A térségben nálunk van az idősek legnagyobb része beoltva

Magyarország a 70–79 év közötti korosztály átoltásával kiemelkedően jól áll, ezen veszélyeztetett magyaroknak már a 85 százaléka megkapta legalább az első oltását. A 80 év feletti magyarok 73,9 százaléka, míg a 60–69 év közöttiek 76,2 százaléka van beoltva. A nemzetközi összehasonlításokból jól látszik: az idős korosztály átoltottságánál Nyugat-Európa szépen lassan zárkózik fel a magyar számokhoz, a térség csak brüsszeli beszerzésből érkező vakcinákat használó országai viszont még mindig lemaradásban vannak hazánkhoz képest.

2021. 07. 13. 17:10
Budapest, 2021. február 13. Egy lakót oltanak be a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával az Olajág Otthonok zuglói idősek otthonában 2021. február 13-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány napokban közzétett táblázatából kiderült, hogy a teljes átoltottságot tekintve hazánk Málta után a második helyen áll az Európai Unióban. A védettséghez szükséges második oltással a teljes lakosság 52,67 százaléka rendelkezik hazánkban.

https://www.facebook.com/kormanyzat/photos/a.134933189912743/5813398802066125/

A listán mögöttünk helyet foglaló nyugat-európai országok az idősebb korosztály átoltásával lényegesen jobban állnak, mint a teljes lakosság immunizálása szempontjából. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a koronavírus jelenleg ismert formájában a 60 év felettiekre jelent életveszélyes fenyegetést, nem véletlen, hogy a kormány személyes megkeresésen alapuló kampányt indít az oltásuk felgyorsításáért. A korosztályos bontás szerinti átoltottság összehasonlításához az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára szolgáltatott adatokat tudjuk segítségül hívni. Ezek alapján jól látszik, hogy

Magyarország a 70–79 év közötti korosztály átoltásával kiemelkedően jól áll, már a 85 százalékuk megkapta legalább az első oltását.

Ausztriánál ez az arány 80 százalék, de a térség többi országa még jobban le van maradva az idősek beoltása terén. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a csak EU-s oltóanyagokkal történő vakcináció terén jól látható a kelet-közép-európai régió lemaradása. Régiónk nem járt jól a brüsszeli beszerzéssel, ennek is köszönhető, hogy Szlovákia csak 63, Szlovénia pedig 74 százalékon áll, a lengyelek is csak nyolcvanszázalékos oltottságot tudtak elérni a 70–79 év közöttiek körében, a csehek viszont jobban állnak, 84 százalékkal alig maradnak el a magyar aránytól.

Az idősek átoltásával is le vannak maradva azok a térségbeli országok, amelyek csak a brüsszeli beszerzésből rendeltek vakcinát
Fotó: MTI/Mónus Márton

A nyugati országok közül Németország és Hollandia nem szolgáltat korosztályos adatokat az ECDC-nek. A többiek nagy része nyolcvan százalék feletti átoltottságról számolt be a 70–79 évesek körében, vannak olyan államok, amelyek egyenesen százszázalékos oltottságot jeleztek az időseiknél.

A 80 év feletti magyarok 73,9 százaléka, míg a 60–69 év közöttiek 76,2 százaléka van beoltva.

A térség országaihoz képest ezeknek a számoknak a tekintetében is jobban állunk, a nyugat-európai országok (már amelyek adatot szolgáltatnak) mostanra viszont felzárkóztak mellénk, Franciaország például a 60–69 év közötti állampolgárai 78 százalékát tudta eddig beoltani.

Az egyes korosztályok átoltottságán is jól látható tehát a kelet-nyugati megosztottság az EU-n belül,

Magyarország viszont a keleti vakcináknak köszönhetően élen jár az idősek beoltásában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.