Tovább erősödik a magyar–kínai gazdasági együttműködés

Kövér László kijelentette, hogy a Kína és a kelet-közép európai országok közötti együttműködést nem tekintik az Európai Unió alternatívájának, sokkal inkább egyfajta hídnak az unió és Kína, illetve Ázsia között, amely révén mások számára is hasznosítható modelleket tudnak kidolgozni.

Munkatársunktól
2021. 02. 19. 14:39
null
Kövér László szerint az ellenzék aláássa a vakcinába vetett bizalmat. Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dinamikusan fejlődő kétoldalú kínai–magyar kapcsolatokról, a Kína és a kelet-közép európai országok együttműködéséről, a Covid elleni küzdelemről is szó volt azon a videokonferencián, amelyet pénteken tartottak Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke részvételével.

– 2020-ban Kínából érkezett Magyarországra a legtöbb külföldi befektetés, amivel a kínai befektetések összértéke meghaladta az ötmilliárd dollárt. A Magyarországon működő kínai vállalatok több mint 16 ezer embernek és családjuknak adnak megélhetést – emlékeztetett Kövér László.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kínai kollégájával folytatott tanácskozást a magyar–kínai együttműködés tovább erősítéséről
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A keleti nyitás stratégiájának meghirdetése óta, az elmúlt tíz évben Magyarországon, Kínában pedig az Egy övezet egy út nevű program megteremtették a stratégiai együttműködés alapfeltételeit:

ennek köszönhetően huszonöt százalékkal emelkedett a gazdasági együttműködés aránya a két ország között – emelte ki Kövér László.

A Parlament elnöke köszönetet mondott kínai kollégájának, amiért a koronavírus-járvány kitörése óta egy közvetlen légihídon jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelés érkezett Magyarországra, valamint idén január végéig mintegy ötmillió adag kínai oltóanyagot vásárolhatott hazánk a Sinopharm cégtől, amelynek első szállítmánya, ötszázötvenezer vakcina ezen a héten érkezett meg Budapestre.

Li Csan-su és Kövér László egyetértett abban, hogy országaik a jövőben is a pragmatikus együttműködésben érdekeltek, amelynek egyik feltétele a belügyekbe való be nem avatkozás, valamint a partner stratégiai érdekeinek a tiszteletben tartása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.