Ismét napirenden Bajnai Gordon visszatérése

A volt miniszterelnök politikai rehabilitációja gyakorlatilag az Együtt 2014 nevű mozgalom 2012-es megalapítása óta a politikai közbeszéd tárgya Magyarországon. Emlékezhetünk, 2009-es beiktatása után leszögezte, hogy csak a választásokig vállalja a posztot, és a 2010-es kampányban nem is vett részt. Utólag azonban úgy tűnik, ezzel csak az akkori kiélezett politikai helyzetben az ellenzékben politizáló Fidesz támadásait próbálta tompítani. Bajnai taktikája akkor bejött, ki tudta tölteni mandátumát a 2010-es választásokig.

2020. 12. 04. 17:20
Gyurcsány Ferenc; Bajnai Gordon
Pécs, 2007. január 29. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon (b) fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos Pécsett, a Zsolnay-gyárban. A kormányfő országjáró körútja harmadik állomásán felkereste a leendő Zsolnay kulturális negyed helyszínét, majd találkozott a program pécsi résztvevőivel. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc Fotó: Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnai Gordon 2012–’14 közötti „millás” szerepvállalása, majd ismételt visszavonulása, az Együtt nevű párt teljes összeomlása és eltűnése már történelem. 2020-ban azonban ismét téma lett a volt miniszterelnök visszatérése. Januárban Fritz Tamás lapunkban megjelenő véleménycikkében a tétjeit a Hajdú–BÉT-botrány „hősére” tette.

A politológus hosszan sorolja a bizonyítékokat írásában, melyek szerint Bajnai nemhogy nem vonult ki a politikából, hanem a háttérben nagyon is aktív, az ellenzéki térfél szereplőivel rendszeresen egyeztet.

„Bajnai bevezetése nem most kezdődött el, hanem már tavaly tavasszal. Ekkor jelent meg Frontsebészet – a köztársaság utolsó kormánya címmel könyv a dicsőséges egyéves kormányzásáról, ekkor adott interjút ennek kapcsán a 168 órának, amelyben elmondta, hogy a jelenlegi választási rendszer kétpártrendszert feltételez, és szerinte egy olyan nagy néppártot, mint a Fidesz–KDNP, csak egy másik nagy néppárt győzhet le” – utalt vissza a volt miniszterelnök közéleti aktivitására a politológus.

Fricz Tamás szerint Bajnai a háttérben nagyon is aktív
Fotó: MTI

Az elmúlt napok eseményei kapcsán Török Gábor, a korábban az SZDSZ-nek dolgozó, majd a hírek szerint a Jobbik kampányát építő politológus elemzői oldalán hívta fel a figyelmet Bajnai Gordon heves reakciójára, melyben a miniszterelnöktől követelte Demeter Szilárd menesztését.

„A logika is egyszerű: ha az ellenzék követeli az elhatárolódást, sokkal nehezebb meglépni és sokkal csábítóbb megvédeni. És akkor itt jön a számomra legérdekesebb csavar: ki az a szereplő, aki elsőként ezt megtette, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget? Bajnai Gordon, a volt miniszterelnök, aki a 2014-es választási vereség óta alig-alig volt szereplője a magyar politikának. Vajon miért tette?” – teszi fel a kérdést Török, melyet aztán félig meg is válaszol.

Szerinte a poszt nem csak amiatt született, mert Bajnai erkölcsi kötelességének érezte, hogy megszólaljon.

A politológus a háttérben ennél többet sejt, bár leszögezi, nincs beavatva Bajnai Gordon stratégiájába. Török Gábornak az a meglátása bejött, hogy a hírekbe ezzel bekerült a volt miniszterelnök neve: a legtöbb sajtótermék Bajnai nevével a címben számolt be a Demeter-ügyről.

A héten nyilatkozott Bajnai Gordon visszatéréséről Hiller István is, aki rövid miniszterelnöksége idején miniszterként beosztottja is volt a politikusnak. Az MSZP-s Hiller az ATV egyik műsorában arról beszélt, hogy szerinte Bajnainak nincsenek miniszterelnöki ambíciói. Az MSZP kommunikációjához viszont hozzá kell fűznünk, hogy nem ez lenne az első eset, amikor azzal tartanak napirenden egy témát, hogy folyamatosan a valószerűtlenségét hangsúlyozzák. Emlékezhetünk Karácsony Gergelyre, amikor a 2018-as választások előtt a párt miniszterelnök-jelöltje volt. A kampányban a későbbi főpolgármestert többször faggatták arról, hogy lesznek-e városvezetési ambíciói egy vesztes parlamenti választás után. Karácsony viszont mindannyiszor kitért a válaszadás elől, azt sejtetve, hogy nem gondolkodik előre, nem használja a parlamenti választási kampányt ugródeszkának. A fejleményeket azóta ismerjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.