Kétszázzal nőtt egy hét alatt az illegális bevándorlók száma

Körözött autók, embercsempészet miatti elfogatóparanccsal keresett gyanúsított is fennakadt az elmúlt héten Magyarország déli-délkeleti határszakaszain. A rendőrség felderítőinek információi szerint nagyon megdrágult az embercsempészet, amiből arra lehet számítani, több lesz a szegényebb, egyedül, gyalogosan próbálkozó illegális migráns.

Végh Attila
2021. 04. 26. 14:20
ORFK
Az első finn állampolgráságú embercsempész is horogra akadt az elmúlt héten Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta egy hete, két hónapos folyamatosan növekedő nyomás után az év 15. hetében végre csökkent a migrációs nyomás a határokon. Ez a folyamat csak ideiglenes volt, az elmúlt héten ismét nőtt az illegális bevándorlók ellen kezdeményezett rendőri intézkedések száma. Míg az előző hét kedvező statisztikái szerint csak 1534 esetben kellett intézkedniük migránsokkal szemben a Készenléti Rendőrség határvadászainak és a déli megyék határrendészeinek, április 19-e és 26-a között 196-tal több esetben, 1730 illegális bevándorló ügyében került bejegyzés a rendőrség szolgálati naplóiba. A KR határvadászai és a Magyar Honvédség határvédelmi megerősítő járőrei a magyar–szerb határt védő műszaki zárnál 895 migráns határsértési kísérletét akadályozták meg. Az ideiglenes biztonsági határzár megbontásával, illetve kikerülésével a zöldhatáron keresztül 792 illegális bevándorlónak sikerült jogellenes módon bejutnia Magyarország területére. Őket a határ öt kilométeres közelében, illetve a mélységi ellenőrző pontokon fogták el a rendőrök, majd adataik rögzítését követően a migránsokat kiutasították az országból. Bűncselekmény elkövetése miatt 43 esetben intézkedtek a határrendészek, az elfogott embercsempészek mindegyikét letartóztatták. A határrendészek a határsértések mellett a gépkocsi tolvajokra is odafigyeltek. Csak április 23-án hatvanegymillió forint értékben foglaltak le a déli határszakaszon az Európai Unióban körözött autókat. 2020-ban 69 körözött gépjármű külföldre csempészését akadályozták meg a magyar határrendészek, 452 millió forintos kárt térítve meg ezzel a lopott autók tulajdonosainak, biztostóinak.

2021. 16. heti migrációs adatok
Fotó: Police.hu

Lapunk információi szerint a rendőrség hatékony felderítő munkája következtében duplájára nőtt az embercsempészek tarifája. A bűnügyi felderítés során beszerzett adatok azt mutatják, hogy a tavalyi árakhoz képest jócskán megnőttek az árak. Míg tavaly ha egy tízfős csoportot kellett nyugatra fuvarozni akkor személyenként 300 euróért már találtak vállalkozó kedvű sofőrt, addig ma az embercsempészek Szerbiából Európa nyugati felébe 1500 euró alatt be sem ültetnek az autóikba egy migránst. Az embercsempészetre a nagy kockázat miatt kevesebben vállalkoznak. A korábbi román, szerb, ukrán csempészek helyett a szervezők szívesebben alkalmaznak olyan nemzetiségű sofőröket, akikről nehezebb elképzelni a bűncselekmény elkövetését. A Baltikum államaiból is több csempész bukott már le, a múlt héten horogra akadt az első finn embercsempész is. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei április 25-én hajnalban az 51-es főúton egy finn rendszámú autót állítottak meg. A finn sofőrön kívül négy – magukat szír és palesztin állampolgárnak valló – illegális migráns utazott, akiket Magyarországon keresztül Nyugat-Európába akartak juttatni. A sofőr ellen embercsempészés gyanúja miatt nyomozást indítottak a rendőrök. Őrizetbe vételét követően kezdeményezték letartoztatását, autóját lefoglalta a hatóság.

Az első finn állampolgárságú embercsempész is horogra akadt az elmúlt héten
Fotó: Police.hu

Ártándon egy olyan román férfit fogtak el határátlépés közben, aki korábban már embercsempészet és más bűncselekmények elkövetése miatt is képbe került Magyarországon. Ártánd közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy mikrobusz utasaként 22 éves román állampolgár múlt hét csütörtök éjjel. A határrendészek ellenőrizték adatait, megállapították, hogy vele szemben a Tamási Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki jármű önkényes elvétele miatt is, ezért a férfit elfogták, majd előállították.

Az ártándi határállomáson fogták el a körözés alatt álló román gyanúsítottat
Fotó: Police.hu

2020-ban a schengeni információs rendszerben (SIS) nőtt a lopott autókkal kapcsolatos találatok száma. Több mint hatezer gépkocsi szerepel az adatbázisban, melyeket a tolvajok Magyarországon át próbálhatnak meg a kontinens keleti, balkáni szegletébe, onnan pedig a közel-keleti országokba és az egykori Szovjetunió utódállamaiba eljuttatni.

A határrendészek a gépkocsi gyári adatainak ellenőrzésekor egyeztetik, a jármű szerepel-e a SIS-ben
Fotó: Police.hu

Ebben az adatbázisban nemcsak lopott, hanem kölcsönzött autók és munkagépek is szerepelnek, amelyeknek még nem járt le ugyan a bérleti szerződésük, de a schengeni határt eleve nem hagyhatnák el. A magyar határrendészek képzettek, tudják, hol kell keresni azokat a speciális azonosító jeleket egy autón, amelyekről a tolvajok nem tudhatnak. A magyar felderítés sikerét jelzi: nem egy esetben történt már akkor intézkedés, amikor a külföldi tulajdonos még nem is vette észre, hogy éjszaka ellopták az autóját, meghamisították a rendszámát, a motorszámát, az iratait, és így akartak kilépni a járművel a magyar határon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.