Saját antiszemitizmusával szemben elnéző a baloldal

Simán beálltak például a „Judapestező” Bíró László mögé.

Ritó Szabolcs
2020. 12. 14. 20:14
null
Fotó: Beli Balazs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfogadás és tolerancia védelmezőinek szerepében tetszelgő baloldal politikusai időről időre antiszemita és kirekesztő kijelentésekre vetemednek. A holokauszt áldozatain viccelődött 2004-ben Zuschlag János (MSZP), díszzsidózott 2006-ban Pásztor Tibor (MSZP), Adolf Hitler érdemeit méltatta 2019-ben László Imre újbudai polgármester (DK).

A baloldal legutóbb az októberi borsodi időközi országgyűlési választáson bebizonyította, hogy a hatalom megszerzéséért mindenre képes. Az ellenzéki szivárványkoalíció azt a jobbikos Bíró Lászlót támogatta, aki „tetűcsúszdásoknak” nevezte zsidó származású honfitársainkat, és visszahozta Bécs antiszemita és magyarellenes polgármesterének, Karl Luegernek hírhedt kifejezését, a „Judapestet”.

A toleranciát és jogvédelmet hirdető baloldal egyébként úgy paktált le a Jobbikkal, hogy a párt keletkezése és közelmúltja is köztudottan a rasszizmusra épült. Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi EP-képviselője, korábban a párt országgyűlési frakcióvezetője 2012. november 26-án parlamenti felszólalásában a zsidó származású képviselők listázására szólította fel a kormányt. Az ügy akkor nagy felháborodást keltett a balliberális médiában, ám a 2019-es önkormányzati választások előtt az ellenzéki összefogás megfordította a baloldali fősodort. A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely az Európai Parlamenti választások előtt a Hír TV műsorában a műsorvezető kérdésére, miszerint rasszistának tartja-e Gyöngyösi Márton korábbi megnyilvánulását, azt mondta: „Nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus. Rossz mondat volt.”

A baloldali szivárványkoalícióban nem csak Jobbik tesz antiszemita kijelentéseket. 2019-ben felháborodást váltott ki a Momentum székesfehérvári elnökének – vélhetően viccesnek szánt – kijelentése, amelyet a Facebookon posztolt: „Most tartottam bejárást a gettóban”. Persze nem ez volt az első eset, hogy egy momentumos politikus lebukott antiszemita megnyilvánulásával. Nemes Balázs, a párt korábbi szóvivője olyanokat mondott korábban egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, pedig igény lenne rá, pláne, hogy a cionizmus csak azért nem büntetendő, mert „a zsidók ezt kilobbizták az ENSZ-ben”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.