Börtönbüntetést kapott a gázoló polgármester

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést és közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki Legyesbénye független polgármesterére. Lengyelné Bús Zita 2020. július 10-én Bekecsen gépkocsijával motorbalesetet okozott, a baleset vétlen részt vevője, Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője a helyszínen életét vesztette.

Végh Attila
2021. 04. 21. 14:11
BAZ MRFK
Közlekedési rendőrök dolgoznak a halálos gázolás helyszínén Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerencsi Járásbíróság döntését a vádhatóság és a védelem is elfogadta, így a múlt hét pénteken meghozott ítélet április 21-én jogerőre emelkedett. A Magyar Nemzet információi szerint a baleset okozója az eljárás folyamán mindvégig ártatlannak vallotta magát, de a bíróság előtt elfogadta a kirendelt igazságügyi közlekedésrendészeti szakértők véleményét, ezzel elismerte felelősségét. A hatályban levő büntető-eljárásjogi szabályok szerint a felfüggesztett büntetés kiszabásával párhuzamosan előzetes mentesítést is kaphat. Ennek értelmében

nem minősül büntetett előéletűnek, és ha a település választói és a képviselő-testület továbbra is bizalmat szavaz neki, a törvény szerint is polgármester maradhat a borsodi településen.

2020. július 10-én Bekecsen halálos balesetet okozott egy személygépkocsi vezetője. A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság baleseti helyszínelőinek vizsgálata és az eljárásba bevont szakértők egyöntetűen azt állapították meg, hogy az autót vezető nő, Legyesbénye polgármestere, Lengyelné Bús Zita hibázott. A polgármester vészfékezési féktávolságon belül fordult be a Koncz Ferenc országgyűlési képviselő által vezetett motorkerékpár elé, ami ráadásul védett úton közlekedett. A nyomok alapján a fideszes politikus szabályosan, a szakértői jelentés szerint a lakott területen 48-52 kilométer/órás sebességgel haladt a sávjában.

A polgármester a fordulás előtt lehúzódott autójával az út szélére, elengedett két mögötte haladó járművet is. Ezek után úgy kezdte meg a manővert, hogy nem látta pontosan, jönnek-e az úton, mivel az egyik elengedett, mellette elhaladó teherautó takarásában volt a szemben levő sáv.

A motorkerékpárját vezető Koncz Ferenc észrevette az elé kanyarodó autót, vészfékezett, eldobta a motorját, hogy csak a gép ütközzön az autóval. Sajnos a rutinos motorosoknál alkalmazott védekezési módszer most nem működött, a motor vezetője is az akadály felé sodródott, majd belecsúszott az autóba.

Az esése olyan szerencsétlen volt, hogy a képviselőt még a baleset helyszínén lévő szabadnapos mentőápoló szakszerű segítsége sem tudta megmenteni.

Közlekedési rendőrök dolgoznak a halálos gázolás helyszínén
Fotó: Police.hu

A baleset okozója első kihallgatásain még azt mondta, egyáltalán nem érzi magát felelősnek, szerinte a motoros túl gyorsan, legalább 80 km/h tempóban haladt, de még ennél a sebességnél is ki tudta volna kerülni az elé forduló járművet, ha odafigyel. A szakértők megállapították, hogy Koncz Ferenc nem hibázott, az ütközésnél még osztott felelősség sincs, az autót vezető legyesbényei nő okozta a tragédiát.

Az áldozat lánya, az édesapja országgyűlési képviselői helyét az időközi választások nyerteseként átvevő Koncz Zsófia ezzel kapcsolatosan hat hete, a vádemelést követően a közösségi oldalára feltett nyilvános közleményben úgy fogalmazott:

„Az ügyben talán az fáj a legjobban, hogy a vádlottban, akinek figyelmetlensége és gondatlansága okozta Édesapám tragikus halálát, annyi együttérzés sem volt, hogy családom irányába bármilyen módon kinyilvánította volna együttérzését, ellenkezőleg, a vallomásában úgy fogalmazott, nem érez felelősséget”

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a polgármestert ítéljék felfüggesztett fogházbüntetésre és járművezetéstől való eltiltásra, ezt a bíróság is elegendőnek találta. A Szerencsi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt

a vádlottra egy év nyolc hónap szabadságvesztést és két év négy hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki, a szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette.

A döntés jogerős, ugyanakkor Lengyelné Bús Zita ennek az ítéletnek a birtokában maradhat polgármester. Ezt a

pozícióját csak akkor veszítené el, ha szándékos bűncselekményt követett volna el.

A BTK 100. szakaszában foglaltak szerinti előzetes mentesítés alapján ráadásul elítéltként mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól. A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.