Világháborús hősök a területvédelmi alakulatok névadói

– Széles körben egyelőre nem ismertek a területvédelmi alakulatok névadó hősei, de éppen az volt a célunk, hogy az emléküket beemeljük a köztudatba – mondta lapunknak Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka. Utóbbi szervezethez tartoznak azok a területvédelmi alakulatok, amelyek a világháborúkban hősi cselekedeteikkel kiemelkedő honvédek után kapták nevüket. Május 30-án, a magyar hősök ünnepén rájuk is emlékezünk.

Tóth Béla
2021. 05. 29. 7:56
null
Esküt tesznek az MH6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái a székesfehérvári Városháza téren MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dula Nándor, Poppr Emil, Sipos Gyula, Szalontai Ferenc. Aligha mond bármelyikük neve bármit is számunkra. Pedig megérdemelnék, hiszen tizenhat társukkal együtt nem csupán megjárták az első világháború frontjait (néhányan közülük a második világégés harcmezeit is), hanem bátor és hősies cselekedeteikkel vívták ki a katonatársaik tiszteletét.

A 2020 augusztusában megalakult Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság területvédelmi ezredei és zászlóaljai olyan világháborús magyar katonák nevét viselik, akik a frontvonalon végrehajtott hőstetteikért kiérdemelték a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét vagy az arany vitézségi érmet.

Követendő példák

– Régi tapasztalat, hogy a katonai szervezetek történelmi személyek után való elnevezése vagy egy-egy patinás hadrendi szám megtartása emeli az ott szolgálók, harcolók öntudatát, büszkeségét, s így ez a gesztus nagyban hozzájárul a csapat belső kohéziójának és harcértékének növeléséhez – mondta lapunknak Sándor Zsolt vezérőrnagy, a fent említett honvédségi szervezet parancsnoka. Hozzátette: az elnevezéssel természetesen a Magyar Honvédség kifejezi tiszteletét is a nagy elődök iránt, akiknek a helytállása számukra követendő példa.

A hős honvédek nevét viselő területvédelmi ezredek és zászlóaljak 2018 októberétől látják el feladataikat.

– A 2. isonzói csatában a kulcsfontosságú magaslatot, Monte San Michelét visszafoglaló alezredes, Sipos Gyula nevét viselő ezred székesfehérvári központtal fogja össze a dunántúli területek zászlóaljait. A Dunától keletre fekvő országrész zászlóaljait pedig a mindkét világháborút megjárt Vattay Antal nevével fémjelzett ezred irányítja – tudtuk meg Sándor Zsolttól.

Sándor Zsolt vezérőrnagy alárendeltjei a kórházakban és a határon is helytállnak
Fotó: Havran Zoltán

A területvédelmi alakulatokban olyan állampolgárok szolgálnak, akik önkéntesen vállalják a tartalékos szolgálatot.

– Bárki jelentkezhet 18 és 65 éves kor között, akinek magyar állampolgársága, bejelentett belföldi lakcíme, büntetlen előélete és legalább általános iskolai végzettsége van – ismertette a jelentkezésének feltételeit a vezérőrnagy. Jelenleg is mintegy tizenegyezer tartalékos szolgál, az ő feladataik a helyi hon- és katasztrófavédelmi képesség növelése, valamint a járások rendezvényeinek, így az ünnepi megemlékezések, koszorúzások protokolláris támogatása. A feladatteljesítésnél elsődleges szempont, hogy a tartalékosoknak ne kelljen hosszabb időre elszakadniuk otthonuktól, családjuktól – emeli ki a parancsnok.

Amerikai hadgyakorlaton

– Jelenleg négyféle tartalékos szolgálatra jelentkezhet a Honvédelmi Minisztériumon keresztül az, aki szeretne a honvédségben feladatot teljesíteni. Az egészségügyi és pszichikai megfelelés esetén az összes jelentkezőnek részt kell vennie egységes alapkiképzésen – mondta el Sándor Zsolt vezérőrnagy.

A parancsnok beszámolt arról is, hogy

a tartalékosalakulatokban szolgáló önkéntesek a koronavírus-járvány elleni védekezésből szintén kivették a részüket. Az önkéntes katonák egyrészt a kórházakban szolgáltak, továbbá szerepet vállaltak a járőr- és határvédelmi feladatok ellátásában és a stratégiai jelentőségű cégek kapcsolattartóiként is elvégezték a rájuk bízott munkát.

A vezérőrnagy büszke arra, hogy júniusban egy tartalékos csapat az Amerikai Egyesült Államokba utazhat, ahol az Ohiói Nemzeti Gárdával együtt vehetnek majd részt közös harcászati gyakorlaton. Egy másik szakasznyi tartalékos pedig jelenleg is arra készül fel, hogy ősszel részt vegyen a koszovói békefenntartó haderő 25. váltásában.

Esküt tesznek az MH6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái a székesfehérvári Városháza téren
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Unokák a névadó hős alakulatában

– A területvédelmi alakulatok névadó hősei széles körben egyelőre nem ismertek, de éppen az volt a célunk, hogy az emléküket beemeljük a köztudatba – ismerte el Sándor Zsolt.

