Nyugvópontra juthat a vita a sziámi ikrek kapcsán

A bangladesi sziámi ikrek műtéti szétválasztását szervező alapítvány kinyilvánította békülési szándékát, amikor közleményében kifejezte, hogy a jogi vitánál fontosabbnak tartja a gyerekek rehabilitációját. Csókay András idegsebész egyetértve ezzel leszögezte: reméli, hogy Szász János is folytathatja elkezdett munkáját.

2021. 02. 19. 10:11
null
A bangladesi kislányokat január 25-én operálta meg a magyar orvoscsoport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a Magyar Kurírhoz eljuttatott közleményében Pataki Gergely alapító, misszióvezető a kirobbant vita mielőbbi rendezésének reményében egyértelműen leszögezi: az alapítvány még soha nem került jogvitába, és nem is szándékozik ebbe fektetni az energiáit. A gyógyítás a feladatuk, a bangladesi gyerekek rehabilitációját folytatják.

Az alapítvány közleményében úgy fogalmaztak:

Nem könnyű, mert olyan meggondolatlan híresztelésekkel és igaztalan feltételezésekkel állunk szemben, amelyek két választási lehetőséget hagynak nekünk. Vagy felvesszük a kesztyűt, hogy értékes időt és energiát nem kímélve belemenjünk az e gyönyörű és nemes ügyet – a missziós csapatunk által szétválasztott bangladesi sziámi iker kislányok ügyét – méltatlan viták középpontjába állító harcba, vagy – a csapatunk és segítőink csendes, békés többségére hallgatva – szervezzük tovább a rászoruló, kiszolgáltatott pácienseink helyreállító műtéteit és az ikrek rehabilitációját. Hisszük, hogy az utóbbit kell választanunk, mert így a helyes.

Azt is írták, hogy alapítványuknak ezelőtt még soha, semmilyen jogvitában nem volt része, s remélik, hogy ezután sem lesz. „A jogviták eldöntésére hivatott szervek feladata, hogy igazságot szolgáltassanak” – áll a kommünikében.

Csókay András idegsebész szintén a Magyar Kurírban reagált Pataki közleményére.

Csókay András, a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétjét vezető idegsebész részletesen elmondta a Magyar Nemzetben, hogy mi van a kirobbant botrány hátterében
Fotó: Bach Máté

„Nagy örömmel olvastuk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleményét mindazok, akik külső segítőként dolgoztunk az elmúlt évben a szétválasztás óta az ikrekért, akár műtétekkel, vagy éppen imával.

Az a reményünk, hogy a krisztusi béke gyorsan leállítja a nyilván téves bejelentésen alapuló rendőrségi vizsgálatot, és Szász János is folytathatja értékes művészi munkáját a műtétsorozattal kapcsolatban”

– írta Csókay András, aki a sziámi ikrek szétválasztását végző idegsebészcsoportot vezette Bangladesben, és a rehabilitációban is részt vesz.

Emlékezetes, hogy éppen két hete, február 5-én a BRFK nyomozói házkutatást tartottak egy magánszemély feljelentése alapján Szász János filmrendező házában. A művész nem volt hajlandó átadni a nyomozóknak a sziámi ikreket szétválasztó műtétről készült filmnyersanyagot, ezért a rendőrök lefoglalták a házban fellelt összes adathordozót, laptopot, mobiltelefont. Szász végül hat nap múlva, múlt hét csütörtökön átadta a kért nyersanyagot, így a nyomozók visszaadták a lefoglalt tárgyakat.

Kiderült, hogy a műtét dokumentálására, dokumentumfilm készítésére kapott megbízást Szász János Pataki Gergelytől, az alapítvány egyik alapítójától, a szülők beleegyező nyilatkozatot adtak, ám Csókay András szerint az anya ezt a műtét után visszavonta. Ezek után alakult ki a polgárjogi vita. A büntetőfeljelentést tevő magánszemély pedig vélhetően bangladesi.

A büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen továbbra is folyik. Három bűncselekmény – tiltott adatszerzés, információs rendszer vagy adat megsértése, és személyes adattal való visszaélés – miatt született feljelentés az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.