Moldáv–román illegális cigarettagyár működött Soroksáron

Moldáv–román illegális cigarettagyár működött Soroksáron. Az európai bandák a rizikós, országhatárokon át történő cigarettacsempészés helyett időről időre megpróbálkoznak a kisebb kockázatot rejtő helyi gyártással.

2021. 04. 13. 13:16
null
A soroksári raktárba telepített illegális cigarettagyárra működés közben csaptak le a NAV kommandósai Fotó: Szokolay Bence Forrás: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális cigarettagyár üzemeltetői ellen emelt vádat a minap a Fővárosi Főügyészség: A soroksári moldáv–román illegális cigarettagyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kommandósai ütöttek rajta.

Az adóhatóság nyomozói az üzemet és a raktárépületet is érintő akció során több részegységből álló gépsort, valamint nagy mennyiségű, az illegális cigarettagyártáshoz szükséges alapanyagot, így egyebek mellett 35 tonna fogyasztási dohányt, illetve több mint hatmillió szál cigarettát foglaltak le.

A soroksári raktárba telepített illegális cigarettagyárra működés közben csaptak le a NAV kommandósai
Fotó: Origó

A Hír TV Riasztás című bűnügyi műsora kedd este az illegális cigarettaüzletet járja körül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásából az derül ki, hogy 2020-ban tizenötezer alkalommal intézkedtek a dohány feketepiacának visszaszorításával foglalkozó hatósági emberek – írta meg a Magyar Nemzet még januárban. A NAV tavaly összességében kevesebb alkalommal csapott le, kisebb mennyiségű illegális dohányárut lefoglalva, mint 2019-ben.

A visszaesés egyik oka, hogy

a pandémia a bűnbandáknak sem kedvezett. Leginkább azért nem, mert a határok tavaszi általános lezárása megnehezítette, egyes helyeken valósággal elvágta a tiltott, törvénysértéshez használt áruk mozgatását.

A bűnszervezetek a világban több esetben nem jutottak kábítószerhez, így nem volt mit teríteni, de egy időre megszakadt a térségünkben igen népszerű és nemegyszer adózás nélkül zajló használtautó-kereskedelem is. Minden bizonnyal a cigarettacsempészetben is jelentkezhetett hasonló akadozás.

Lapunk év eleji összegzését a Riasztás most megerősíti, hiszen megállapították:

az európai bandák a rizikós, országhatárokon át történő cigarettacsempészés helyett időről időre megpróbálkoznak a kisebb kockázatot rejtő helyi gyártással.

A legfrissebb ügyben szereplő illegális cigarettagyárat még két éve alakították ki a külföldi bűnözők Budapesten. A nagyjából kétszázmillió forintnyi befektetést igénylő illegális vállalkozást 2019 februárjában kezdték a telepíteni. A banda két hazai vezetője, egy 29 és egy 45 éves külföldi férfi Soroksáron bérelt ki két raktárt.

A vádirat szerint egy román–moldáv állampolgárságú férfi egy román társával együtt intézte az alapanyagok üzembe szállítását, a gyártás, termelés ellenőrzését, majd a késztermékek elszállítását is.

A raktárba apránként külföldről érkezett a gyártósor, hogy senkinek ne legyen gyanús. Ezután megrendelték az alapanyagokat: a dohányt, a füstszűrőt, a cigarettapapírt és cigarettásdobozokat. Az alapanyagok egy részét a Magyarországon épült cigarettagyárban dolgozták fel, a másikat tovább vitték a többi EU-s országba telepített gyárba.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a külföldi munkások jellemzően interneten talált telefonszámon jelentkeztek a munkára, de volt olyan is, akit Moldáviában személyesen kerestek meg a munkalehetőséggel.

Az ingatlant a gyártáshoz teljesen átépítették, a csarnok falait belülről hangszigetelték. Porelszívó- és szellőztetőberendezést telepítettek, külön dohányvágó-, fermentáló-, töltő-, dobozoló- és csomagolóhelyiségeket alakítottak ki. Szintén a csarnokban hozták létre a munkások lakrészét is.

Az elkövetői kört és az általuk több országban létrehozott és üzemeltetett illegális cigarettagyárakat és raktárakat az OLAF ügyindító jelzése és az Europol által készített elemzések támogatásával sikerült azonosítani nyolc hónappal a kezdés után.

A NAV nyomozói és kommandósai 2019. október 9-én léptek akcióba.

Vankó László, a NAV bűnügyi igazgatója egy korábbi interjúban stratégiaváltásról beszélt. – Ezt megelőző időszakban a bűnügyi eszközrendszereket, felderítési kapacitásokat

elsősorban az úton lévő, viszonylag kis, közepes mennyiségű illegális dohánytermékek lefoglalására fókuszáltuk. De rájöttünk, hogy sokkal jobb eredményt tudunk elérni akkor, ha az ezen a területen működő bűnszervezeteket vesszük górcső alá.

Megpróbáljuk megkeresni a bűnszervezetek vezetőit, beazonosítani, ez a stratégiaváltás meg is történt, és ennek lett az az eredménye, hogy évről évre egyre nagyobb cigarettalefoglalás történik – mondta Vankó László bűnügyi főigazgató.

A soroksári üzem utánpótlásraktárából 14 kamionnyi áru került elő: 139 raklap cigarettásdobozokhoz használt karton, 76 raklap füstszűrő, 169 raklap cigarettapapír, 43 raklap fólia, hatszáz liter folyékony ragasztó, harminc raklap lefóliázott papírtekercs. A rengeteg kelléken és gyártóeszközön kívül cigarettapihentető gépet is használtak, ami az illegális gyártásra egyébként nem jellemző. A gyártás volumenét mutatja, hogy a helyszínen háromszáz kilogramm dohányport találtak, amelyből egy kiló nagyjából hárommillió szál cigaretta gyártásával keletkezik. Ez azt bizonyítja, hogy a gépsoron korábban legalább kilencszázmillió szál, azaz 45 millió doboz cigarettát állítottak elő.

A vádlottak a vád szerint csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek, amihez a külföldi munkások szándékosan segítséget nyújtottak. A Fővárosi Főügyészség összesen 22 személy, köztük a két külföldi szervező és a külföldi munkások ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A vád különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.