Eleonóra 2024. február 21.
logo

Mágnesként vonzza a diákokat az új szakképzési ösztöndíj

Csókás Adrienn
2021.03.15. 15:30
Mágnesként vonzza a diákokat az új szakképzési ösztöndíj

Beváltotta a reményeket a szakképzésben bevezetett ösztöndíjrendszer. Tavaly szeptember óta a technikumban és a szakképző iskolában minden diák havi juttatást kap, még a rossz tanulók is. Ennek köszönhetően már az elmúlt felvételin is lekörözte a hagyományos gimnáziumokat a szakmatanulás, idén pedig tovább nőtt ez az előny.

Bár a középiskolai felvételi hivatalos eredményei csak áprilisban lesznek meg, az előzetes adatokból már most látszik, hogy idén is a szakképző intézmények lehetnek a befutók a hagyományos gimnáziumokkal szemben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) lapunkkal közölte: jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a magyar családok vonzónak találják az oktatás e területén megvalósított változtatásokat.

Mint írták, a tárca által fenntartott technikumokba – amelyek szakmát és érettségit is adnak – 16 százalékkal emelkedett a jelentkezők létszáma tavalyhoz képest,

így most is a technikum lehet a legkedveltebb iskolatípus.

Korábban megírtuk: a 2020-as középiskolai felvételin a továbbtanulók csaknem kétharmada már a szakképzést választotta, a technikumokba többen jutottak be, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben.

A középiskolába készülő fiatalok többsége érettségit és szakmát is szeretne szerezni
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Növekedett idén a hároméves képzést nyújtó szakképző iskolák népszerűsége is, ezek 11 százalékos jelentkezői többletet regisztráltak.

A részletekről az ITM közölte: a technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt az érdeklődés, a legtöbb fiatal az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatokat választotta. Mint ismert, a felvételizők nem konkrét szakmát, hanem ágazatot választanak, és csak később, az alapozó képzés után szakosodnak. Igen sok érdeklődőt vonzott a 2021 őszén debütáló kreatív technikum is, ebbe az ágazatba tartozik például a divattervezés, a mozgóképkészítés, de a hangtechnikus, grafikus, fotós és dekoratőr szakok is.

Ha jól sikerül a képzést lezáró szakmai vizsga, 150–300 ezer forintos pályakezdési támogatás üti a diákok markát
Fotó: Havran Zoltán

A hároméves, érettségit nem adó szakképző iskolákban az idei felvételin a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák bizonyultak a legnépszerűbbnek, a legnagyobb növekedést pedig a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták. A legnagyobb mértékű létszámnövekedés három fővárosi – műszaki, gépészeti és gazdasági profilú – szakképzési centrumban jelentkezett.

A szakképző intézmények egyik fő vonzerejét a 2020 őszén bevezetett általános ösztöndíjrendszer adja:

a mostani tanévtől ugyanis már nem csak a hiányszakmákban jár juttatás, hanem valamennyi szakmában, minden diáknak.

A technikumban havi nyolcezer, a szakképzőben havi 16 ezer forintot kapnak a fiatalok az alapozó szakaszban, amit később – a vállalati gyakorlatozás idején – ennél magasabb összegű, 25–60 ezer forintos munkabér vált fel. A képzés végén a legtehetségesebb diákok akár a minimálbért is megkeresik, ráadásul ez csak a jogszabályi minimum, aminél a gyakorlati képzést nyújtó cég többet is fizethet a diáknak, ha elégedett és megengedheti magának. Újdonság az is, hogy a szakképzésben tanuló fiatalokat a képzést lezáró szakmai vizsga teljesítésekor úgynevezett pályakezdési támogatás várja. Ez egyszeri, 150–300 ezer forintos összeg, ami akár az első vállalkozás beindításához is jelentős segítség lehet.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese a felvételi adatok kapcsán emlékeztetett: nemcsak a diákokat szeretnék a szakképzés felé terelni, de a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönzik, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében. Ezért is emelték meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését tavaly átlagosan mintegy harminc százalékkal.

A középiskolába jelentkező fiatalok

április végéig kapják meg a felvételi értesítőket, ekkor derül ki, kinek hová sikerült bejutnia.

Az eredményhirdetés után rendkívüli felvételi is lesz, május 10. és 21. között. Pótfelvételit azok az iskolák hirdethetnek majd, amelyek az első körben nem tudták feltölteni a férőhelyeik legalább kilencven százalékát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.