Megjegyezte: a hősök emlékét eddig is ápolta a honvédség, ugyanis több katona sírját a magyar honvédek kutatták fel. Ha az elhunytnak már nincsen élő hozzátartozója, akkor a sírhelyet is gondozzák katonáink. – A debreceni zászlóalj névadójának, Oláh Sándornak a sírja például egy lezárt temetőben volt – említi meg a parancsnok, aki azt is elárulja, hogy előkészületben van az a kiadvány, amelyben bemutatják majd a névadókat és a hőstetteiket.

A területvédelmi alakulatok elnevezésében fontos szempont volt az is, hogy az adott megyéhez valamilyen szállal kötődjön a névadó hős. – A győri 19. zászlóalj Szalontai Ferencről kapta a nevét, aki az első világháború keleti frontján szolgált. Rohamszakaszával a galíciai Zwyczyn településnél tartott meg kulcsfontosságú állásokat a Kerenszkij-offenzíva alatt. A hős katona nevét viselő alakulatban pedig most a névadó unokája és két dédunokája is szolgálatot teljesít – osztotta meg a Szalontai család történetét lapunkkal Sándor Zsolt. – A hosszú távú terveink szerint a zászlóaljakban egymást követő generációk mondhatják majd el, hogy az ő felmenői is itt szolgáltak – tette hozzá.

Különleges példakép

­– A katonai pályám meghatározó szakaszát jelentette a különleges rendeltetésű erőknél eltöltött idő. Ezért természetesen egy olyan katona áll a szívemhez közel, aki olyan jellegű műveletekben szerezte a hírnevét, ami a mai különlegesek feladata – vallotta be a vezérőrnagy a számára leginkább tiszteletre méltó katona kilétét firtató kérdésre. – Számomra Poppr Emil tartalékos hadnagy (a Vas megyei 83. Területvédelmi Zászlóalj névadója) igazi példakép. Az ellenséges lövészárokrendszer mélységében végrehajtott fogolyszerző rajtaütésekkel és az erőszakos felderítések specialistájaként a hadnagy az egész hadseregben komoly elismerésre tett szert. Poppr Emil a keleti frontvonalon fekvő Batkównál tanúsított helytállásával érdemelte ki a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét. A hős katona 1916-ban egy katasztrófával fenyegető harcászati helyzetben átvette a zászlóaljának irányítását sebesült parancsnokától, és sikeresen elhárította az orosz támadást – ismertette a hadnagy történetét Sándor Zsolt parancsnok.

Páratlan életutak

Poppr hadnagyhoz hasonlóan az összes névadó hősnek megvan a saját története. A korábban már említett

Dula Nándor a Lemberg környéki Bobrkától délnyugatra megindított magyar támadás alatt kiemelkedő elszántsággal vitte előre szakaszát, és a gondosan megerősített orosz állásba is betört, megingatva ezzel az ellenség ellenállását.

A háborút szerencsésen túlélte, ám halálának ideje és helye is ismeretlen az utókor számára.

Páratlan életútja van a Somogy megyei területvédelmi alakulat névadójának, Adorján József századosnak.

A katona 1918 nyarán a Piave mentén vezette századát sikerrel, a harcokban húsznál több géppuskát, aknavetőt és fényszórót zsákmányolva, valamint több mint négyszáz foglyot ejtve. A háború után a sportban nyújtott kiemelkedőt: kiváló úszó, vízilabdázó, futó és kardvívó hírében állt, még az amatőr labdarúgó-válogatott kapuját is védte. Edzőként érte el legnagyobb sikereit, hiszen ő készítette fel az olimpiai bajnok úszót, Csík Ferencet.

Oszlányi Kornél, a baranyai alakulat nevét adó vezérőrnagy mindkét világháborút megjárta.

1943 januárjában ott volt a Donnál, a folyót utolsóként elhagyva fedezte a magyar és a német egységek visszavonulását. Később Hohol falunál néhány géppuskával, tüzérség nélkül az ő harccsoportja állította meg az előretörő szovjet egységeket. Az itteni harcok során haslövést kapott és jobb könyökén is megsérült. A háború végén amerikai fogságba esett, onnan szabadulva előbb Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

Vattay Antal altábornagy szintén megjárta mindkét világháborút, és volt német, illetve amerikai hadifogságban is. Az első világégés ideje alatt kivette részét a gorlicei áttörésből, majd 1944. augusztus elején a magyar II. tartalékhadtest parancsnokaként irányította a Varsó környékére visszaszorult magyar seregtesteket. A két világháború között Horthy Miklós kormányzó szárnysegédje volt, a kormány legszűkebb köréhez tartozva szerepet játszott az 1944-es kiugrási kísérletben is.

Május 30-án, a magyar hősök emlékünnepén rájuk is emlékezik a Magyar Honvédség, amikor hagyományteremtő céllal, a Fiumei úti sírkert első világháborús emlékművénél teszik le koszorúikat a parancsnokság vezetői és a területvédelmi zászlóaljak parancsnokai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.