiai rendszer képviselőit, hogy összefogással, fegyelmezetten és egymásra figyeléssel mutassunk példát a magyar társadalom minden tagjának, hogy így legyünk képesek legyőzni egy alattomos, mindannyiunkat támadó, láthatatlan ellenséget, és növeljük ezzel is megbecsültségünket, presztízsünket az egész ország javára – zárul a dokumentum, amelyben az NPK együttérzését fejezi ki a betegséggel érintett kollégáknak, és köszönetet mond a dolgozóknak és az együttműködő szülőknek is.

A szakmai szervezetek azt javasolják, kapjanak védőfelszerelést az alkalmazottak Fotó: MTI/Varga György

Pluszjuttatást akarnak

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyancsak támogatja a szigorításokat, egyúttal további intézkedéseket is sürget. Tegnapi javaslatcsomagjukban az érdekvédők kérik, hogy a krónikus beteg pedagógusokat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól.

Szeretnék továbbá, ha az ötödik évfolyamtól felfelé bevezetnék a hibrid oktatást, a gyeden, gyesen lévő, valamint otthoni munkát végző szülők gyermekei esetében pedig felfüggesztenék a kötelező óvodáztatást. Kérik azt is, hogy az online oktatást végző pedagógusok kapjanak egyszeri százezer forintos támogatást, a tantermi nevelést végzők számára pedig bérük húsz százalékának megfelelő veszélyességi pótlékot állapítsanak meg.

Fontosnak tartják az igazgatói jogkörök bővítését is: javasolják, hogy a fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetve az intézményvezetők maguk is dönthessenek kéthetes bezárásról vagy digitális átállásról.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hét eleji bejelentése után az iskoláknak mindössze egy napjuk volt felkészülni a változásokra, de a pedagógusok szerint sokat segítenek a járvány tavaszi, első hullámának idején szerzett tapasztalatok, biztonsági protokollok, amelyeket alkalmazni tudnak.

A bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban, alapfokú művészeti iskolákban, valamint a fejlesztő iskolákban a továbbiakban is megmarad a bejárás, szigorú egészségvédelmi óvintézkedések mellett. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamain, 5–8. osztályig személyesen, afölött digitálisan kell oktatni. A felsőoktatási kollégiumokat bezárják, a köznevelésben nyitva maradhatnak a diákszállások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.