Napok óta küzdenek a még nagyobb ökológiai katasztrófa elkerüléséért

Szakemberekkel egyeztet a vízügy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon történt olajszennyezés felszámolásáról.

MTI
2020. 12. 15. 19:19
null
A déli Duna-híd tervezete Forrás: TWITTER.COM/BALAZSFURJES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a vízügyes szakemberek a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágnál a hétvégén történt olajszennyezés felszámolásán – közölte kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A közleményben emlékeztettek, hogy hétfőn is folytatódtak az OVF által végzett vízminőségi kárelhárítási munkálatok a Ráckevei-Duna-ágnál, ahol a hétvégén történt hatalmas környezetszennyezés. A vízügyes szakemberek a nemzeti park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll.

Mindezek miatt a kármentesítést úgy végzik, hogy a munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet.

A szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet azonban maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat. A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés terjedésének megakadályozása miatt.

Az OVF munkatársai figyelembe veszik a nemzeti park szakértőinek véleményét az ideiglenes kármentesítő út kialakításánál is, amelynek építése elkezdődött.

Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet pedig helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját. Mindezeket szem előtt tartva hétfőn a vízügyes szakemberek a növényzetben megrekedt olaj eltávolítására kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket. Vasárnap óta vákuumszivattyús eszközök segítségével folyamatosan távolítják el az olajat a víz felszínéről: hétfőn négy darab ezerliteres tartályt és több kétszázhúsz literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják.

A szennyezés beeresztésének pontos helyét a vízügyes szakemberek ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.

Az OVF korábbi közlése szerint szombaton érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-Dunába (RSD) torkollik. A bejelentés után a vízügyes szakemberek szombaton 13 órától kezdték meg a szükséges beavatkozásokat. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – olvasható az OVF korábbi közlésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.