Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra

A családtámogatások kibővítésével a családalapítási kedv és a házasságkötések száma is párhuzamosan nő – hangsúlyozta közleményében a családokért felelős tárca nélküli miniszter, hozzátéve: a magyar családpolitika iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan növekszik.

Forrás: MTI2021. 08. 07. 11:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin rámutatott: bár a pandémia mindenki életét megnehezítette, a családalapításhoz, gyermekneveléshez adott kormányzati segítségbe vetett bizalom nem rendült meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy – szemben a baloldallal – a polgári kormány egy családtámogatást sem szüntetett meg, sőt az egész kontinensen a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra. Ez az összeg a GDP csaknem öt százalékát teszi ki – magyarázta a miniszter. 

 

2010-hez képest – folytatta – az Európai Unióban Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is. 

 

A házasságkötések száma az elmúlt tíz évben csaknem kétszeresére növekedett, miközben 37 százalékkal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv pedig majdnem 24 százalékkal nőtt.

Novák Katalin elmondása szerint a friss adatok is azt igazolják, hogy a koronavírus-járvány ellenére sokan mertek igent mondani a közös életre, hiszen 

 

a KSH legfrissebb adatai szerint  ismét emelkedett a házasságkötések száma az előző év első hat hónapjához képest.

2021. január–júniusban 31 765 pár kötött házasságot, amely 18,6 százalékkal, azaz 4991-gyel több az egy évvel korábbinál, a 2019. január–júniusi (24 088 pár) adatnál pedig 31,9 százalékkal több. Ebben szerepe lehet annak is, hogy Magyarországon az európai országokhoz képest korábban volt elérhető a védőoltás, hamarabb lehetett megszüntetni a védelmi intézkedések jelentős részét, így az esküvők megszervezése is könnyebb volt.

 

A tárca nélküli miniszter végül hangsúlyozta: a kormány a gazdasági növekedés eredményeit továbbra is a családokra kívánja visszafordítani. Tájékoztatása szerint

 

 a kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig.

 Hozzátette: erről a lehetőségről a nemzeti konzultációban is várják az emberek véleményét. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.