időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Idén a szakképzés lehet a befutó

Csókás Adrienn
2021.01.16. 07:18
Idén a szakképzés lehet a befutó

Nincs már hátra sok idő, hogy továbbtanulásukról döntsenek a nyolcadikosok: jövő hét végén itt a központi felvételi, a megfelelő középiskola kiválasztására pedig egy bő hónapjuk van a fiataloknak. Idén ismét a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit ötvöző technikumi képzés lehet a legnépszerűbb, amely egyszerre csábít fix havi ösztöndíjjal és érettségi bizonyítvánnyal, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditekkel is.

Leáldozóban a hagyományos gimnáziumi képzés csillaga, legalábbis az utóbbi évek felvételi adatai szerint. Legutóbb a jelentkezők 42 százaléka a technikumot választotta, és csak 35 százalék jelentkezett sima gimnáziumba. A mostani felvételin ennél is nagyobb előnyt halmozhat fel a szakképzés, miután szeptemberben egy sor változást léptettek életbe az ágazatban.

Folyamatosan emelkedik a szakképzésbe jelentkezők száma Fotó: archív/MTI

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára lapunknak rámutatott: az új rendszerben először csak egy érdeklődésnek megfelelő irányt, ágazatot kell választani, és majd később, egy alapozó képzés után kell dönteni a konkrét szakmáról. – Aki nem vágyik a felsőoktatásba, és nem is érettségizne feltétlenül, inkább mielőbb munkába állna, annak a szakképző iskola a legjobb választás. Itt havi 15 ezer forint a diákok ösztöndíja.

 

A technikumok havi nyolcezer forintos juttatással indítanak, de ez a képzés szakmát és érettségi bizonyítványt is ad, sőt szakirányú egyetemi felvételin pluszpontokat garantál.

 

Mindkét iskolatípusra igaz, hogy a vállalati gyakorlatozás időszakában munkabért kapnak a diákok. Újdonság továbbá a sikeres szakmai vizsgát követő, 150-300 ezer forintos pályakezdési támogatás is – magyarázta a helyettes államtitkár, aki tegnap levélben is tájékoztatta a felvételiző családokat a lehetőségekről.

Egyenes út az egyetemre

Bár a technikum önmagában a mérnökképzés előszobája, van egy magasabb szintű, mondhatni „elit” változata is: az okleveles technikusképzésben a középiskola a partneregyetemmel közösen kidolgozott, emelt szintű tananyagot oktatja, így a diákok automatikusan bejutnak a felsőoktatásba, ahol ráadásul társaiknál hamarabb végezhetnek.

Koronkáné Járai Annamária, a Budapest Gazdasági SZC Berzeviczy Gergely Kéttanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója lapunknak hangsúlyozta, diákjaik nagyon örültek az új ösztöndíjaknak.

 

– Érezni az ösztöndíj motiváló szerepét. Mivel hat igazolatlan óra után a tanév végéig megszűnik a diák jogosultsága, sokkal pontosabban betartják az igazolási határidőket is.

 

A 11. évfolyamtól már a tanulmányi eredmény is befolyásolja az ösztöndíj összegét, remélem, ez is meglátszik majd a gyerekek hozzáállásán. Az ösztöndíj legnagyobb pozitívumát egyébként abban látom, hogy kiválthatja a tanulás melletti munkavállalást. Értékes órák szabadulnak fel, és pénzük is lesz nagyon sok szép feladatra, célra, a sportolástól a nyelvtanuláson át a jogosítvány megszerzéséig. Ehhez, persze, jól kell tanulni – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: a nyári emelésnek köszönhetően tisztes bért és rugalmasabb munkavégzést tudnak kínálni az oktatásban páratlan értéket jelentő, valós szakmai tapasztalattal rendelkező közgazdászoknak.

Özönlenek a diákok

– Azt gondolom, egyre szívesebben jelentkeznek majd a szakemberek, ahogy a duális képzés hangsúlyosabbá válik. Lesz még egy erős érv. A jól képzett szakemberekből szinte mindenhol hiány van. Oktatóként bekapcsolódni a szakképzésbe lehetőséget ad kinevelni saját leendő munkatársakat, alkalmazottakat – fejtette ki, megjegyezve: a vállalati szférából érkező kollégáknak pedagógiai támogatást is kell adni, hisz attól, hogy valaki sikeres az üzleti életben, nem biztos, hogy a tanulókkal is könnyen megtalálja a közös hangot.

A szakképzés megbecsültsége kapcsán felidézte:

 

a Berzeviczyben évek óta javulnak a beiskolázási mutatók, de tavaly kimagaslóan jó évet zártak.

 

– Biztos, hogy ügyes volt az iskolamarketing is, de ha nem olyan gazdasági és társadalmi közegben dolgozunk, amelyben rangja van a szakképzésnek, akkor a szülők nem bízzák ránk gyerekeik jövőjét. De ránk bízzák, mert sokra – a gimnáziumi érettséginél többre – értékelik a szakmai végzettséget, amely jelentősen javítja gyermekük elhelyezkedési lehetőségeit, és a többletpontok révén a továbbtanulási esélyeket is növeli – húzta alá.

Szoros együttműködés

A járműipar területén tanuló diákok körében régóta népszerű gyakorlati hely az Audi Hungaria Zrt. Putz Csaba, a győri vállalat szakképzésért és szakmai kompetenciafejlesztésért felelős vezetője azt mondta lapunknak, a törvényváltozások elsősorban lehetőséget jelentenek. – Végre előtérbe kerülhetnek az interaktív, kooperatív, projektalapú oktatási módszerek, és hatékonyabban használhatjuk erőforrásainkat a Győri Szakképzési Centrummal és partneriskoláinkkal folytatott együttműködésünkben. Új lehetőség az okleveles technikusképzés elindítása is, amelyet a már említett partnerek mellett a Széchenyi István Egyetemmel közösen valósítunk meg. Az előkészületek már folynak – fogalmazott, hozzátéve: a legjobban teljesítő diákokat hosszú távon is igyekszik megtartani a cég. A termelés és az oktatás között egyébként szoros az együttműködés, a tanulók közvetlenül a gyártósorok közelében gyakorolhatnak. – Ha a német iparban már tradicionálisan működő, szakmai ismeretekre épülő, duális szakképzési rendszerhez piacképes szakmákat és vonzó ipari környezetet tudunk párosítani, azt gondolom, hogy nagyon attraktív alternatívát kínálhatunk a középfokú képzésben, ahonnan aztán egyenes út vezethet a felsőoktatásba is. Alapfilozófiánk, hogy a fiataloknak életpályát és karrierutat biztosítsunk – fűzte hozzá Putz Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.