A Misetics-lobbi tarolt a részvételi költségvetésen

Egy hónapos hosszabbítás ellenére is érdektelenségbe fulladt Karácsony Gergely főpolgármester részvételi költségvetése. A közel kétmillió főt számláló fővárosban mindössze 3902 szavazat érkezett a győztes ötletre. A részvételi költségvetés nyerteseinek listája ráadásul arra utal, hogy a főpolgármester szociális és lakhatási tanácsadója, Misetics Bálint lobbija érvényesült. Az ugyanis biztossá vált, hogy az üres fővárosi tulajdonú lakásokat a hajléktalanoknak utalják majd ki a részvételi költségvetés egyik támogatott programjaként.

2021. 08. 11. 7:10
null
20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számtalan fizetőképes fiatal pár és család várja a lehetőséget, hogy önkormányzati bérleményhez juthasson. Úgy tűnik, a fővárosi ingatlanokkal nem érdemes próbálkozniuk, mert ha komolyan vesszük a napokban lezárult részvételi költségvetés eredményét, az üres lakásokat hamarosan hajléktalanok kapják meg, ugyanis 3902 szavazattal erről döntöttek a szavazók. 

 

Mint ahogy azt a Magyar Nemzet korábban megírta: meglehetősen érdekes döntés ez a budapesti emberek részéről, mert a hajléktalanprojekt olyan intézkedési javaslatokat előzött meg, mint a Népliget megújítása, amely nem került előkelő helyre a szavazáson. 

 

Az is érdekes, hogy egyes ötleteket felkarolt egy-egy balliberális polgármester, és arra próbálta buzdítani a szavazóit, hogy voksoljanak ezekre a javaslatokra. 

Ilyen projekt volt a hajléktalanok üres lakásokba költöztetése és közillemhelyek létesítése is, utóbbi az előkelő második helyen végzett 3614 szavazattal. A megfizethető lakhatás biztosítása ugyanakkor az ötödik helyen foglal helyet a szavazási eredményekben, és az adatok szerint 1749 embert mozgatott meg. A szavazatok alapján tehát az albérletben élő családok a maguk boldogulása helyett inkább a hajléktalanok lakhatási gondjait tartják fontosabbnak a fővárosban. A főváros és a főpolgármester egyébként nem reklámozta túl a részvételi költségvetést, az NGO-k ezáltal viszonylag kevés szavazattal legitimációt szerezhettek a társadalmat ugyancsak megosztó kérdésekben. Mostantól legalábbis Karácsony azt mondhatja, hogy ezekre a célokra szavaztak az emberek. Mint ismert: a főpolgármester Misetics Bálintot, a Város Mindenkié szervezet oszlopos tagját választotta szociális főtanácsadójává. 

 

Az aktivista városházi munkásságát botrányok tarkítják, például a járványra hivatkozva további menedékhelyeket kívánt nyitni a fővárosban, miközben eddig is kihasználatlanok voltak a hajléktalanszállók Budapesten.

Amikor kiderült, hogy a főváros lakossága nem kér az újabb szállóból, a Városháza egyik kihasználatlan szárnyában próbáltak megnyitni egy hajléktalanellátót. Emlékezetes az is, hogy a Kőbányai úton, egy fővárosi tulajdonú bérházba is hajléktalanokat költöztettek be a lakók mellé. Több mint meglepő, hogy most is a hajléktalanok ügye lett hangsúlyos a részvételi költségvetés projektjei közül, miközben a gyalogosátkelők biztonságosabbá tételére csupán közel háromszázan voksoltak, és kevés szavazatot kapott a mozgólépcsők létesítésének javaslata a forgalmasabb aluljárókba, vagy az értékmegőrzők telepítését célzó projekt a margitszigeti futóknak.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.