Orbán Balázs Gémesi Györgynek: Stabil az önkormányzati rendszer

Milyen az önkormányzatok helyzete a járvány idején? Van-e együttműködés az ellenzéki vezetésű városok és a kormány között? A Mandiner által szervezett vitaesten Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese csapott össze egymással.

Hertelendy Gábor
Forrás: Facebook2021. 04. 09. 19:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korlátozások csak lassítani tudják a védekezést, ezért kell fókuszálni az oltásra. Magyarország nem elszakad az élmezőnytől az oltottságban, hanem az élmezőny szakad el tőlünk – jelentette ki Orbán Balázs miniszterhelyettes a vitán, majd az önkormányzatok helyzetére tért ki: – A rendszerváltozás előtti időszakot az önkormányzatiság teljes hiánya jellemezte, majd 1990 után teljes autonómia valósult meg.

Ennek mélypontja volt a 2002 és 2010 közötti időszak, amikor is a 8500 állami feladat közül körülbelül háromezer az önkormányzatoknál landolt, így a feladatok újrafelosztására volt szükség

– mutatott rá Orbán Balázs, aki jelezte, 2010-ben már nagyon pocsék volt a helyzet: a kormánynak stabilizálnia és konszolidálnia kellett az önkormányzati szektort. Az adósságkonszolidáció végösszege 1400 milliárdosra duzzadt, a feladatok mellett így a finanszírozási teher nagy része is kikerült az önkormányzatok alól – közölte a miniszterhelyettes, majd arról beszélt, hogy az önkormányzati bevételek az Alaptörvény bevezetése után adózás mellett is jelentősen növekedtek, melynek 2020 vetett véget.

– Az önkormányzati rendszer ma Magyarországon stabil

– mondta Orbán Balázs.

Gémesi György is egyetértett az oltási program sikerességével, amelyhez gratulált, ugyanakkor az önkormányzatok stabil helyzetével nem értett egyet: – A 2012-ben bevezetett Alaptörvényből kikerült a települések önkormányzáshoz való joga, ami engem nagyon mellbe vágott. Előrevetítette annak az árnyékát, hogy problémája van a kormánynak az önkormányzati rendszerrel – mondta Gödöllő polgármestere, aki az Alaptörvényben foglaltakat vállalhatatlan, centralizált rendszernek nevezte. – Olyan területek kerültek ki a településvezetők kezéből, mint például az építésügyi terület, amely tipikus önkormányzati feladat – érvelt Gémesi, aki sérelmezte, hogy az eddig önkormányzati kezekben lévő közintézményeket állami felügyelet alá helyezték. – Szépen lassan megyünk a tanácsi időszakba, amikor a kétpólusú, demokratikus berendezkedés eltolódik a központi hatalom irányába és onnan kerülnek eldöntésre a dolgok – mondta az önkormányzatok helyzetéről és finanszírozásáról

a polgármester, aki egyetértett azzal, hogy az önkormányzatoknak nagyobb bevételük volt az évek során

az iparűzési adó helyi kezekbe adásával.

– Bár az olyan nagy városok, mint Gödöllő vagy Budapest, meg tudják oldani az egészségügy vagy az oktatás fejlesztését helyi szinten, de a kisebb települések nem. Olyan pici ország esetében, mint Magyarország, a szolidaritás elvét figyelembe véve nem engedhető meg, hogy szociális ellátóterületeken óriási különbségek alakuljanak ki

– magyarázta a miniszterhelyettes a feladatok állami átvételével kapcsolatban. Orbán Balázs szerint ezzel arányosan csökkentek a források is, hozzátette: ezeket a felelősségeket amiatt át kellett vennie az államnak, hogy a területi különbségek kiegyenlítéséért dolgozzon.

Az államtitkár a 2010 utáni rendszert egyensúlyi, kompromisszumos állapotnak nevezte, majd arról beszélt, hogy a szocialista kormányzás idején önkormányzati csődök, finanszírozási problémák jelentkeztek, 2010 után viszont megszűntek. – Az ön által említett építésügyi terület pedig egy állatorvosi ló, ugyanis ez a terület államigazgatási jogkör alá tartozott, amit az önkormányzatok gyakoroltak. Még a rendszerváltoztatás után sem mondta senki, hogy az önkormányzati feladat az építésügyi igazgatás, csak oda telepítette az állam, mert akkor még nem létezett kormányhivatali rendszer – mondta Orbán Balázs vitapartnerének, majd hangsúlyozta: nem csökkentek az állami források az önkormányzati feladatok arányában.

– A kormánynak 2010-ben Gödöllőtől 7-8 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia, most a városnak mindössze harmincmillió forint az adóssága

– jelezte Orbán Balázs, majd elmondta, az önkormányzatok helyzete a járvány időszakában nem kirívóan rossz az állam helyzetéhez képest, hiszen a munkahelyteremtés és a gazdasági visszaesés megfordítása érdekében adót kellett csökkenteni, így nemcsak az iparűzési adó, hanem az állami közteherviselési bevétel is apadt.

A vita Fotó: Facebook/Mandiner

Gémesi György szerint a kormány járványkezeléssel kapcsolatos döntései „kaotikus parkolási állapotot” eredményeztek, ráadásul – elmondása szerint – az önkormányzatok helyzete tovább romlott a gépjárműadó elvételével. – Nem engedte meg a kormány, hogy az adóbevételek terheit levegyük az emberek válláról, melyet akár multinacionális cégekre is átháríthattunk volna – mondta a polgármester, aki úgy vélte, Magyarországon kívül egyetlen európai ország sem vette el az önkormányzatok pénzét, így Ausztria és Németország sem.

Orbán Balázs azonban jelezte, Ausztria és Németország más közigazgatási rendszerrel bírnak, hiszen mindkettő tartományokból álló szövetségi állam, sőt, nyugati szomszédunk a kórházak elhelyezkedésétől függően finanszírozza az önkormányzatokat.

– A kormány semmilyen formában nem támogatja az adóemelést, sem a kisvállalkozások, sem pedig a multinacionális cégek esetében

– jelentette ki a miniszterhelyettes, utóbbit azzal indokolva, hogy a megnövekedő adóbevételeket a multinacionális vállalat elbocsátásokkal, bérmegvonásokkal átháríthatja a munkavállalóira.

Gödöllő egyébként 120 millió forintos parkolóbevételtől esik el, amely nem befolyásolja a város működőképességét. – Legyen büszke arra, hogy ebben a nehéz helyzetben is nőnek az önkormányzatok bevételei, hiszen most négymilliárd forint van Gödöllő számláján – közölte Orbán Balázs a polgármesterrel, majd megnyugtatta, a májusi kormányzati döntés során további források állnak majd Gödöllő rendelkezésére.

Gémesi György Gödöllő költségvetése kapcsán azzal érvelt, hogy a négymilliárdot 2020. december 25-én rögzítették a számlán, viszont az a szennyvíztisztításra kijelölt amortizációs költséget és a bérlakási költséget is tartalmazza, tehát nem szabadon felhasználható összeg. Szerinte egyetlen konzultáció sem volt a kormány és az önkormányzatok között, pedig úgy vélte, „az ellenzéki vezetésű önkormányzatok is tárgyalnának majd a kormánnyal”.

Orbán Balázs erre úgy reagált, hogy nem igaz, hogy a kormány ne konzultálna az önkormányzatokkal, példaként felhozta Karácsony Gergely és Orbán Viktor egyeztetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.