Az európai baloldal szintet lépett az ideológiai csatározásokban

Az Európai Parlament ma szavaz a „jogállamisági feltételesség” alkalmazását számon kérő állásfoglalásról. Az európai baloldal ezzel a javaslattal nyíltan megfenyegeti az Európai Bizottságot, és példátlan politikai nyomás alá helyezné az Európai Bíróságot: ha nem büntetik meg azonnal és visszamenőlegesen a politikailag másként gondolkodó tagállamokat, akkor szigorú következményekre számíthatnak – írta sajtóközleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

2021. 03. 25. 14:45
Cseh Katalin (balra) és Donáth Anna Fotó: Mátrai Dávid
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 decemberében az Európai Unió állam- és kormányfői történelmi megállapodást kötöttek a következő, hétéves uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány súlyos gazdasági hatásait enyhítő helyreállítási alapról. A megállapodásban világosan rögzítették: semmilyen politikai, ideológiai feltételt nem lehet szabni a tagállamoknak az uniós költségvetési források felhasználása kapcsán. A decemberi megállapodás szellemében Magyarország és Lengyelország az Európa Unió bíróságához fordult, hogy vizsgálja meg, az úgynevezett jogállamisági kondicionalitási rendelet megfelel-e az EU alapszerződésének. Az Európai Bizottság vállalta, hogy a rendeletet addig nem alkalmazza, amíg azt az Európai Unió bírósága vizsgálja – hívta fel a figyelmet közleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja. Úgy fogalmaztak:

„az Európai Parlament most ismételten megtámadta az unió egységét szolgáló decemberi történelmi megállapodást.

A baloldali többség szintet lépett az unió megosztását szolgáló ideológiai csatározásokban: megfenyegette az Európai Bizottságot, és az uniós bírákra is súlyos politikai nyomást gyakorol egy folyamatban lévő ügyben” ” tették hozzá.

„Míg a tagállamok a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzdenek, és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy emberéleteket mentsenek, addig az Európai Parlament ahelyett, hogy a félresikerült brüsszeli vakcinabeszerzéssel foglalkozna, ismét mondvacsinált, politikai okokból pénzügyi szankciókkal fenyeget” – írták közleményükben. „A parlamenti határozat célkeresztjében ezúttal az Európai Bizottság áll, melyen számon kéri az EP, hogy miért nem ment szembe az Európai Tanács döntésével, miért nem alkalmazza még mindig az úgynevezett jogállamisági rendeletet.

Visszamenőleges eljárásokat sürget az európai baloldal, mielőbb a büntetőpadon szeretné látni Magyarországot és Lengyelországot.

Még bizalmatlansági indítvánnyal is megfenyegetik a bizottságot. Az Európai Parlament a szokásos módon messze túlterjeszkedik a hatáskörén, intézményi háborúra készül, zsarol és fenyegetőzik. Példátlan módon az Európai Bíróságot is politikai nyomás alá helyezi a mielőbbi ítélethozatal érdekében” – közölték a Fidesz EP-képviselői.

Cseh Katalin baloldali EP-képviselő Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A botrányos állásfoglalás egyik társszerzője a magyarországi baloldal képviselője, Cseh Katalin.

A magyar baloldal ismét bebizonyította, semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy megpróbálja elvenni a Magyarországnak, a magyar polgároknak járó uniós forrásokat.

Lelkesen támogatják, sőt oroszlánrészt vállalnak a Magyarországot politikai, ideológiai alapon elítélő európai parlamenti támadásokban. Minden energiájukat arra fordítják, hogy saját hazájuk ellen dolgozzanak. A Fidesz EP-képviselői megvédik a magyar embereket a baloldal támadásaival szemben” – írta a Fidesz frakciócsoportja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.