Jelentősen csökkent a rászorulók száma Magyarországon

2010 óta hazánkban csaknem egyharmadára csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya.

2021. 02. 18. 19:19
null
A karácsonyi bevásárlásokat már novemberben elkezdték Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat kimutatásai szerint a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya egy évtized alatt 23,4 százalékról 8,7 százalékra csökkent, ami uniós szinten is számottevő eredmény: a lista aljáról, a 6. legrosszabb helyről ugrottunk a lista elejére, a 9. legjobb helyre az Európai Unió 27 tagállama közül – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az Európai Unió statisztikai hivatala több olyan mutató alapján állapítja meg a nélkülözők számát, amelyek a háztartások mindennapi gazdálkodását veszik alapul. A hivatal adatai alapján tehát

egy évtized alatt felére csökkent azok száma, akiknek nincs tartalékuk egy váratlan kiadásra,

például egy mosógép vagy egy hűtőszekrény kicserélésére. Szinten egy évtized alatt két és fél millióval nőtt azok száma, akik már megengedhetnek maguknak egy hét nyaralást. Tíz éve még minden negyedik embernek gondot jelentett a lakással kapcsolatos fizetési hátralék vagy a hiteltörlesztés, ez már csak minden tizedik embert érint, továbbá tíz év alatt harmadára esett vissza azok száma, akiknek gondot jelent a lakásuk fűtése, ami a rezsicsökkentésnek is köszönhető – sorolták.

Az Emmi hangsúlyozta: a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés,

ezért fontos, hogy az elmúlt években 800 ezer új munkahely jött létre. A munkahelyeket a járvány alatt is sikerült megvédeni, a foglalkoztatottság szintje 2020 decemberében ugyanúgy 4,5 millió fő volt, mint a járvány előtt, 2019 decemberében – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a minimálbér közel két és félszeresére emelése nemcsak a kiskeresetűek jövedelmét növelte, de hozzájárult a többi fizetés emelkedéséhez is, az adócsökkentések pedig szintén pénzt hagynak a magyaroknál.

Magyarországon kisebbek a jövedelmi különbségek is az EU-s átlagnál.

Míg az unióban a társadalom legjobban és legrosszabbul kereső ötödének a jövedelme között közel ötszörös a különbség, addig nálunk ez csak 4,23-szoros – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.