Neveléskutató: Az okos eszközök olyanok, mint a trójai faló

Az okos eszközök korai, illetve túlhasználata visszafordíthatatlan és maradandó károsodást okozhat a gyerekek idegrendszerében, ráadásul súlyos függőség kialakulását is előidézhetik – hívta fel a figyelmet Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. Az ismert szakember rámutatott: a számítógépek és okostelefonok korlátok nélküli alkalmazása akár olyan súlyos egészségügyi problémákat is előidézhet, mint a kábítószer-függőség.

Forrás: Youtube2020. 11. 14. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár az élet számos területén vitathatatlanul hasznosak, sőt érdekesek is, a különböző okos eszközök mégis olyanok, mint a trójai faló: az érdekesség és a hasznosság címén betolják a függőséget okozó szert is – mondta Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a Biatorbágyon tartott előadásában, ahol a képernyőnek és az internetnek az idegrendszerre gyakorolt hatását, valamint az infokommunikációs eszközök és a függőség kapcsolatát járta körül. A szakember az okosipart a XXI. század lelkiismeret nélküli iparágának nevezte, amelynek különféle modern eszközei, illetve azok mérték nélküli használata – a dopaminhatás előidézésével – komoly függőséghez vagy akár visszafordíthatatlan agyi károsodáshoz is vezethet.

Uzsalyné Pécsi Rita hangsúlyozta:

hároméves kor alatt egyáltalán nem ajánlott az okos eszközök megismertetése a kisgyerekekkel, mivel ilyenkor az agyi idegpályák még kialakulatlanok, az idegrendszer pedig nagyon érzékeny.

A gyerek ekkor még nem képes befogadni a látott tartalmat, és bár olybá tűnik, mintha koncentrálna, valójában azonban transzban van az agya, ezzel is magyarázható, hogy képtelen levenni a szemét a képernyőről. A szakember kiemelte: óvodáskorban a mozgás, a tapasztalás és minél több érzékszerv használata jelenti a hatékony tanulás alapját, ezért 3–6 éves kor között is legfeljebb harmincperces, kisiskolás korban pedig egy-másfél órás eszközhasználat tekinthető elfogadhatónak, még akkor is, ha a gyermek kizárólag hasznos tartalmakat néz. Ezzel szemben kiderült, hogy a magyar gyerekek már ebben a korban is három-négy órát töltenek a különböző képernyők előtt.

A neveléskutató felhívta a figyelmet, hogy

a túlzásba vitt számítógép-használat akár klinikai és idegrendszeri elváltozásokat is okozhat, amelynek következtében olyan betegségek jelentek meg, mint a digitális demencia, valamint a serdülőkori és a Facebook-depresszió.

Arról is beszélt, hogy a számítógépek és az okostelefonok korlátok nélküli használata ugyanazokat az agyi területeket sérti, mint a kábítószerek: az indulatkezelési és döntési képességet, valamint a figyelemkoncentrációt. Utóbbi sérelem az erős számítógép-használók körében az elmúlt években nyolcszázszorosára emelkedett.

Az ismert neveléskutató szerint a modern technológia okozta függőség elkerülésére olyan zónákat kell kialakítani, ahol mindenféle infokommunikációs eszköz használata mellőzve van. További megoldást pedig a valóságos kapcsolatok létrehozása és ápolása jelenthet, amelyek személyes élményeken alapulnak. Uzsalyné Pécsi Rita hangsúlyozta: egy számítógép soha nem lesz képes az emberi alapszükségletek helyettesítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.